USL a capatat ce a cerut (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 13:29
11322 citiri
USL a capatat ce a cerut (Opinii)
Foto: presidency.ro

Este o vorba care spune sa ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample. Victor Ponta si Crin Antonescu n-au mai stiut cum sa-l implice pe Traian Basescu in aceasta campanie electorala, pentru ca apoi sa o indrepte strict impotriva lui, transformand-o intr-o continuare a referendumului.

Intr-un fel, le-a iesit, dar nu cred ca le-a facut prea mare placere. Traian Basescu a iesit luni seara cu un contraatac extrem de ascutit impotriva celor doi, mai ales impotriva lui Victor Ponta.

Si a tintit exact in punctele cele mai sensibile ale liderului PSD: lipsa totala de proiect, dublul discurs pe care il foloseste pentru uzul intern si pentru cel extern, lipsa de informare sau denaturarea realitatii, ca in cazul gradului de absorbtie a fondurilor europene, ridicolul discursului nationalist care are, desigur, ecou la Bruxelles, atacurile sustinute impotriva unor institutii fundamentale ale statului de drept, intentia de a le subordona politic prin proiectul de modificare a Constitutiei, care insa nu contine si rezultatul referendumului din 2009 privind reducerea numarului de parlamentari.

Este greu sa combati punctual asemenea acuzatii, pe care si presa i le-a adus adesea d-lui Ponta. Si sigur ca pentru USL, sau macar pentru partea care il sustine pe Victor Ponta, nu a fost nicio bucurie sa le auda rostite raspicat si cu multa aciditate. Dar ma intreb ce efect electoral concret vor avea ele?

Traian Basescu nu mai are credibilitatea de odinioara. Este departe de ea. Asa ca mi-e greu sa cred ca acuzatiile sale pot sa intoarca un numar semnificativ dintre cei deja decisi sa voteze USL. Pentru electoratul USL convins, Traian Basescu este un capitol inchis si orice ar zice nu mai poate ajunge la ei.

Cei pe care vorbele presedintelui ii pot pune pe ganduri fac parte din masa celor nehotarati, cei care inca nu au fost convinsi de niciuna dintre parti. Daca au fost tentati sa se indrepte catre USL, este posibil ca vorbele lui Traian Basescu sa-i opreasca.

Asadar, acuzatiile presedintelui pot diminua intr-o oarecare masura potentialul de crestere al USL. Dar nu pot spori procentele ARD. Alianta de dreapta are nevoie de mult mai mult pentru a se credibiliza in ochii electoratului decat o interventie, fie ea si bine tintita, a presedintelui.

Dar exista si un revers al medaliei, tot la nivelul masei nehotaratilor. Este vorba despre cei care au votat pentru demiterea presedintelui la referendumul din vara, dar care nu sunt sustinatori ai USL.

Si multi dintre ei sunt tot in masa nehotaratilor. Pentru revigorarea lor s-a tot straduit USL sa-l implice pe presedinte in campanie.

Daca ultimele doua saptamani din campanie vor fi centrate pe Traian Basescu, iar presedintele se va implica in disputa, este posibil ca votul de pe 9 decembrie sa fie doar o continuare a celui de la referendum si un numar mare de nehotarati sa fie antrenati in acest vot antiprezidential in favoarea USL.

Cat despre avertismentul lui Traian Basescu - "Responsabilitatea numirii unui premier e majora si o voi exercita cu responsabilitatean la care ma obliga Constitutia. Nu poti sa numesti un premier care nu are solutii pentru tara, mai ales ca premierul care va veni va prelua o tara inca stabilizata macroeconomic" - vad in ea mai degraba o incercare de a ridica nivelul acestei campanii plicticoase si de a contracara aspectul ei antiprezidential.

Adevarul e ca si in cazul USL si al ARD lipseste proiectul consistent, inclusiv de buget, lipseste abordarea serioasa si lipsesc raspunsurile la marile intrebari ale Romaniei.

Ma indoiesc insa ca partidele, indiferent care vor fie cele castigatoare, si vreun premier politic, oricare va fi el, vor fi in stare sa prezinte solutii viabile. Daca erau, ar fi facut-o pana acum.

Dupa cum ma indoiesc ca presedintele va avea prea mare marja de miscare dupa 9 decembrie. Nu fara a risca o criza politica din care Romania sa aiba de pierdut cat nu poate duce.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu USL, #campanie electorala USL Traian Basescu , #Traian Basescu