Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

USL a pierdut 10 procente din cauza suspendarii lui Basescu - Sondaj IMAS

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 11:08
5127 citiri
USL a pierdut 10 procente din cauza suspendarii lui Basescu - Sondaj IMAS
Foto: Arhiva

USL a scazut cu aproape 10 procente pe parcursul suspendarii lui Traian Basescu, situandu-se in prezent la 57,1%, arata ultimul sondaj IMAS.

Pe urmatoarele locuri se claseaza PDL cu 17,8%, PP-DD cu 14,1% si UDMR cu 5,8%, in timp ce restul formatiunilor politice nu ar depasi pragul electoral, arata sondajul realizat de IMAS in perioada 9-14 august, la comanda cotidianului Adevarul.

In ultimele luni de zile, USL a trecut prin doua perioade distincte din punct de vedere al evolutiei cotei electorale, potrivit cercetarilor realizate de IMAS. Prima etapa, marcata de preluarea guvernarii si de castigarea alegerilor locale, a adus o crestere semnificativa a USL: de la 48,7% in luna aprilie 2012, a ajuns in mai la 59,4%, iar castigarea alegerilor locale, in iunie, s-a soldat cu obtinerea celui mai bun scor de la infiintare - 66,6%.

Esecul actiunii de suspendare si balbele de la guvernare au coborat la fel de rapid PSD si PNL in preferintele alegatorilor. Alianta aflata la guvernare a coborat in iulie la 61,4%, iar in august a ajuns la 57,1%.

In schimb, PDL si PPDD au avut de castigat din prestatia publica a USL. In aprilie, PDL se stabilizase la 18%, dar pierderea guvernarii si a alegerilor locale a adus partidul la 14,5% in mai si la 12,7% in iunie, scorul cel mai slab din ultimii doi ani de zile. Alegatorii democrat-liberalilor au fost insa "mobilizati" de declansarea operatiunii de suspendare, partidul crescand in iulie la 16,3%, iar in august la 17,8%.

La randul sau, PP-DD a coborat de la 18,7%, in aprilie, la 12,8% in mai si la 9,8% in iunie. Cota acestui partid a ajuns la 10% in iulie si la 14,1% in august.

Singura formatiune politica cu sanse sa intre in parlament fara a face o alianta electorala este UDMR, care a urcat la 6,2% in iulie, iar luna trecuta avea 5,8%.

Sub pragul electoral de 5% se situeaza PRM, partidul condus de Corneliu Vadim Tudor fiind cotat cu 3%, in timp ce PNG, formatiune condusa de Gigi Becali, are 0,6%.

O situatie interesanta este cea a UNPR. Cotata cu doar 0,3% in preferintele alegatorilor, formatiunea si-a rezolvat problema intrarii in Parlament printr-o alianta cu PSD. In schimbul sprijinului pentru guvernul Ponta, UNPR solicita social-democratilor 30 de locuri de parlamentar, insa liderii locali ai PSD sunt destul de reticenti, urmand sa se poarte negocieri intre conducerile celor doua formatiuni.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#USL scadere sondaj suspendare, #sondaj IMAS suspendare Basescu, #sondaj IMAS USL 2012 , #Traian Basescu