Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Scurtul mare triumf al USL

Joi, 28 Iunie 2012, ora 19:44
13416 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Scurtul mare triumf al USL

Daca puterea actuala e mai buna sau mai rea decat cea precedenta e prea devreme sa ne pronuntam.

Inca nu am inteles sau nu am aflat prea multe lucruri, cum ar fi daca falimentul voluntar al Hidroelectrica este inceputul marii reforme necesare a sectorului de stat sau doar o nechibzuinta; daca goana dupa seful de cabinet fugar al lui Sorin Blejnar, un baiat cu figura de crima organizata, chiar va duce la expunerea crimei organizate care a functionat in statul roman sub regimul Udrea-Basescu, in paralel cu un DNA autonom, care mai musca pe la margini; si multe alte necunoscute.

Dar deja un lucru devine clar, ca noua Putere, urcata pe culmi de furia populara contra regimului Basescu, nu a reusit sa ramana acolo. Alegerile din toamna, care pareau definitiv adjudicate de USL, nu mai sunt, desi adversarii sunt inca prin praf si pulbere. Doua cauze mari au contribuit la scurtarea mari dominatii a regimului USL.

Prima cauza si cea mai importanta este ca nu au reusit sa treaca de Curtea Constitutionala votul uninominal pur, declarat integral neconstitutional ieri, deci in loc de 70% si peste din locurile in Parlament USL contempla 50 la suta si sub.

Acest lucru e urmarea nepriceperii mai mult decat a principiului. Societatea civila si presa au fost slabe si complezente, nu a fost nici o mobilizare mare contra votului uninominal pur, pe care prostii il vor si acum, fara sa stie ca si-ar fi pierdut practic reprezentarea si am fi ajuns sa avem un Parlament ales de sub 25% din popor.

Dar nu asta trebuie ca a fost motivul neconstitutionalitatii, sistemul existand in unele din cele mai de calitate democratii de pe glob, Anglia, SUA, Canada, Australia. Ci faptul ca in acelasi timp crestea numarul de parlamentari, contrar unui referendum unde poporul s-a pronuntat dimpotriva, se supra-reprezentau minoritatile, pe baza unui principiu just, dar de logica cu totul contrarie si alte aberatii constitutionale.

Toate aceste compromisuri politice au fost necesare ca noua putere sa satisfaca economia politica a traseismului (ne trebuie atatea locuri in Parlament cati oameni avem de cumparat) si sa nu produca pierderi UDMR, de care nu se stie cand avem nevoie. Dar aceste compromisuri au ucis legea.

Hotarat lucru, e greu sa decidem daca guvernul condus de procurorul Ponta este la fel de slab, daca nu mai slab la capitolul legal decat Guvernul condus de profesorul de drept constitutional Boc, care pierduse zeci de mii de procese cu angajatii.

Alegerile se vor tine deci tot pe sistemul de vot proportional in circumscriptii uninominale, ca si in 2008, care are calitatea proportionalitatii, dar doua defecte: ca s-ar putea sa nu existe o majoritate clara, si ca unii candidati din partide mici care ies primii in circumscriptie nu vor intra in Parlament. Asta e! Nu mai e timp pentru adoptarea unui sistem nou, care s-ar putea in plus sa fie din nou atacat la CC.

Iar asta inseaamna, din nou, ca partidele si aliantele conteaza enorm, ca independentii nu au mari sanse, au crescut brusc iarasi actiunile UDMR si ale lui Traian Basescu care va face cartile. Si traseistii sa fie atenti, ca a crescut incertitudinea.

Al doilea motiv pentru care USL nu mai are ceritudinile de acum doua saptamini este ca a reusit, luptindu-se cu legea in modul cel mai nepriceput si mai agresiv in acelasi timp, sa faca adversari din doua puteri mai degraba neutre, daca nu favorabile pe alocuri, justitia si societatea civila.

E inadmisibil sa numesti mereu ministri care au probleme de incompatibilitate legala, de parca nu ai gasi un om la resurse umane sa le citeasca biografia (daca nu ai department de resurse umane nu ai oricum ce cauta la guvernare), e inadmisibil sa pui secretar general al guvernului pe unul cercetat pentru fals in acte, si anume pentru ca a incercat sa o ajute pe Rodica Stanoiu in procesul cu CNSAS, e inadmisibil sa nu il excluzi pe Adrian Nastase, sa ameninti judecatorii Curtii Constitutionale (asa e, sunt numiti politic, dar la fel erau pe vremea PSD; la un moment dat erau trei fosti ministri PSD in CC), nu ai de ce sa reglezi situatii din cultura prin ordonante de urgenta, si e, frate, inadmisibil sa iei locurile PDL din Consiliul TVR!

Si nimeni, nimeni din USL sa nu spuna ca nu se poate, ca oricum PDL erau in minoritate, dar legea e clara, nu poti calca in picioare un algoritm care a functionat 20 de ani, una din putinele lucruri stabilite din democratia noastra!

Pe scurt, prin nerabdarea de a lua puterea, oricit de justificata in unele domenii de precedenta politizare a PDL, USl a facut mari greseli procedurale care au mobilizat contra lor forte importante din justitie si societatea civila.

Nu o sa permitem, nici in numele unei schimbari pe care eu, de exemplu, o cred necesara, nici o abatere de la lege si nici o incalcare a vreunui principiu democratic si de drept. De asta eu, care am fost critica fata de pozitia servila fata de Basescu luata de unii intelectuali, am construit imediat o coalitie bi-partizana si atacat ordonanta de urgenta privitoare la ICR impreuna cu intelectuali din toate taberele si sunt mari sanse sa o blocam.

Nu mai spun ce s-ar intimpla daca am vedea ingerinte in activitatea ANI sau DNA, spun raspicat ca sa nu aiba nimeni idei, am scoate lumea in strada. Si spun asta ca persoana care crede ca Traian Basescu si-a atins demult limitele si ar trebui sa se retraga din politica, dand o sansa PDL pe cont propriu.

Dar sa nu creada cineva ca retragarea lui Basescu ar insemna lichidarea a ceea ce am construit, cu truda, alaturi de Monica Macovei, Codruta Kovesi, Dan Morar si atatia oameni din CSM, INM, ICCJ si societatea civila. Acest acquis democratic si de buna guvernare e al nostru si il vom apara sub orice guvernare. Faptul ca unii din cei alaturi de care am facut acest drum au azi implicare politica si au pierdut obiectivitatea de altadata nu are importanta: constructia lor e acolo, si ea e importanta, nu ei, si exista recunoastere europeana si romaneasca a ceea ce s-a construit.

Sigur, as prefera de o mie de ori sa delegam pe dl. Ponta, care e un baiat tanar si, sper, cu ambitii europene, sa faca el reformele care trebuie si noi sa stam linistiti, mai ales eu, care am atata treaba la Berlin si la Bruxelles. Iata insa ca ne convingem inca o data ca politicienii de calitate sunt rezultatul unui control strict al justitiei si societatii civile, nu o data la patru ani, ci in fiecare zi, si chem pe toata lumea sa contribuie la acest control.

Incepeti prin a semna pe romaniacurata.ro petitia contra legii prin care statul poate desfiinta retroactiv organizatii ale caror nume nu convine cuiva, un grav atac la libertatea de asociere propus de un deputat pedelist si adoptat de o majoritate.

Nu mai avem ce face, trebuie sa o atacam si pe asta la Curtea Constitutionala, cu multumiri - inca o data- Avocatului Poporului, prof.dr. Gheorghe Iancu, foarte ocupat in aceste zile. Iata ca institutiile democratiei functioneaza, cat le putem proteja cu o opinie publica atenta, obiectiva si aparandu-si valorile, care transcend oricarei afilieri partizane. Ca intr-o democratie, nu e important cine guverneaza, ci cum.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#USL infrant CCR, #CCR decizie reprezentare Bruxelles , #Victor Ponta