Editorial Cum va castiga USL alegerile

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 08:14
6505 citiri
Editorial Cum va castiga USL alegerile

Esti tentat sa spui "cu marmotele", dar exista riscul sa pari ca excluzi posibilitatea ca liderii USL sa-si adune vreodata mintile. Sau ar putea sa creada cineva ca te referi la Victor Ponta si Crin Antonescu, si asta ar insemna sa-i vizualizezi in celebra reclama, adica niste ghemotoace simpatice de blana care muncesc toata ziua.

Dar ca sa nu existe nicio banuiala de tendentiozitate, sa folosim experienta care spune ca orice sut in fund e un pas inainte. Prin urmare, dupa dusul rece administrat de IMAS-ul din decembrie, care a situat USL pentru prima oara sub linia fericirii, se impune o strangere de randuri, de idei si de perspective, o chibzuinta profunda si masuri radicale in retorica generala a aliantei, de la activul de baza la varful piramidei.

As spune, deci, ca aceasta este sansa USL. Tot ce pana acum a fost indreptat inspre indicarea putreziciunii morale, economice si sociale a unui Guvern care a pastorit peste un popor prea satul de virgule ca sa mai remarce genul proxim trebuie reorientat. Cu scopul ca romanii sa-si regaseasca speranta.

Cum sa faca asta Victor Ponta si Crin Antonescu? Simplu, acea simplitate pe care o proclama in administrarea tarii, dar pe care guvernantii n-ar reusi s-o identifice pe motiv de incompetenta.

Liderii USL au astazi ocazia sa creasca in ochii romanilor pana la scorurile electorale ale lui Ion Iliescu imediat dupa revolutie debarasandu-se de acesta si de "Felix", dar si afirmand ce ar fi facut in locul PDL. Cum s-ar fi descurcat fara banii FMI, de pilda, ajutati de fondurile europene care nu vin cand pocnesti din degete, cum nu se poate schimba peste noapte capacitatea institutionala intr-una performanta si lipsita de birocratie.

Cum ar fi reusit sa opreasca risipa din sistemul sanitar, sa astupe gaurile negre in acelasi timp cu ridicarea calitatii serviciilor medicale. De unde ar fi gasit bani pentru salariile tuturor dascalilor din scolile dintre dealuri, unde invata zece copii de varste diferite. Plus majorarea cu 50 la suta a tuturor lefurilor profesorilor, dar si plata drepturilor castigate de judecatori in instante.

Sa fie clar, nu incerc sa bagatelizez problematica, ci utilizez discursurile liderilor USL, acuzatiile aduse PDL-ului in privinta incapacitatii de a asigura materializarea principiului bunei guvernari.

Ma astept sa aud, in anul pe care-l avem in fata pana la alegeri, cum ar fi reusit sa achite nota de plata a serviciului public fara cresterea deficitului, si sa porneasca in acelasi timp investitii de natura sa absoarba forta de munca neocupata.

Dar nu povesti. Ci simulari matematice explicate pe intelesul poporului. De pilda: majorarea punctului de pensie se va face din sursa "x", bazata pe mecanismul "y", decis in urma constatarii excedentului rezultat in urma situatiei "z" - ca tot merg toate la bugetul general consolidat, de unde se redistribuie.

Daca pana acum, Ponta si Antonescu s-au limitat la simboluri si injurii, acum au ocazia sa ma convinga de temeinicia alternativei lor. Ca mine, adica oameni dispusi sa creada in stiinta, ori fi multi. Dar poate sunt optimist. Daca ori fi tot mai putini?

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ponta Antonescu USL, #USL alegeri, #USL sondaj alegeri , #Victor Ponta