Suporterii reactioneaza dupa violentele din Piata Victoriei

Duminica, 25 Martie 2012, ora 11:56
2229 citiri
Suporterii reactioneaza dupa violentele din Piata Victoriei

Asociatia Suporterilor Romani a calificat drept "abuziv" si "nejustificat" modul in care au intervenit jandarmii la mitingul de sambata, din Piata Victoriei, precizand, intr-un comunicat de presa, ca fortele de ordine au refuzat "cu indarjire" dialogul cu fanii.

"Ca urmare a celor intamplate in cursul zilei de 24 martie 2012, in Piata Victoriei cu ocazia mitingului organizat de catre suporterii Universitatii Craiova alaturi de care au solidarizat si membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid, Petrolul, Otelul Galati, etc, si dupa care reprezentatii jandarmeriei prin vocea purtatorilor de cuvant au afirmat ca 'violentele' au fost pornite din tabara suporterilor si ca mai multe torte au fost aruncate in fortele de ordine si altele pe carosabil (conform domnului Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei ), ASR doreste sa faca urmatoarele precizari:

Din relatarile suporterilor olteni sau ploiesteni, am aflat ca drumul lor a fost unul cu peripetii, inca de la plecare, si culminand cu intrarea in Bucuresti, unde au fost jigniti, provocati si intimidati de catre fortele jandarmeriei. In Piata Victoriei, totul decurgea normal, chiar daca unele scandari sporadice nu corespundeau normelor bunelor maniere, simplii trecatori se opreau si aplaudau prezenta noastra acolo, si unii chiar au intrat in acel perimetru solidarizand.

Nu s-au aprins torte nici macar una, o singura fumigena albastra a fost aprinsa in mijlocul suporterilor si in perimetrul rezervat, dar stinsa in mai putin de un minut, nu au existat banere cu trimitere la ura rasiala, nu au existat banere cu continut sexual explicit, nu au existat pietre sau bete aruncate inspre jandarmi, si totusi au existat: gaze, pulane pe spinare, arestari si tratamente inumane din partea jandarmeriei", se arata in comunicatul ASR.

In comunicat se mentioneaza ca jandarmii au provocat "haos". "De ce a trebuit un pluton de jandarmi inarmat pana in dinti sa intre prin spatele nostru ca niste hoti si sa provoace acel haos? De ce nu au vrut sa dialogheze cu noi cei care am alergat in fata lor, rugandu-i sa ne lase pe noi sa ii facem pe cei care spuneau dumnealor, consuma o bere, sa renunte la acea bere? De ce in momentul in care au vazut ca doar patru oameni erau in fata lor, restul retragandu-se la indemnurile noastre, au folosit buteliile de gaz? De ce dupa primul jet de gaze, au mai dat si altele? De ce au hingherit oamenii pe strazi, i-au calcat in picioare si i-au dus la sectiile de politie, unde tratamentul de tortura a continuat? De ce opreau abuziv oamenii pe strada si ca bonus le mai aplicau cate un bocanc pe tibie? Oare doar pentru simplul fapt ca manifestarea nu decurgea cum doreau dumnealor si trebuia fabricat imediat un incident?", adauga ASR.

Suporterii, batuti fara mila de jandarmi in fata Guvernului: "E mana lui Mircea Sandu"

Asociatia Suporterilor Romani prezinta si "trei supozitii" legate de ceea ce s-a intamplat sambata: "1. Mitingul era autorizat, asadar exista un responsabil pentru desfasurarea acestei manifestari, iar in cazul unei abateri putea fi tras la raspundere conform legii in vigoare; 2. Motivul actiunii jandarmeriei a fost consumarea de bauturi alcoolice la o manifestare publica, de catre un grup de patru persoane, dar nu au specificat ca acele patru persoane stateau jos pe iarba consumand acele beri, nederanjand pe nimeni; 3. Modul de actionare a fost unul cu un scop precis si abuziv, efectul fiind unul dorit de catre dumnealor, escaladarea violentei. Au refuzat dialogul, pentru ca nu doreau inca o palma din partea "huliganilor" pasnici".

ASR precizeaza ca abuzurile nu trebuie acoperite. "Nu pozam in ingerasi, dar sa spunem lucrurilor pe nume si sa nu mai acoperim aceste abuzuri. Nimic din ceea ce se intampla acolo nu lasa senzatia ca vreun act de violenta ar fi posibil. Interventia jandarmilor a fost una nejustificata, ba chiar comandata am putea spune, din cauza faptului ca au refuzat cu indarjire dialogul cerut de noi, in aplanarea acelui incident invocat de dumnealor. Prin aceste metode nu doar ca nu o sa ne opriti, dar ne indarjiti si mai tare sa luptam pentru drepturile noastre ale romanilor", concluzioneaza asociatia suporterilor.

Marturie din infernul de la Piata Victoriei

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca 37 de persoane au fost retinute la mitingul din Piata Victoriei al suporterilor Universitatii Craiova, la care au participat si fani ai echipelor bucurestene. "La mitingul din Piata Victoriei, la care au participat aproximativ 300 de suporteri ai mai multor formatii, care a fost insa organizat de suporterii Universitatii Craiova, au fost retinute 37 de persoane, care au fost conduse la sectiile de politie 2 si 4, pentru verificari si aplicarea sanctiunilor contraventionale. Pentru instigarea la violenta si tulburarea ordinii publice ei risca sanctiuni cuprinse intre 500 si 5000 de lei" , a spus Georgian Enache.

Suporterii au fost retinuti in urma unor incidente in timpul mitingului ce a inceput la ora 16.00 in Piata Victoriei. Fanii au afisat mai multe bannere: "Craiova noastra niciodata nu o sa stii cat de mult te iubim si te purtam in suflet", "Stiinta va muri cand noi nu vom mai fi", "Mititelu groparul Craiovei", "Fotbalul romanesc fara dictatori natiunea asteapta", "Mititelu un sarac mincinos ne-a distrus", "Nu cedam si drept dovada ne mutam peluza-n strada", "Nasule fa-ti bagajul si sa cobori, ultimul mandat e adus de procurorii", "Mitica, pensia sa-ti fie pe adresa de la puscarie", "Sandu si Dragomir la ospiciu, Mititelu femeia lor de serviciu". De asemenea, ei au scandat: "De Legea 4 nu ne e frica sa-ti dam la ... Mitica de la Liga", "Mitica la puscarie", "Stiinta nu moare", "Pleaca brutare", "Mircea Sandu esti o mizerie", "Pe Sandu si Dragomir sa-i vedem la cimitir", "Romania stat politienesc", "Ole ola refuzam dictatura", "Toata lumea stie, ne conduce SIE", "O dorinta sincera, Romania libera", "Cea mai proasta loterie este la Jandarmerie".

La 45 de minute dupa ce a inceput mitingul autorizat, pe care fanii Craiovei il anuntasera ca fiind pasnic, un suporter al Universitatii a fost evacuat din randul celorlalti participanti. Imediat s-a creat o ambuscada, iar dupa cateva imbranceli intre fortele de ordine si suporteri, jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene si i-au dispersat pe majoritatea fanilor din Piata Victoriei. Mai multi fani au fost retinuti si urcati in dubele Jandarmeriei. Dupa aproximativ un sfert de ora, in Piata Victoriei au revenit aproximativ 100 de suporteri, care au continuat protestul. Unul dintre cei retinuti este fiul ofiterului de presa al Universitatii Craiova Vicentiu Neagoe, Vlad. Acesta a fost batut de jandarmi, tras de par in drum spre duba si i s-au pus catusele.

In Piata Victoriei au fost aduse dupa scurt timp patru autocare cu care fanii Universitatii au venit de la Craiova, iar o parte dintre ei s-au urcat in ele. Alti suporteri au plecat sa protesteze in Piata Universitatii, unde s-au aflat fani ai Universitatii Craiova, Rapid, Dinamo si Steaua.

Suporterii au protestat fata de dezafilierea Universitatii Craiova si fata de Legea 4 (legea privind prevenirea si combaterea violentei pe stadioane).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste suporteri Piata Universitatii, #proteste suporteri Craiova, #bataie jandarmi suporteri , #stiri Universitatea Craiova