Cine este Valeriu Steriu, omul care l-a inlocuit pe Gabriel Oprea la sefia UNPR

Sambata, 26 Martie 2016, ora 17:09
6720 citiri
Cine este Valeriu Steriu, omul care l-a inlocuit pe Gabriel Oprea la sefia UNPR
Foto: Facebook/Valeriu Steriu

In cadrul Conferintei Nationale a Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR) de sambata, Valeriu Steriu a fost ales presedinte al acestei formatiuni politice.

El a primit cu 339 voturi, in timp ce contracandidatii sai, senatorii Iulian Cristache si Ioan Iovescu, au obtinut 22 de voturi, respectiv 5 voturi, iar patru voturi au fost anulate.

Scrutinul a fost secret si s-a desfasurat pe buletine de vot. Si-au exercitat dreptul de vot 370 de membri ai UNPR din cei 401 membri ai Conferintei Nationale.

Alegeri in UNPR cu "Tatal Nostru" si planuri de a intra in Parlament si la guvernare

Alegeri in UNPR cu aplauze pentru arestatul Ontanu si omagii penalului Oprea: E o lupta grea dar vom invinge!

Alegeri in UNPR cu aplauze pentru arestatul Ontanu si omagii penalului Oprea: E o lupta grea dar vom invinge!

Studii si specializari

Deputatul Valeriu-Andrei Steriu s-a nascut la 24 septembrie 1965, la Bucuresti. El a urmat cursurile Institutului Politehnic din Bucuresti, obtinand licenta de inginer mecanic (1984-1989).

In 2007 devine doctor in agronomie al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti, Facultatea de management, inginerie, economie in agricultura si dezvoltare rurala, cu teza de doctorat "Proiectarea unei strategii pentru agricultura romaneasca in vederea integrarii in Uniunea Europeana", potrivit informatiilor publicate pe site-ul Camerei Deputatilor.

In 2009 a absolvit un curs postuniversitar de perfectionare in domeniul securitatii si apararii nationale "Securitate si buna guvernare", la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", Colegiul National de Aparare.

El mai are si alte specializari: Producerea si marketingul produselor agricole (USAID), Importul si exportul produselor agricole (USDA), Managementul antreprenorial si dezvoltarea executivului afacerii (USAID), Promovarea produselor alimentare romanesti (USAID), Cercetarea si extensia agricola in UE (Olanda) si Sisteme de evaluare a proiectelor de cercetare si consultanta in agricultura (Banca Mondiala).

Si-a desfasurat activitatea ca inginer (Electrofor Bucuresti, 1989-1990), director de vanzari (MTILROM-KODAK-Bucuresti, 1990-1992), director ferme si fabrica de lapte (Sterochem SRL, 1992-2001), Project Manager - Banca Mondiala-Sprijinirea serviciilor agricole (2001).

Intre anii 2005-2009 ocupa functiile de vicepresedinte ROMALIMENTA (Federatia Romana Patronala din Industria Alimentara), presedinte APRIL (Asociatia Nationala din Industria Laptelui) si functia de vicepresedinte LaDorna.

Cariera politica

In perioada 2001-2005 a fost secretar de stat pentru integrare europeana si relatii internationale, in cadrul Ministerului Agriculturii. In aceasta functie s-a ocupat cu coordonarea negocierilor cu Uniunea Europeana pentru capitolele de agricultura, pescuit si capitolul de mediu, precum si cu coordonarea activitatii de elaborare a cadrului legislativ al programelor de dezvoltare rurala specifice.

Valeriu Steriu a fost senator PSD in anii 2004-2005, ales in Circumscriptia electorala nr. 30 din judetul Olt cu 50,12% voturi. Tot atunci a activat ca membru al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare in Parlament.

In 2008 este ales deputat PSD+PC de Olt in circumscriptia electorala 30, unde a primit 57% din voturi. A fost membru al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, membru al Comisiei parlamentare de ancheta privind situatia sistemelor de irigatii, precum si a altor sectoare de imbunatatiri funciare si al Comisiei pentru buget, finante si banci.

A fost vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice (2010-2011; din mai 2015).

La 18 ianuarie 2010, Valeriu Steriu a parasit grupul parlamentar al PSD si s-a alaturat grupului independentilor din Camera Deputatilor. Membru al Biroului Politic Permanent National al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR) si vicepresedinte al formatiunii (1 mai 2010). Totodata, la 20 mai 2010, Valeriu Steriu a fost desemnat purtatorul de cuvant al deputatilor si senatorilor independenti, membri ai UNPR.

In 2011 a fost numit presedinte al Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania.

In 2012, a fost ales deputat de Calarasi - ales in Circumscriptia Electorala 12, Colegiul 2 - USL, cu 51,6%, respectiv 12.142 voturi.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#alegeri presedinte UNPR, #nou presedinte UNPR, #nou sef UNPR, #alegeri UNPR , #alegeri
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Bine, Valeriu Steriu are un CV puternic...
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5