Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Alegeri in UNPR: Cu Oprea urmarit penal si Ontanu arestat, progresistii isi voteaza o noua conducere

Sambata, 26 Martie 2016, ora 08:18
4125 citiri
Alegeri in UNPR: Cu Oprea urmarit penal si Ontanu arestat, progresistii isi voteaza o noua conducere
Foto: Arhiva Facebook/UNPR

Liderii UNPR se vor reuni sambata in cadrul Conferintei Nationale a partidului pentru a-si alege noul lider, dupa ce ultimii doi presedinti ai partidului, Gabriel Oprea si interimarul Neculai Ontanu au fost scosi din joc din cauza dosarelor la DNA.

Pentru functia de lider al UNPR si-au depus candidaturile deputatul Valeriu Steriu, senatorul Ioan Iovescu si senatorul Iulian Cristache. Cele mai mari sanse le are Valeriu Steriu, cel recomandat de fostul lider Gabriel Oprea sa-i asigure succesiunea.

"Pentru viitorul presedinte al partidului, optiunea mea este Valeriu Steriu, un om al carui profesionalism este recunoscut de toate partidele si un lider cu potential deosebit", spunea Gabriel Oprea, in scrisoarea prin care si-a anuntat demisia din fruntea UNPR.

Gabriel Oprea a demisionat de la sefia UNPR: Le cere colegilor sa nu renunte la "interesul national" (Video)

Valeriu Steriu: Dupa alegerile locale UNPR va face alianta oriunde si cu oricine

La Conferinta Nationala vor participa aproximativ 500 de delegati, care, pe langa alegerea noului lider al UNPR, vor analiza si traseul politic al partidului in campania electorala pentru alegerile locale.

Conferinta Nationala a UNPR vine in contextul in care DNA a scos din joc cei mai importanti lideri ai partidului: Gabriel Oprea si Neculai Ontanu. Cei doi asigurau conducerea partidului si erau considerati principalele motoare ale UNPR.

Primarul Ontanu, arestat preventiv

Fost ministru de Interne Gabriel Oprea este urmarit penal pentru abuz in serviciu, el folosind ilegal echipaje ale Politiei Rutiere pentru deplasari. Oprea a ramas fara imunitate atunci cand senatorii au aprobat solicitarea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale, decizia fiind luata cu 102 voturi "pentru" si 31 voturi "impotriva".

Tot pe numele lui Gabriel Oprea, procurorii DNA au mai deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in dosarul in care sunt cercetati si fosti sefi ai Directiei de Informatii si Protectie Interna (DIPI). In acest al doilea dosar, Oprea este acuzat ca ar fi fost de acord ca din banii serviciului secret al Ministerului de Interne (MAI) sa fie cumparat un autoturism de lux pe care l-a folosit exclusiv. Mai mult, procurorii anticoruptie spun ca in sediul Ministerului, seful de la interne avea canapele noi, dar si un jacuzzi, cumparate tot din banii pe care ministerul ar fi trebuit sa-i cheltuiasca pentru combaterea coruptiei.

La randul sau, Neculai Ontanu a fost arestat preventiv 30 de zile, fiind acuzat de luare de mita de catre procurorii DNA. In acelasi dosar este cercetata si Loredana Radu, avocat in cadrul baroului Bucuresti, fost aparator al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzata de complicitate la laure de mita si spalare de bani.

In acest context politic se desfasoara Conferinta Nationala a UNPR. Scoaterea din joc a lui Neculai Ontanu a schimbat si raportul de forte in relatia cu PSD, care va avea candidat propriu la sectorul 2. Mai mult, social-democratii solicita UNPR sa sustina candidatul PSD, in lumina noilor evenimente.

Firea, sustinuta de UNPR pentru Bucuresti. Progresistii au candidatii lor in 3 sectoare

"Cu siguranta lucrurile acum s-au schimbat destul de mult. Stiti foarte bine, domnul Ontanu personal avea in toate sondajele de opinie si ale noastre, si ale PNL un scor foarte mare, in jur de 50%. Nu-mi dau seama daca acelasi scor s-ar putea obtine de un alt reprezentant al UNPR si atunci este logica si fireasca decizia PSD de a avea propriul candidat (...) Pentru maximizarea acestor rezultate cred ca decizia inteleapta este ca si UNPR sa accepte candidatul PSD, de altfel, ne dorim o candidatura a unei persoane care sa fie agreata si de catre organizatia UNPR Sectorul 2", a declarat liderul interimar al PSD Bucuresti, Gabriela Firea.

Daca UNPR va accepta conditia impusa de PSD, progresistii ar urma sa sustina candidatii PSD la sectoarele 1, 2, 3 si 6, dar si la Primaria Capitalei, la schimb primind locuri pe listele de consilideri ale PSD.

Senator trecut la PMP: In UNPR nu mai exista perspective, e previzibil ce se intampla acolo

Pe de alta parte, UNPR se confrunta cu probleme si la nivel parlamentar. Dupa demisia lui Gabriel Oprea opt deputati si un senator au ales sa paraseasca partidul, dar cei din UNPR se asteapta sa mai urmeze plecari din partid, intr-o actiune de "salubrizare", cum o cataloga Neculai Ontanu.

"Este momentul in care scade presiunea si pe noi in ceea priveste asigurarea locurilor de parlamentar in toamna. Este un lucru bun, nu este un lucru rau (...) UNPR nu este in degringolada si UNPR nu se confunda cu unul, doi, trei deputati sau senatori. Este un partid cu structuri puternice in toate judetele tarii si isi continua activitatea", declara Neculai Ontanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#alegeri UNPR conducere, #Oprea urmarit penal alegeri UNPR, #Ontanu arestat preventiv alegeri UNPR , #Gabriel Oprea
Comentarii