UNPR: Exista o flexibilitate a FMI privind revenirea salariilor

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 12:20
1726 citiri
UNPR: Exista o flexibilitate a FMI privind revenirea salariilor
Foto: Arhiva

Liderul UNPR, Marian Sarbu, a declarat vineri ca exista o flexibilitate din partea FMI in privinta revenirii salariilor la valoarea dinainte de scaderea cu 25%, cu conditia mentinerii deficitului de 4,4% pentru 2011 si a sustinut ca Guvernul ar trebui sa prezinte un grafic de revenire a acestora.

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a declarat, la finalul intrevederii cu reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca Guvernul ar trebui sa prezinte un grafic de revenire la salariile dinainte de scadere, avand in vedere ca masurile de austeritate au fost declarate legale de Curtea Constitutionala in conditiile in care sunt aplicate temporar.

"Vom sprijini un astfel de demers, credem ca se poate ajunge la revenirea salariilor, inclusiv in 2011, poate nu la inceput, dar trebuie sa existe o etapizare foarte clara", a afirmat Sarbu.

Intrebat ce opinie are FMI in legatura cu revenirea salariilor, Sarbu a afirmat ca "exista o flexibilitate din partea FMI, explicit precizata, cu conditia mentinerii stabilitatii macroeconomie, a deficitelor, care a trebui sa fie anul viitor de 4,4%". "In interiorul acestui deficit, Guvernul e liber sa adopte orice masura. E o forma de flexibilitate pe care, daca Guvernul va sti sa o foloseasca, va capata ce nu are in acest moment - pace sociala", a precizat liderul Uniunii.

El a subliniat ca, desi UNPR nu a discutat cu FMI despre viitoare disponibilizari in 2011, "acesta este un element care poate sa intre in discutia dintre sindicate si Guvern". "Revenirea mai rapida la salariile de dinainte de diminuare poate fi corelata cu continuarea restructurarilor", a explicat Sarbu.

Si presedintele de onoare al Uniunii, Cristian Diaconescu, a subliniat ca discutia cu delegatia FMI, BM si CE a fost "incurajoatare" si ca, respectand principiile si conditionalitatile convenite anterior, in special in privinta reducerii deficitului bugetar, "autoritatile de la Bucuresti, in cooperare cu FMI, au deplina libertate ca, pastrand echilibrele macroeconomice, sa ia acele masuri care se vor dovedi proactive in ce priveste lansarea economiei si, in al doilea rand, sa aiba in vedere reglarea nivelului de trai, reluarea unui proces pozitiv in ce inseamna veniturile cetatenilor si creearea unor premise pentru investitii si dezvoltarea tarii".

El a completat ca nu s-a discutat cu FMI despre noi masuri de austeritate si ca "nu se iau in vedere noi reduceri de salarii, pensii sau alte masuri impovaratoare pentru populatie". "Dar, in ce priveste reglajele in sectorul public, in continuare sunt necesare masuri", a aratat senatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UNPR FMI, #FMI revenire salarii, #Marian Sarbu , #Marian Sarbu