De unde majoritate pentru PNL? UNPR arbitreaza jocul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 07:43
5127 citiri
De unde majoritate pentru PNL? UNPR arbitreaza jocul (Opinii)
Foto: Arhiva Stiripesurse.ro

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in interviul de la Realitatea TV ca este probabila o schimbare de majoritate in Parlament, iar co-preseidntele PNL Alina Gorghiu a explicat la randul sau, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca negocieri cu parlamentari din alte formatiuni au deja loc, chiar daca nu la nivel formal.

PNL pregateste motiunea de cenzura in viitoarea sesiune parlamentara, iar premierul desemnat al liberalilor, Catalin Predoiu, a prezentat deja in conducerea partidului un draft al programului de guvernare.

Trebuie spus insa ca PNL are nevoie de o siguranta destul de mare pentru a ataca Guvernul, pentru ca are dreptul la o singura motiune de cenzura pe sesiune. Daca rateaza, va mai putea face o incercare abia in sesiunea de toamna.

Majoritatea dovedita de PSD la votul de investitura pentru Guvernul Ponta 4 s-a dovedit confortabila. Alina Gorghiu a tinut a sublinieze ca nu se pune problema traseismului, a primirii in PNL de parlamentari din alte partide, dar asta nu exclude ca parlamentari din alte partide sau independenti sa sustina demersul PNL.

Deci de unde voturi pentru schimbarea majoritatii?

Nu cred ca UDMR ar opune mare rezistenta pentru a se alatura unei noi majoritati, un accept desigur conditionat pragmatic, in buna traditie a maghiarilor. Se pare insa ca revendicarile etnice ale UDMR au fost atenuate, dupa cum a aratat implicit presedintele UDMR Kelemen Hunor in interviul pentru Ziare.com. Dar numai cu UDMR nu se face majoritate.

PMP, la randul sau, pare mai degraba un partid care a capitulat in degringolada dupa ce Traian Basescu pare sa-l fi abandonat. Duminica, intr-o emisiune TV, Gabriel Berca mai ca nu se ruga de PNL ca parlamentarii PMP sa fie bagati in seama. Iar minoritatile merg intotdeauna cu Puterea.

Interesanta este situatia parlamentarilor PLR. Din informatiile mele, multi dintre ei zgarie deja la usa PNL, dornici sa-si spele pacatele si, in perspectiva, sa beneficieze de iertare pentru tradarea de anul trecut. Nu cred ca pot spera la reprimirea imediata, dar drumul pocanintei incepe, nu-i asa?, cu niste gesturi clare, cum ar fi sustinerea demersurilor PNL.

Nu mi se pare, asadar, deloc improbabil ca o parte dintre liberalii lui CPT sa vireze inapoi spre partidul-mama, cu atat mai mult cu cat speranta de a-l vedea din nou pe dl Tariceanu in fruntea Guvernului, in opinia mea, desarta dintr-un bun inceput, s-a spulberat cu totul.

Cele doua mari variabile sunt, asadar, PSD si UNPR.

Echipa Vanghelie - Geoana anunta ca a captat deja impotriva lui Victor Ponta un grup consistent de parlamentari PSD. Greu de spus cat de consistent pentru ca tradarile nu se confirma in gura mare. Au aparut liste, cei inclusi pe ele au infirmat in mare masura, dar nici nu era de asteptat sa confirme, realist vorbind.

Fapt este ca in tabara PSD domneste o oarecare degringolada, care ar putea fi accentuata de faptul ca dl Iohannis a explicat destul de clar ca nu e vorba de o coabitare fericita cu premierul, ci strict despre o colaborare institutionala in asteptarea instalarii Guvernului PNL.

Numarul celor dispusi sa paraseasca tabara lui Victor Ponta cred ca depinde in mare masura de pozitia UNPR, care a ajuns in acest moment arbitrul jocului, atat prin voturile parlamentarilor sai, cat si prin semnalul pe care pozitionarea sa il da. Daca UNPR intoarce armele, semnalul ar fi de parasire rapida a corabiei care se scufunda.

Este ceea ce a recunoscut si europalamentarul Catalin Ivan, rival al lui Victor Ponta la sefia PSD: "Am vazut si vedem cu totii ca practic ne agatam de guvernare. Am ajuns la mana UNPR, care ne santajeaza. Am citit si eu, am vazut ca domnul Oprea sustine PSD doar pentru Victor Ponta, altfel are alte usi deschise. O vad pe doamna Gorghiu care ne spune ca PNL incepe negocieri cu UNPR".

Faptul ca Gabriel Oprea a conditionat sustinerea UNPR pentru guvernul format in jurul PSD strict de persoana lui Victor Ponta este probabil cel mai important atu al actualului premier. Dar sa nu uitam ca tot de pozitia lui Victor Ponta in fruntea Guvernului depinde si ramanerea sa in fruntea PSD. Daca o pierde pe una, si cealalta devine foarte improbabila.

Practic, in acest moment, mi se pare ca UNPR arbitreza mai mult decat guvernarea, arbitreaza de-a a dreptul jocul intern de putere din PSD. De aceea, daca nu se intampla ceva seismic, de tipul unei puneri sub acuzare, mi se pare putin probabil ca dl Oprea sa intoarca armele inainte ca sefia PSD sa fie transata la viitorul congres al PSD.

Ceea ce nu inseamna insa ca reconfirmarea mandatului lui Victor Ponta ar insemna automat si continuarea guvernarii PSD. Ramas presedinte PSD, Dl Ponta ar putea fi chiar interesat sa se retraga o vreme in Opozitie pentru a face ordine in partid si a pregati 2016.

Insa nici in UNPR apele nu sunt pe deplin linistite. Off the record sunt destule voci care se arata dispuse la negociere, iar vicepresedintele partidului, Catalin Chereches, a lansat recent o serie de atacuri extrem de dure la adresa lui Victor Ponta.

Avand in vedere fluiditatea jocului, este de asteptat ca PNL sa recurga la o strategie in mai multi pasi, incepand sa zicem cu castigarea sefiei uneia dintre camere. La Senat, unde majoritatea este mai fragila, este posibila instalarea lui Vasile Blaga, ca un prim semnal de inversare a majoritatii, dar si pentru a muta negocierile de constituire a noii majoritati pe alt nivel, cu alt vant in panze, ca sa spun asa.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#guvern PNL Predoiu, #UNPR PSD, #majoritate guvern PNL , #Victor Ponta