Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ursula von der Leyen, o alegere buna in vremuri grele

Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 11:56
3904 citiri
Ursula von der Leyen, o alegere buna in vremuri grele
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ursula von der Leyen a obtinut cu greu voturile necesare pentru a deveni presedintele CE. A castigat datorita discursului ei foarte bun din PE si lipsei de alternativa.

Exista si in epoca Internetului, in care tocmai traim, si momente in care cuvantul vorbit conteaza cel mai mult. A dovedit-o marti Ursula von der Leyen in Parlamentul European de la Strasbourg. Chiar daca in legislativ arta retoricii ar trebui sa fie la cel mai inalt nivel, de multe ori deciziile se iau inainte ca un singur cuvant din vreun discurs sa fie rostit.

De data aceasta a fost altfel: a fost o zi in care totul era posibil pentru candidata germana.

Ea a fost nevoita sa demonstreze ca se poate descurca pe marea si uneori dificila scena a Parlamentului European. A trebuit sa-i castige pe sceptici de partea sa, sa isi consolideze sprijinul in tabara celor care deja o sustineau, oponentilor sa le ia apa de la moara. Si simultan sa creeze un moment european.

Feminista, sociala si ecologista

Ursula von der Leyen a reusit toate acestea, chiar daca la final s-a impus printr-o majoritate foarte subtire, de doar noua voturi. Feminista convinsa, ea s-a prezentat mai sociala si mai ecologista decat a fost pe placul multora din grupul ei conservator.

Ea a jucat cartea feminista cu maxima incredere si suveranitate. Poate ca a fost o idee foarte buna sa isi tina discursul in trei limbi. In franceza, pentru sentimentul unei UE cu elan nou si implicare civica resuscitata; in engleza pentru date concrete si solicitari - de exemplu, pentru impozitarea mai aspra a noilor giganti economici si pentru o egalitate reala intre sexe; in germana pentru impactul emotional, pentru politiciana nascuta la Bruxelles, amanunt biografic care aproape o predispune pentru cariera ei europeana care tocmai incepe.

Cu siguranta a doua optiune

Nu este niciun secret ca doamna von der Leyen a fost doar a doua optiune pentru postul de presedinte al Comisiei Europene. Ea a inteles ca trebuie sa lupte impotriva acestui dezavantaj cu iscusinta, deschidere fata de lume si o punere in scena perfecta. Ar fi putut pierde totul.

Dar i-a surprins pe multi si a transformat dezavantajul in avantaj. A raspuns fara probleme provocarilor euroscepticilor si celor care doresc sa paraseasca UE. Acest curs trebuie urmat mai departe clar si consecvent, flancul drept trebuie inchis.

Acest lucru nu garanteaza ca mandatul ei in fruntea UE va fi unul de succes, dar a fost un start reusit si o zi buna pentru Parlamentul European, care chiar a avut puterea de a decide in cazul lui von der Leyen.

Principalii perdanti ai votului de marti din legislativul comunitar sunt europarlamentarii social-democrati germani. Dupa ce s-au autoproclamat loiali sistemului candidatului de varf, ei au tinut pana la sfarsit aceasta pozitie. Nu mai conteaza ca nu s-a gasit o majoritate pentru niciunul din candidatii de varf ai vreunui grup parlamentar.

Nici ca UE ar fi cazut intr-o criza serioasa daca von der Leyen ar fi fost respinsa.

Parlamentul a vorbit si a dovedit la final, prin decizia majoritatii, ca politica ramane arta posibilului.

Ines Pohl

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ursula von der Leyen CE , #presedinte CE
Comentarii