Ursula von der Leyen i-a acceptat pe noii candidati ai Frantei si Ungariei pentru Comisia Europeana

Marti, 29 Octombrie 2019, ora 15:44
2973 citiri
Ursula von der Leyen i-a acceptat pe noii candidati ai Frantei si Ungariei pentru Comisia Europeana
Foto: Twitter/@vonderleyen

Ursula von der Leyen, presedintele-ales al Comisiei Europene, si-a exprimat oficial marti sprijinul pentru candidatii desemnati de Franta si Ungaria in echipa sa de comisari, intr-un efort de a depasi numeroasele obstacole care au intarziat cu cel putin o luna preluarea oficiala a prerogativelor de catre noul executiv european.

Nemtoaica Von der Leyen impreuna cu echipa sa de comisari urma sa preia la 1 noiembrie stafeta de la Comisia condusa de predecesorul sau in functie Jean-Claude Juncker, dar trei dintre candidati - cei nominalizati de Romania, Ungaria si Franta - au fost respinsi de Parlamentul European.

Von der Leyen a propus, marti, statelor membre din UE sa-i aprobe pe candidatii francez Thierry Breton si ungar Oliver Varhelyo, actualul ambasador al Ungariei la UE, pe care i-a audiat cu o seara in urma, a indicat purtatorul sau de cuvant, Jens Flosdorff, citat de dpa.

Nominalizarea candidatului Romaniei intarzie din cauza unei crize guvernamentale, noteaza dpa. Guvernul interimar de la Bucuresti a fost invitat sa prezinte un nou candidat cat mai rapid posibil, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui-ales al Comisiei Europene.

Francezul Thierry Breton, seful gigantului tehnologic Atos, este astfel pe punctul de a prelua influentul portofoliu pentru piata interna, dar au aparut intrebari despre posibile conflicte de interese in cazul sau.

Breton, fost ministru francez al Economiei, a prezentat "propuneri ambitioase" pentru a solutiona astfel de preocupari, a indicat marti Jens Flosdorff.

El a fost nominalizat dupa ce candidatura precedenta a Frantei in persoana fostei deputate europene Sylvie Goulard a fost respinsa, din cauza unei anchete antifrauda in curs de desfasurare la UE si a activitatii de consultanta profitabila in timp ce era eurodeputat. Aceasta decizie a suscitat indignarea presedintelui francez Emmanuel Macron.

Von der Leyen si-ar putea prelua oficial functia la 1 decembrie, daca Parlamentul European aproba intreaga componenta a echipei sale de comisari la timp, dar mai sunt inca multe obstacole de depasit, noteaza dpa.

Intre timp, la Bucuresti, Viorica Dancila a anuntat ca l-a propus pe Victor Negrescu drept comisar european, insa presedintele Klaus Iohannis a reactionat neobisnuit de rapid si a acuzat-o ca fiind sefa unui guvern demis nu are legimitate sa mai faca vreo propunere Bruxelles-ului.

Citeste si analiza Politico: Europa sta dupa Romania! Ursula von der Leyen are nevoie urgent de o nominalizare de la Bucuresti, dar nu are cine s-o faca

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ursula von der Leyen candidati comisar , #presedinte CE