Von der Leyen si populismul

Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 15:21
4014 citiri
Von der Leyen si populismul
Foto: Twitter/@vonderleyen

Ursula von der Leyen, presedintele desemnat al Comisiei Europene, urmeaza sa explice parlamentarilor europeni de ce a decis sa numeasca portofoliul pentru migratie: "Protejarea modului nostru de viata european".

Resortul intitulat simplu "Migratie, afaceri interne si cetatenie" si comisarul Dimitris Avramopoulos au tinut prima pagina a ziarelor, mai ales din 2015, dupa inceputul crizei refugiatilor. Pentru urmasa acestuia, pana recent purtator de cuvant al Comisiei Margaritis Schinas, Ursula von der Leyen a ales un portofoliu mult mai sonor: "Protejarea modului nostru de viata european" ("Protecting our European Way of Life").

La ce s-a gandit oare von der Leyen?

Critici in Parlamentul European

Au fost necesare cateva zile pentru ca Bruxelles-ul sa cunoasca si sa digere denumirile noilor portofolii. Dupa sfarsitul de saptamana, criticile au devenit tot mai sonore. Seful grupului parlamentar al ecologistilor explica: "Prin formularea: Protejarea modului nostru de viata european se joaca dupa muzica extremei drepte, mai ales ca este vorba despre migratie."

Ursula von der Leyen ar trebui sa faca o alta propunere, daca va aparea in fata sefilor grupurilor parlamentare, saptamana viitoare, este de parere Philippe Lambert, care califica situatia drept "scandal absolut".

Numele portofoliului trebuie schimbat, solicita alesii europeni din zona de centru-stanga a esicherului politic. Insusi actualul sef al Comisiei, Jean-Claude Juncker, nu este deloc fericit cu denumirea aleasa de cea care ii va urma in functie.

"Acceptarea celor care vin de departe face parte din stilul de viata european." Stil de viata european inseamna si "respectarea celorlalti, indiferent de culoarea pielii si de originea lor", a mai adaugat Juncker.

Populismul ca mainstream?

Evident ca Juncker nu este de acord cu noua denumire a portofoliului pentru migratie. Dar von der Leyen nu renunta asa usor. "Nu anunt nicio schimbare de nume sau vreun alt fel de schimbare", declara recent un purtator de cuvant la Bruxelles.

Nu va exista o decizie rapida. Dar se amplifica presiunile din partea Parlamentului European, cu care presedintele Comisiei trebuie sa aiba relatii bune, daca vrea sa isi asigure sprijinul majoritatii.

Si din statele in care regulile si valorile comunitare sunt puse la indoiala se aud voci critice. Parlamentara liberala din Ungaria, Katalin Cseh, face trimitere la Viktor Orban: "Nu poti combate populismul, transformandu-l in mainstream."

Colega ei olandeza Sophie in 't Feld scrie ca Europa se bazeaza pe libertatea fiecaruia de a-si alege stilul de viata. "Nu ne trebuie un comisar pentru asa ceva. Multumim! Ideea protejarii europenilor in fata altor culturi este ridicola si acest sistem de gandire trebuie respins."

Agitatie pe marginea noului portofoliu

In scrisoarea adresata comisarului desemnat, noul portofoliu este descris in felul urmator: "Protejarea stilului de viata european implica posibilitatea fortelor de munca de a activa pe o piata a muncii intr-o continua schimbare. Scaderea continua a fortei de munca si provocarile digitalizarii implica dotarea oamenilor cu cunostintele si instrumentele necesare.

Ceea ce amplifica si importanta bunei administrari a migratiei legale, concentrata pe integrare si pe stransa unitate a comunitatii."

In document se mai arata: "Trebuie sa luam in serios temerile si fricile legitime legate de migratia nereglementata si urmarile acesteia asupra economiei si societatii".

Comisarul desemnat urmeaza sa se ocupe de amenintarile la adresa sigurantei europene, ca si de educatie si politici ocupationale.

Ce vrea sa spuna Ursula von der Leyen?

In alambicata formulare se regasesc atat solicitari privind un acord in politica de migratie, cat si suprinzatoarea legatura dintre lipsa cunostintelor digitale ale fortei de munca si migratie.

Si ce reprezinta trimiterea la intensificarea cooperarii pe plan local? Sa fie oare o referire la opozitia unor cetateni fata de societatea multiculturala? Sunt frazele folosite numai bune pentru a alimenta populismul de dreapta din Ungaria si Polonia?

In orice caz, politiciana germana agita astfel spiritele si pe scena politica din Republica Federala.

Stabilirea misiunilor, ca si descrierea acestora ii trimit pe multi cu gandul la faptul ca "protejarea stilului european de viata nu ar trebui sa fie in niciun caz fundamentul unui portofoliu comunitar in anul 2019", dupa cum scrie si parlamentarul britanic laburist Claude Moraes pe Twitter.

Ecologistul francez Damien Careme numeste formularea o "oroare". Iar Amnesty International critica legatura dintre migratie si siguranta, considerand ca astfel se transmite un "mesaj ingrijorator".

Saptamana urmatoare, presedintele desemnat al Comisiei Europene va trebui sa raspunda interpelarilor din diversele grupuri parlamentare. Daca nu va reusi sa potoleasca spriritele si sa se apropie de socialisti si liberali, cooperarea cu anumite grupuri europarlamentare va debuta cu stangul.

Barbara Wesel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Von der Leyen imigratie comisar , #presedinte CE