Ruptura totala in USL: Faza pe amenintari, jigniri

Joi, 13 Februarie 2014, ora 14:53
9282 citiri
Ruptura totala in USL: Faza pe amenintari, jigniri
Foto: citynews.ro

Dupa esecul negocierilor desfasurate la Vila Lac 1 la inceputul acestei saptamani, liderii PSD si PNL au trecut la atacuri din ce in ce mai dure lansate prin intermediul mass-media, ziua de joi aducand jigniri si ultimatumuri fara precedent in interiorul USL.

"Toate se inscriu intr-o logica de negocieri mediatice. Nu mai negociem fata in fata, ci prin semnale transmise in media - TV, ziare, Internet", a recunoscut joi Klaus Iohannis.

Liderii Crin Antonescu si Victor Ponta au facut in ultimele doua zile un pas in spate, lasand "numerele doi" din partidele lor sa se confrunte mediatic. Primul care a devenit mai transant a fost presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Avand in spate suportul politic al Uniunii Social Democrate, infiintate marti de PSD, PC si UNPR, Liviu Dragnea le-a transmis miercuri partenerilor liberali ca, daca vor sa iasa de la guvernare, ar fi bine sa anunte public acest lucru.

Mesajul venea in contextul in care mai multi analisti si politicieni au sustinut in ultima perioada ca decizia PSD si PNL de a candida pe liste diferite la alegerile europarlamentare a sporit tensiunile in interiorul aliantei aflate la guvernare, cele doua partide incercand fiecare sa se distanteze fara a deveni responsabile de o eventuala ruptura a USL.

Lui Liviu Dragnea i s-a alaturat si ministrul de Externe, Titus Corlatean, care a declarat ca ministrii liberali au fost fortati sa demisioneze, de la conducerea partidului, ca parte a strategiei electorale a PNL.

Replica liberalilor a venit prin intermediul unui comunicat de presa, in care acestia au explicat ca nu doresc sa "umfle artificial" Guvernul doar pentru a-i face pe plac lui Dan Voiculescu si Partidului Conservator, care, prin pretentia de a avea un vicepremier, au generat blocajul guvernamental.

Reactia PC nu a intarziat sa apara. "E regretabil ca domnul Antonescu promoveaza o politica a jignirilor si a scandalului. Nu-i nimic, vom face noi politica bunului simt, daca pentru el a fost doar un slogan gol de continut", a declarat Daniel Constantin, dupa ce Crin Antonescu afirmase ca USL nu e "fabrica de vicepremieri" si ca atribuirea acestei functii presedintelui PC ar "devaloriza-o".

De asemenea, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a plusat, miercuri seara, avertizandu-l pe Crin Antonescu ca ar putea pierde presedintia Senatului, daca liberalii nu cedeaza.

A urmat un contraatac extrem de virulent la adresa nou infiintatei USD, a carei denumire este usor de confundat cu USL, contraatac lansat din tabara liberala de senatorul de Bihor Cristian Bodea. "Modul in care strategii PSD au gandit aceasta chinezarie, acest plagiat ieftin, imi ridica semne de intrebare. Sa crezi ca vei castiga alegerile facand ce fac chinezii cu Abidas si Mike e jenant. Prin asta vor sa pacaleasca probabil babele de la tara. Aceasta mutare cu USD este inca un pas pentru a forta ruperea USL, este o mitocanie pe fata, vor sa sufle sigla USL si nici nu le e rusine de asta", a spus Bodea.

Liviu Dragnea a profitat de prima intalnire avuta joi cu jurnalistii si le-a transmis liberalilor ca, in acest moment, matematic vorbind, USD poate guverna si fara ei. "Nu avem ce sa negociem, sa le spunem dati-ne noua o functie, vrem noi sa va dam alta functie. Nu am facut niciodata lucrul asta si nu o sa-l facem niciodata, pentru ca nu suntem in cadrul Guvernului la talcioc", a spus presedintele executiv al PSD, starnind reactia omologului sau liberal, prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis.

"Aritmentic da, practic e greu la deal cu boii mici. Ar fi o guvernare foarte chinuita (...) Noi nu putem sa acceptam ca PC sa fie pus pe picior de egalitate cu PNL", le-a transmis acesta social-democratilor.

In plus, in timp ce PNL sustine pe toate canalele ca PSD trebuie sa aleaga intre ei si conservatori, pentru ca dau impresia ca "Dan Voiculescu este mai important", social-democratii spun, prin vocea purtatorului de cuvant, ca "atitudinea PNL fata de PC este puerila" si ca "guvernarea nu sta in orgoliile domnului Antonescu".

Inclusiv responsabilitatea ruperii USL prin iesirea de la guvernare a liberalilor este pasata de la unii la altii. Vicepresedintele PNL Florin Turcanu este convins ca social democratii pregatesc scoaterea liberalilor de la guvernare, in timp ce Liviu Dragnea le transmite colegilor din USL ca, daca vor sa rupa alianta politica, sa o faca mai repede pentru ca Guvernul trebuie sa functioneze.

Joi la pranz, televiziunile de stiri transmiteau informatii obtinute pe surse conform carora toti parlamentarii PSD, PC si UNPR au primit SMS-uri in care sunt convocati obligatoriu pentru luni, in Capitala, urmand ca plenul reunit al Parlamentului sa voteze noua structura a Guvernului. Care va fi aceea, deocamdata, nu este clar.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#iesire PNL guvernare, #Dragnea guvernare USD, #Iohannis rupere USL , #Victor Ponta