Ce vrea sa faca din Timisoara germanul care a studiat in 3 tari, vorbeste 4 limbi si a negociat planuri de pace in Africa Interviu

Luni, 12 August 2019, ora 12:51
46876 citiri
Ce vrea sa faca din Timisoara germanul care a studiat in 3 tari, vorbeste 4 limbi si a negociat planuri de pace in Africa Interviu
Foto: Facebook / Dominic Samuel Fritz

"Ne-am saturat sa fim condusi de o clasa politica vulgara, incompetenta si corupta. (...) Timp de 30 de ani, aceste partide au subminat institutiile statului. Singura noastra speranta este o reformare profunda a clasei politice, iar asta se poate face doar cu oameni noi si partide noi", spune Dominic Fritz, candidatul USR la Primaria Timisoara.

Dominic Samuel Fritz are 36 de ani, s-a nascut in Germania, dar se simte la Timisoara ca "acasa", vorbeste 4 limbi (germana - limba materna, romana, engleza si franceza), a studiat stiinte politice si administrative in Germania, Franta si Anglia, si are 10 ani de experienta in diplomatie.

"Am dezvoltat proceduri de management mai bune in cadrul Ministerului Sanatatii si al Protectiei Sociale din Liberia, am participat la doua misiuni de planificare a interventiei umanitare ale guvernului german, care au avut loc dupa cutremurul devastator din Haiti in 2010, am asistat la negocieri de pace intre mai multe tari africane si am coordonat munca unei comisii strategice a Bancii Africane de Dezvoltare condusa de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, si fostul director executiv FMI/fostul presedinte german Horst Kohler", arata Dominic Fritz in autoportretul sau.

Din 2016, este seful de cabinet al fostului presedinte Kohler, dar "face naveta" intre Berlin si Timisoara, oras unde s-a implicat in activitatile comunitatii, motiv pentru care a decis sa intre in politica si sa candideze la fotoliul de primar.

"Timisoara nu duce lipsa de dezvoltare, ci de dezvoltare coerenta care se leaga de o viziune pe termen lung. Timisoara nu duce lipsa de idei, ci de o administratie care stie sa asculte ideile.

Timisoara nu duce lipsa de solutii, ci de solutii bine implementate. Iar politica nu duce lipsa de promisiuni, ci de principii", a fost unul dintre mesajele cu care a vrut sa isi convinga colegii sa il voteze candidat al USR la primarie.

Cu un an inainte de alegerile locale si dupa ore intregi de dezbateri intre competitori, Dominic Fritz a fost desemnat candidat oficial, obtinand 54,55% din primul tur.

"Le multumesc colegilor pentru votul lor. Sunt mandru de contracandidatii mei si de aceasta cursa interna, care a dat un exemplu de democratie si transparenta. Doar asa se poate reforma clasa politica. Simt acest semnal puternic de incredere ca pe o responsabilitate mare, dar am si o pofta uriasa sa facem lucruri faine impreuna!", a declarat Dominic Fritz la finalul scrutinului.

Ziare.com va invita sa il cunoasteti mai bine pe Dominic Samuel Fritz, germanul care vrea sa faca un alt fel de administratie publica in Romania, pentru ca intelege "mecanismele politice si jocurile de putere foarte bine" si e convins ca experienta lui in administratia publica germana "poate fi de folos".

Va rugam sa precizati mai intai daca aveti sau nu origini romanesti, sa ne spuneti cum ati invatat limba romana (pe care o vorbiti atat de bine!) si de ce ati ales sa traiti in Romania, chiar si cu riscul de a face "naveta" la Berlin, asa cum ati precizat intr-o declaratie publica anterioara.

Sunt german get-beget, nascut si crescut intr-un sat din muntii Padurea Neagra. Am ajuns in Romania pentru prima oara in 2003, dupa terminarea liceului, si am lucrat un an ca voluntar intr-o casa de copii in Timisoara. Atunci, la 19 ani, am invatat si limba romana.

M-am indragostit de Timisoara, am revenit de mai multe ori pe an, am fondat o asociatie aici, iar in 2015 mi-am si cumparat un mic apartament, pentru ca Timisoara este singurul oras in care ma simt cu adevarat acasa.

Ati mai facut politica pana acum, ati mai candidat? Ce ati invatat din acele experiente, daca ele exista?

Nu am mai candidat pentru o functie publica. Am fost insa membru intr-un partid ecologist, de centru, din Germania si am fost, in ultimii 4 ani, sef de cabinet pentru un fost presedinte crestin-democrat al Germaniei.

Deci inteleg mecanismele politice si jocurile de putere foarte bine, dar pe mine mereu m-a interesat mai mult modul in care politica poate imbunatati in mod real viata oamenilor.

De ce vreti sa fiti primar si cum ati ales Timisoara?

Timisoara e pur si simplu caminul meu, sunt 16 ani de cand iubesc cu devotament orasul asta, in al carui spirit inovator si creator cred cu tarie. Culmea, poate cu atat mai mult cu cat vad potentialul enorm al Timisoarei risipit de o administratie locala haotica si complet decuplata de timisoreni.

Nu am putut sa fiu doar inca un spectator al acestui spectacol frustrant. Si cred ca experienta mea in administratia publica germana poate fi de folos, cred ca experienta mea in a coagula oameni poate fi de folos. Pentru ca ma enerveaza mitul salvatorului, deci departe de mine gandul ca Timisoara va fi salvata in 2020 de un singur om - eu sau altul.

Rolul meu este sa fiu un fel de facilitator al implicarii - Timisoara va fi salvata de o echipa formata din peste 300.000 de oameni. Adica de locuitorii Timisoarei, in sfarsit ascultati, in sfarsit valorizati.

N-as vrea sa fiu primar altundeva decat in Timisoara, pentru ca sunt atat de multi oameni creativi si implicati aici, cu ei vreau sa construim.

Aveti studii serioase, o cariera remarcabila, vorbiti patru limbi, dar ca sa ajungeti primar aveti nevoie in primul rand de voturile cetatenilor. Nu va temeti ca timisorenii sunt nationalisti, ca prefera mai degraba "romani get-beget"? Si de ce intrati in competitia politica in acest moment in care regulile jocului par a fi cu totul altele (cu cat esti mai incult, mai santajabil, mai loial partidului, mai dispus la compromisuri obscure, mai slab decat cel caruia trebuie sa i te subordonezi, cu atat ai mai mult succes in politica)?

Am o foarte mare incredere in timisoreni si impresia mea este ca marea majoritate sunt interesati mai mult de solutiile despre care vorbesc decat de culoarea pasaportului meu. Multi timisoreni mi-au spus ca Timisoara a avut multi primari cu nume nemtesc in trecut, iar candidatura mea rezoneaza cu identitatea multiculturala a orasului.

Iar despre regulile jocului: am intrat, la fel ca si multi altii din USR, fix pentru a schimba regulile jocului. Ne-am saturat sa fim condusi de o clasa politica vulgara, incompetenta si corupta.

Observ ca din ce in ce mai multi romani simt la fel si prind curaj sa se implice politic si sa schimbe sistemul din interior.

De ce candidati din partea USR, de ce nu ati ales unul dintre partidele mari, cu retele nationale deja consolidate?

Aceste partide mari sunt cele care au adus Romania si Timisoara acolo unde suntem. Timp de 30 de ani aceste partide au subminat institutiile statului. Singura noastra speranta este o reformare profunda a clasei politice, iar asta se poate face doar cu oameni noi si partide noi.

Cum a fost confruntarea cu colegii, neobisnuita pentru modul in care partidele traditionale romanesti isi desemneaza candidatii (cu indicatii si acord de la centru)?

USR este primul partid care isi desemneaza candidatii in mod transparent, prin votul egal al membrilor. La Timisoara, am fost patru candidati in competitia interna.

Pe parcursul catorva saptamani, am facut o campanie in mediul online, dar si dezbateri publice in care ne-am prezentat ideile pentru oras si am raspuns la multe intrebari ale cetatenilor. Nu au existat atacuri la persoana, ci un concurs de idei, iar timisorenii au facut parte din acest proces, din care am iesit castigator cu 55% de voturi din primul tur.

Aveti un model de primar si de primarie, care va inspira? Si care credeti ca ar trebui sa fie principalele trei calitati ale unui bun primar?

Nu am un model, dar bineinteles ca exista bune practici peste tot in lume (chiar si in Romania) . Nu cred ca trebuie sa reinventam roata.

Un primar bun trebuie sa stie sa fie aproape de cetateni, deci sa asculte mai mult decat sa vorbeasca, trebuie sa fie un administrator bun care sa puna la punct haosul din administratia publica si trebuie sa stie sa navigheze jungla institutiilor locale, judetene, nationale si europene si sa se lupte pentru timisoreni acolo, de exemplu, prin atragere de fonduri.

Cum intentionati sa valorificati experienta internationala pe care ati dobandit-o pana acum?

Timisoara trebuie plasata din nou pe harta oraselor europene inovatoare, trebuie sa devina un reper pentru ce inseamna "oras" in secolul 21. Eu de multi ani lucrez in cooperare internationala, inteleg cum functioneaza ecosistemul european, care sunt regulile nescrise pentru a atrage interes international (si fonduri).

Si nu sunt singurul care are aceasta perspectiva, multi timisoreni au experienta internationala sau traiesc in strainatate si as vrea sa ne gandim cum putem valorifica si perspectiva, si relatiile diasporei pentru dezvoltarea orasului.

Nu in ultimul rand, Timisoara are mai multe orase cu care este infratita, dar aceste legaturi au cam adormit in ultimul timp - trebuie si pot sa fie trezite!

Ati vorbit public pana acum despre cateva prioritati strategice pe care le aveti in vedere. Va invitam sa le detaliati pe scurt.

Pentru mine totul incepe cu o administratie publica functionala, care raspunde in mod eficient si corect la nevoile cetatenilor. Momentan avem un haos in institutiile publice locale, haos prin care pierdem si bani, si timp, deci cu siguranta va fi o prioritate o restructurare in primarie si in societatile comerciale din subordine.

Digitalizarea procedurilor si a serviciilor, cu transparenta maxima, ne va ajuta nu doar sa devenim o administratie locala moderna, ci si sa stopam sifonarea banilor.

Un sistem de transport in comun si o retea de piste de biciclete cu adevarat functionale vor fi o prioritate importanta pentru a moderniza mobilitatea urbana din Timisoara - trebuie sa motivam oamenii sa-si lase masina personala acasa, altfel nu vom face fata niciodata traficului auto.

O a treia prioritate va fi partea de cultura - Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei la doar 6 luni dupa alegerile locale si, din pacate, mai raman foarte multe de facut pentru ca acest proiect sa nu devina un esec.

Un alt punct esential va fi dezvoltarea unei strategii coerente pentru renasterea cartierelor timisorene. Avem nevoie de o punte de legatura intre nevoile cartierelor si aparatul primariei, de restaurare si revitalizare, inclusiv incurajarea turismului in cartierele istorice.

Si, nu in ultimul rand, de o conexiune buna a cartierelor marginase cu centrul, cu ajutorul mijloacelor de transport in comun, si de o urbanizare coerenta, cu strazi asfaltate, trotuare si utilitati publice.

Ca sa puteti face ceea ce va propuneti aveti nevoie de o echipa. Daca veti fi ales primar, cum va veti forma echipa si care ar fi planul de lucru - cu ce incepeti mai intai si care ar fi pasii urmatori?

Toate posturile vor fi ocupate prin concurs, chiar si cele de consilieri personali. Eu nu am niciun dubiu ca exista multi oameni competenti in Timisoara care au fost dati la o parte de actuala administratie.

Vom incepe cu o radiografie profunda a primariei si a societatilor comerciale din subordinea ei si vom incepe un proces de restructurare care va dura mult timp.

Ati declarat ca dorinta dvs. nu este "de a inlocui un partid cu un alt partid, ci de a transforma felul in care se face politica si administratie locala". Ce le raspundeti celor care va considera un idealist, celor convinsi ca in Romania nu se poate schimba nimic, sistemul politic e prea putred, administratia mult prea corupta, asa ca e mai safe sa te aliezi cu cei din sistem decat sa incerci sa il reformezi?

Cred ca ne-a trecut iluzia ca statusul quo-ul e mai "safe". De 30 de ani, aceiasi oameni din acelasi sistem falimentar ne ofera aceeasi ciorba reincalzita, iar lucrurile nu se schimba in bine, ci institutiile publice putrezesc din ce in ce mai mult.

Daca nici acum, cand peste 5 milioane de romani au plecat deja, nu prindem curaj sa refacem sistemul din temelii, atunci cand?

Imagini de la dezbaterea finala pentru desemnarea candidatului USR la Primaria Timisoara:

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Dominic Fritz candidat USR Timisoara, #candidati primaria Timisoara , #Dan Barna