Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

USR a depus la Parlament un proiect de lege privind votul electronic

Luni, 11 Martie 2019, ora 19:10
3905 citiri
USR a depus la Parlament un proiect de lege privind votul electronic
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

Un proiect de lege privind votul electronic a fost depus luni la Parlament de Uniunea Salvati Romania (USR), liderul partidului, Dan Barna, punctand ca este un proiect "necesar si fundamental" pentru viitorul Romaniei.

"Ne uitam cu invidie la Estonia, unde 98% din serviciile publice sunt digitalizate. Spunem foarte des ca digitalizarea este una dintre conditiile obligatorii pentru care n-ar mai trebuie sa existe in administratia publica munti de dosare pe holuri si venim astazi cu un proiect de lege privind votul electronic, votul la distanta.

Un proiect de lege pe care noi il consideram necesar si fundamental important pentru viitorul Romaniei si pentru acea asteptare pe care o avem cu totii, respectiv cea prin care cat mai multi cetateni romani sa voteze, dar unul dintre motivele pentru care mai ales tinerele generatii nu vin la vot este dificultatea acestui proces. Votul electronic, votul la distanta, votul prin ceea ce inseamna telefonul mobil este unul dintre mijloacele prin care noi credem ca societatea poate fi mai prezenta electoral", a declarat Dan Barna intr-o conferinta de presa sustinuta la Parlament.

La randul sau, senatorul USR Nicu Falcoi a precizat ca reprezentanti ai formatiunii politice au discutat cu specialisti romani si straini. "Am adus inclusiv din Estonia, tara in care acest tip de vot este deja implementat, si am avut foarte multe discutii cu ei, discutii care ne-au condus la forma proiectului de astazi", a spus senatorul USR.

El a spus ca la discutii au fost invitati si parlamentari romani, dar niciun partid politic nu a vrut sa isi trimita reprezentanti la dezbaterile USR privind votul electronic.

"Incercarea de a-i convinge pe politicieni ca este un proiect de lege necesar este cel mai dificil pas si cred ca ne va lua ceva timp pentru ca, din pacate, multi dintre colegii nostri politicieni sunt inca in secolul XX, unii chiar in secolul XIX", a punctat Nicu Falcoi.

In context, senatorul Florina Presada a explicat ca votul electronic nu inlocuieste votul in sectia de votare, fiind complementar acestuia.

"Votul electronic pe care il propunem noi se desfasoara pe parcursul a sase zile, ultimul vot daca se intampla in sectia de votare primeaza, la fel si ultimul vot care se intampla online primeaza si el. (...) El ar urma sa fie implementat treptat, in trei etape, asa cum prevad bunele practici in materie de vot electronic si recomandarile forurilor internationale electorale. (...)

Adaptarea cadrului legal la aceasta realitate a implicarii politice scazute a romanilor este o necesitate daca ne dorim sa reformam sa reinnoim clasa politica romaneasca", a aratat Presada.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#USR proiect vot electronic , #Dan Barna
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Stie Barna ce stie. Votul electronic este cel mai usor de manevrat.