O initiativa USR starneste controverse: sa se interzica organizatiile si simbolurile comuniste. Avem nevoie? Ce ar rezolva? - SONDAJ

Duminica, 24 Martie 2019, ora 16:40
8901 citiri
O initiativa USR starneste controverse: sa se interzica organizatiile si simbolurile comuniste. Avem nevoie? Ce ar rezolva? - SONDAJ
Foto: usr.ro

Deputatii USR Cristian Ghinea si Vlad-Emanuel Durus au depus o propunere legislativa prin care sa se interzica organizatiile si propaganda comunista.

Mai exact, in proiectul legislativ se prevede interzicerea constituirii organizatiilor cu caracter comunist, promovarea in public a doctrinei comuniste, negarea crimelor comunismului ori a efectelor acestuia, dar si raspandirea simbolurilor comuniste, cu exceptia activitatilor desfasurate in interesul artei, stiintei, cercetarii sau dezbaterii unei chestiuni de interes public, potrivit unei postari de pe siteul USR.

Potrivit initiatorilor, proiectul este un raspuns la toate atrocitatile care s-au intamplat in Romania intre anii 1945-1989, perioada in care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vietii economice, sociale, politice si culturale a tarii, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Initiatorii mai arata ca pentru poporul roman, comunismul a insemnat mii de victime, tortura, persecutia minoritatilor etnice, religioase, culturale ori a minoritatilor sexuale, reprimarea miscarilor studentesti, muncitoresti si a disidentilor politici.

De aceea, deputatii USR care au initiat proiectul considera ca pentru propaganda si activitatile comuniste trebuie aplicat un regim legal similar celui aplicat propagandei si activitatilor fasciste sau legionare. "Este anormal ca Romania sa trateze diferit cele doua totalitarisme care au ravasit-o in secolul XX", arata initiatorii.

Cristian Ghinea argumenteaza spunand ca aplicarea unor astfel de masuri ar fi o garantie ca un regim totalitar comunist nu se va mai intampla.

"La nivel politic, crimele comunismului au fost condamnate, insa activitatea comunista nu a fost interzisa prin lege. Acest proiect ar fi o garantie pentru romani ca reinstaurarea regimului totalitar comunist nu se va mai intampla. Deja se vad actiuni si organizatii negationiste tot mai virulente. Romania nu a trecut printr-o demonizare reala pentru ca am fost condusi de comunisti si de urmasii lor. Pentru ca fii si fiicele noastre sa nu pateasca ce au patit bunicii nostri, trebuie sa decomunizam spatiul public", precizeaza deputatul Cristian Ghinea.

Co-initiator al proiectului, deputatul Vlad-Emanuel Durus atrage atentia ca pericolul intoarcerii la comunism nu este de ignorat, in lume existand o revigorare a ideilor extremiste.

"O ideologie a foamei, a suferintei si a mortii nu trebuie lasata sa umble libera pe strazi. Atrocitatile totalitarismului nu sunt scrise cu sange doar la Auschwitz, ci si la Sighet, Aiud sau Pitesti. Vrem sa impiedicam ca Romania sa se mai intoarca vreodata la o astfel de epoca. Pericolul nu este de neglijat, mai ales azi, cand vedem o revigorare a ideilor extremiste in lume. USR va apara mereu libertatea individului fata de asuprirea statului", declara deputatul Vlad-Emanuel Durus.

Proiectul a starnit ample dezbateri pe retelele sociale.

Catalin Tenita, fondator al asociatiei Geeks for Democracy, explica, intr-o postare pe Facebook, ce hibe are propunerea legislativa si atrage atentia ca "o catastrofa morala (nazism, comunism) nu se va repeta in aceasi forma. Dar va avea aceleasi radacini. Nemultumirea celor care percep ca sunt opresati de elite si lipsa unei educatii civice, a implicarii. Asadar cred ca trebuie lucrat pe fronturile acestea".

Printre contra-argumentele aduse de Tenita propunerii USR:

- in Germania exista legi de tipul asta (referitoare la nazism), dar nu sunt functionale.

- e greu sa tragi o linie clara care sa permita libertatea de exprimare (de ex: esenta declarata a comunismului este proprietatea comuna asupra mijloacelor de productie - poti interzice idealisme de tipul mijloace de productie la comun?)

- faptul ca se interzice cuvantul "comunist" e egal cu zero. Se pot folosi 1000 de alte formulari.

- la limita inseamna ca vor fi condamnati pe baza legii asteia si cei care se expun cu un tricou cu Che Guevara, Mao sau Lenin?

- o lege de tipul asta sustine aceeasi retorica ca si legea aia a lui Nicolae si a lui Plesoianu, cu condamnarea ONG-urilor pentru activitati dusmanoase fata de oranduirea de stat.

Catalin Tenita sustine ca mai util ar fi:

- sa interzici negationismul in media sau cultul criminalilor (comunisti sau legionari sau nazisti).

- sa condamni comunismul prin realizarea de muzee si memoriale ale victimelor lor. Si prin educatie.

- sa se discute mai mult despre lustratie si chiar daca membrii Securitatii si activistii de partid au cam iesit la pensie, exista solutii. De exemplu, activistii sa nu primeasca o pensie mai mare pe anii de activitate in slujba partidului decat cea a unui invatator. Pentru ca avantajele pe care le-au obtinut atunci se propaga la 30 de ani dupa caderea comunismului.

- sa educam tinerii (care nu mai au nici o idee despre cum a fost), sa ii facem sa se implice, si sa eliminam din viata publica (sau macar sa ii aratam cu nume si prenume) pe cei care au sustinut si beneficiat de regimul comunist.

- sa se discute mai mult despre discriminare in genere si despre sanctionarea discriminarii. Mai ales cand se face prin presa, mai ales cand o fac persoane cu functii publice.

Tu ce crezi? Are vreun rost interzicerea formatiunilor si simbolurilor comuniste? Ar fi o masura benefica pentru societatea romaneasca sau ar fi o limitare a libertatii de exprimare a cetatenilor? Avem motive sa ne temem ca un regim precum cel comunist, o dictatura, s-ar mai putea instaura in Romania?

Comenteaza si voteaza la sondajul initiat de Ziare.com:

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#interzicere simboluri comuniste, #interzicere formatiuni , #parlamentari