CCR a pus termen pe 22 mai pentru sesizarile PNL si USR la Codurile Penale

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 20:51
3487 citiri
CCR a pus termen pe 22 mai pentru sesizarile PNL si USR la Codurile Penale

Cu patru zile inainte de alegeri, Curtea Constitutionala ia in discutie sesizarile USR si PNL privind modificarile aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala.

Uniunea Salvati Romania a anuntat joi ca a depus, impreuna cu PNL, doua sesizari de neconstitutionalitate cu privire la proiectele de lege "prin care se aduc peste 300 de modificari nocive Codului penal si Codului de procedura penala".

Semnatarii sesizarilor au invocat atat motive extrinseci, cat si motive intrinseci de neconstitutionalitate si apreciaza ca ambele legi sunt neconstitutionale in ansamblul lor.

"In cazul modificarilor la Codul penal, de exemplu, USR considera ca legea a fost adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 69 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputatilor, fapt care aduce atingere prevederilor art. 1 alin. (3) si (5) si art. 69 din Constitutia Romaniei.

Similar, in cazul legii care amendeaza Codul de procedura penala, a fost incalcat principiul bicameralismului, in conditiile in care Camera Deputatilor, Camera decizionala, a eliminat mai mult de jumatate din amendamentele adoptate de Senat pentru punerea in acord a dispozitiilor declarate neconstitutionale", precizeaza sursa citata.

De asemenea, USR invoca incalcarea art. 1 alin. (3) din Constitutie, care prevede ca Romania este stat de drept si art. 1 alin. (5) din Constitutie, care prevede ca in Romania respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie. "Or, aceste articole au fost incalcate prin neintocmirea studiilor de impact in legatura cu modificarile propuse pentru Codul penal", potrivit comunicatului.

Tratatele UE

PUBLICITATE

USR subliniaza tratatele UE au prioritatea fata de legile interne.

"Nu in ultimul rand, potrivit art. 148 din Constitutie, ' (2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. (4) Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2) '.

Printre consecintele subsecvente aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se numara si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), instituit in anul 2007 pentru a remedia deficientele din reforma sistemului judiciar si din lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Iar prin Decizia nr. 2/2012, Curtea Constitutionala a retinut ca, prin faptul ca are calitatea de membru al Uniunii Europene, statului roman ii revine obligatia de a aplica MCV si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie.

Or, modificarile aduse Codurilor penale in a doua incercare a coalitiei PSD-ALDE de blocare a sistemului de Justitie si de exonerare a celor care au comis fapte grave, de coruptie sau cu violenta, contravin flagrant recomandarilor Comisiei de la Venetia si ale a Comisiei Europene, precum si solicitarilor partenerilor europeni si transatlantici ai Romaniei", argumenteaza formatiunea.

USR mai aminteste ca, la prima incercare a PSD-ALDE, in legile de modificare a Codurilor penale au fost introduse de coalitia la putere aproape 95 de articole neconstitutionale, articole care ar fi fost astazi in vigoare daca Opozitia nu sesiza CCR.

"In cadrul procedurii parlamentare din ultimele zile, aceste articole au fost eliminate, dar au fost pastrate alte peste 300 de prevederi deosebit de nocive. In ciuda declaratiilor puterii, aceste articole nu reprezinta transpuneri ale deciziilor CCR, ci doar vointa politica a coalitiei PSD-ALDE, a carei unica preocupare este, de aproape doi ani si jumatate, destructurarea sistemului judiciar si albirea dosarelor coruptilor, pentru ca infractorii sa poata fura linistiti in continuare, sa nu raspunda pentru faptele lor si sa ramana si cu banii furati", conchide comunicatul.

Amintim ca proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate in mare graba, marti, de comisia speciala condusa de Florin Iordache, au fost votate miercuri de Camera Deputatilor, decizionala, dupa ce trecusera si de Senat.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#CCR Coduri penale USR PNL , #stiri USR
Comentarii