Cum a fost invins PSD de cativa oameni abia intrati in politica, intr-o comuna din Prahova - Interviu

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:47
33686 citiri
Cum a fost invins PSD de cativa oameni abia intrati in politica, intr-o comuna din Prahova - Interviu
Foto: USR

A fost de 8 ori in SUA si in alte peste 30 de tari, lucreaza intr-o multinationala unde se ocupa de toata emisfera estica (din Norvegia si pana in Australia), dar a decis sa isi creasca baietii in Romania si sa se implice activ in politica, dupa o discutie aprinsa cu tatal sau. In doar doua luni, filiala comunala pe care o conduce (si care are acum doar 14 membri) a invins PSD in alegeri.

Infiintata in aprilie, inainte de europarlamentarele din 26 mai, filiala USR Paulesti (Prahova) a batut la scor si PSD, si PNL, demonstrand ca prin implicare personala si printr-un alt mod de a face politica, partidul fondat de Ion Iliescu poate fi dezradacinat chiar si in mediul rural, acolo unde electoratul este in buna masura tinut captiv de PSD.

Intr-un interviu de acum cateva luni, un alt tanar abia intrat in politica, dar hotarat sa se bata cu PSD, ne vorbea despre dominatia acestui partid in mediul rural.

"Inca se da spaga pentru un loc de munca. Alti multi oameni depind de facilitati si prestatii sociale date de primarii. Mai bine de 100.000 de oameni traiesc din agricultura de subzistenta si tot 100.000 au plecat din judet, in ultimii 25 de ani, mai mult decat media nationala. Populatia este imbatranita.

Este un mediu propice pentru PSD, pentru ca aici sunt multi oameni disperati care depind de stat, nu au prea multe alegeri de facut si sunt mai deschisi la teoriile conspirationiste ale PSD. Au nevoie de un tap ispasitor pentru saracia in care se zbat (...). Dar sunt si multi oameni, chiar in rural, care aspira la o altfel de viata si care nu au plecat inca. Avem potential si acolo trebuie doar sa stim si sa putem ajunge ei. Ar fi langa noi daca ne-ar cunoaste", ne explica atunci, intr-un interviu, deputatul USR de Dolj Adrian Claudiu Prisnel.

Au trecut si alegerile europarlamentare, si cele prezidentiale, dar ne pregatim de alegerile locale din vara anului viitor, asa ca am vrut sa vedem daca, asa cum spun multi comentatori politici, PSD poate sta linistit pentru ca are in sate si comune un bazin electoral intangibil, pe care il controleaza si care nu poate fi spart de alte partide.

Se pare ca nu e chiar asa, iar Cristian Apostol, liderul USR Paulesti (Prahova), ne ofera argumente si o strategie de lucru, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Spuneti-ne mai intai cateva cuvinte despre dvs. Cine este presedintele USR Paulesti?

Sunt Cristian Apostol, manager tehnic la o multinationala in domeniul Petrol si Gaze. Nascut in 1980, am doi baieti, sunt de profesie inginer petrochimist, am terminat Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti si am un master obtinut tot aici.

Am pornit dintr-o companie micuta din Romania si, pe masura ce ea s-a dezvoltat, a fost preluata de alte companii din afara. Ocup postul de tehnical manager pe toata emisfera estica - incepand din Norvegia si pana in Australia.

Locuiti in Paulesti?

Da.

Cu un asemenea CV, presupun ca ati calatorit mult in strainatate.

Intr-adevar. Am avut cateva stagii in SUA, nu foarte mari, am fost de 8 ori in SUA si cred ca am lucrat pana acum in peste 30 de tari. A fost o oportunitate sa vad mentalitati, sa lucrez cu diferite tipuri de persoane, din diferite tari si cu diferite nationalitati.

Imi place ceea ce fac.

Cum se face ca nu ati ramas in SUA sau intr-o alta tara dintre cele peste 30 pe care spuneti ca le-ati vizitat? De ce ati ales Romania?

Asta ma intreaba si sotia (rade, n.red.). Sa zicem ca a fost vorba despre o conjunctura. In esenta, am avut o oferta sa raman in SUA, in compania-mama, numai ca in acel moment sotia era insarcinata cu primul baiat si am preferat sa raman in Romania. Dupa care am zis ca nu este cazul sa plec, era baiatul mic, apoi a venit si al doilea, si asa am ajuns sa ramanem aici.

Ne-am facut si casa in Paulesti. Apoi am zis ca e mai bine sa ma implic si altfel.

Cand si de ce ati intrat in USR? De ce nu ati ales unul dintre partidele mari, puternice, asezate - PSD sau PNL?

Este o discutie un pic mai delicata. Am avut langa mine un parinte membru in PNL si care, la un moment dat, a fost si consilier local in Paulesti. Eu insa totdeauna am spus ca nu sunt facut pentru politica si nu o sa ma implic in politica. Dupa vestitele trasnai ale PSD cu ordonante de urgenta si acele luni de stat in strada iarna, la un moment dat a incoltit ideea de a intra in politica pentru a schimba ceva. Dar, sa zicem, nu am fost suficient de decis la momentul respectiv, desi mai cunosteam cate ceva, prin intermediul fostului meu coleg George Marussi, in prezent senator. Eu vedeam lucrurile foarte diferit de felul in care le vede un politician. Dar ideea a fost acolo, a incoltit, insa inca nu era cazul.

Anul acesta, in martie, am avut o discutie mai dura cu tatal meu, despre ce se intampla si faptul ca PNL nu reactioneaza la tot ceea ce facea PSD si i-am reprosat ca nu se implica sau nu s-a implicat pana atunci. I-am spus ca de asta nu se schimba lucrurile. Atunci mi-am dat seama ca daca nu ma implic, acelasi lucru mi-l pot spune si mie baietii mei peste cativa ani.

Exista deja o filiala USR Paulesti?

Nu, nu exista o filiala in momentul in care am intrat eu in USR. Noi am avut o crestere un pic diferita chiar si fata de USR in general, in ideea ca abia atunci ne-am cunoscut majoritatea. Nu eram rude, nu ne cunosteam, luam contact prima data. Tineri, oameni mai in varsta, atunci ne-am vazut prima data.

Cum v-ati adunat?

USR are o platforma unde te inscrii daca vrei sa devii membru. Exista departamentul specializat care se ocupa cu extinderea partidului, acestia ne-au preluat, ne-au bagat intr-un grup de sustinatori si usor, usor au inceput discutiile, intalnirile. Si pana la urma ne-am decis ca facem filiala si incepem sa punem lucrurile pe roate.

Ati mentionat discutia din martie. Inseamna ca v-ati inscris in partid cu foarte putin timp inainte de alegerile europarlamentare din 26 mai?

Da, exact. Noi ne-am infiintat in aprilie. Timpul era destul de scurt. Nu stiam care era puterea USR pe plan local, nu stiam multe, dar am incercat sa fim cat se poate de activi. Am iesit in strada, am mers sa vorbim cu locuitorii, pe unii ii cunosteam, pe unii nu.

Ati facut "campanie la firul ierbii". Cum a fost contactul cu necunoscutii, ce le-ati spus ca sa ii convingeti? Nu a fost dificil sa ii abordati?

Sincer, chiar m-am intrebat inainte sa ma duc: 'Ok, fac asta, dar ce ii spun primului cu care ma intalnesc?' Aici a contat si experienta de lucru cu oamenii de diferite nationalitati, cu diferite tipologii. Si usor, usor, am gasit subiecte comune cu care a trebuit sa lucram.

Ne-am interesat in primul rand care sunt problemele lor, cum vad ei situatia. Era vorba despre alegeri europarlamentare, intr-adevar, dar inca de atunci ne-am interesat despre problemele locale, sa le zicem asa.

In Paulesti primarul este din PSD, nu-i asa?

Da, este din PSD si e la al doilea mandat, dar inainte fusese la PNL. Are o istorie tumultuoasa, ca sa zic asa.

Si cum au reactionat oamenii, cum v-au primit?

La inceput au fost destul de sceptici in ceea ce priveste USR. A contat insa foarte mult campania 'Fara penali in functii publice'. Majoritatea stiau deja 'dictonul' Fara penali si chiar erau dispusi sa discute cu noi. Si, trecand mai departe, catre alegerile prezidentiale din noiembrie, eu inca vad acest lucru: locuitorii inca discuta cu noi, nu suntem respinsi sau, mai rau, injurati, nu.

Ba chiar unii dintre ei, dupa ce am discutat, au devenit si membri ai USR. Am facut departamentul nostru de extindere, in filiala. Inca sunt persoane care, chiar si dupa rezultatul de la prezidentiale, inca mai vin. In urmatoarea sedinta intervievam pe cineva pentru intrarea in partid (avem procedurile noastre interne).

Cati membri are acum filiala USR Paulesti?

Suntem 14.

Si ce rezultate ati obtinut la europarlamentare si la turul intai al prezidentialelor?

La europarlamentare am obtinut aproape 32% si ne-am clasat pe primul loc, mult in fata PSD si PNL, care au avut in jur de 20%. Ca procent, am fost prima localitate din Prahova. Iar la turul 1 al prezidentialelor am fost pe locul 3 la o diferenta infima (26 de voturi) de PSD. La noi exista un penitenciar (Movila Vulpii) care a adus in jur de 50 de voturi in plus pentru PSD.

Dincolo de opiniile comentatorilor politici si de analizele facute in partid, dvs personal de ce credeti ca a ratat Dan Barna calificarea in turul doi al alegerilor prezidentiale?

As putea sa spun ceea ce s-a zis deja: mai putina notorietate, masinarii de partid mai mari la celelalte partide etc. Dar eu zic ca a contat foarte mult faptul ca a existat un blocaj foarte mare in ceea ce il priveste pe Dan Barna in zona de mediatizare.

Noi am iesit in strada (nu numai in Paulesti, am avut si acele caravane cu care am umblat in tot judetul), dar problema esentiala pe care o constatam si pe care ne-o spuneau oamenii era: 'Ok, dar cine este el?'. S-a pornit si tarziu, dar mai ales a contat faptul ca nu a fost expunere, in special la televizor. Da, suntem o generatie care se informeaza din mai multe surse, nu ne uitam numai la televizor, dar sunt destui locuitori si in Prahova care inca sunt dependenti de televiziune.

Exista la Paulesti si o filiala a colegilor de alianta de la PLUS?

Nu, iar ei au o structura diferita, de exemplu la ei nu exista filiale, exista comunitati. Din ce am discutat cu ei, sunt doar cativa membri, care nu au facut inca o comunitate in zona.

Ce obiective aveti in continuare? Intentionati sa aveti candidati la alegerile locale din iunie?

E un pic mai delicat, pentru ca noi avem un anumit tipar: in fiecare filiala trebuie sa isi depuna fiecare candidatura pentru functia pe care o doreste, apoi urmeaza adunarile generale in care se voteaza si asa mai departe. Noi, ca filiala, bineinteles ca ne dorim sa avem un reprezentant care sa candideze la primarie si eu cred ca am avea sanse destul de bune. Dar si aceste sanse depind de mai multe: de colegii de la PLUS, dar si de ce se intampla la nivel national, acele discutii cu PNL despre candidati comuni. In acest moment, alegerile pentru primari sunt intr-un singur tur, ceea ce ii avantajeaza pe primarii in functie. Dar sa speram ca vor fi schimbari si vom vedea si cum se va ajunge la acele candidaturi comune, daca vor fi.

Ca idee, noi de dorim sa avem candidatul la functia de primar. Dupa cum ne dorim, bineinteles, sa avem si membri in Consiliul Local, dar aici este un pic mai greu, pentru ca probabil va trebui sa depindem tot de PNL. Lucrurile sunt un pic complicate, dar noi zicem ca suntem una dintre localitatile cu sanse destul de mari sa scapam de administratia PSD.

Aveti planuri concrete cu Paulestiul, niste tinte clare, sau mergeti tot pe ideea 'Alungam PSD si pe urma mai vedem noi ce facem'?

Nu, nu. De exemplu, noi chiar avem in lucru cateva proiecte pe care am decis sa le transformam in proiecte de hotarare de Consiliu Local. Chiar daca nu suntem in campanie, noi am considerat ca este mai important sa le aducem la cunostinta si sa fie votate acum decat sa asteptam alegerile. Vom vedea daca vor fi votate sau nu.

Unul dintre proiecte ar fi construirea unei portiuni de centura care sa ocoleasca localitatea si, astfel, traficul greu sa nu mai treaca prin interior, cu tot ce presupune acest trafic greu - zgomot, poluare etc. Suntem in discutii destul de avansate cu colegii nostri de la Ciugud, care fac acelasi lucru. Si chiar daca nu este o administratie USR acolo, sunt foarte deschisi si dispusi sa ajute pe oricine.

Apoi, mai exista un alt proiect. Paulestiul este inconjurat de paduri si avem probleme pentru ca in ultimii ani s-au taiat foarte multi copaci. Vrem sa impiedicam taierea, chiar daca padurea nu este pe domeniul UAT, incercam prin alte metode. Eu am propus acum ceva timp administratiei sa mareasca taxele de transport prin interiorul comunei, daca nu putem sa o stopam, macar sa facem tot ce putem sa impiedicam taierea, adica sa devina neeconomic. Dar vom vedea ce se intampla, e in studiu si acest lucru.

Sunteti pusi pe fapte mari. E acesta un bun exemplu ca, prin implicarea celor nemultumiti, PSD poate fi dezradacinat si in mediul rural?

Eu le-am spus deschis tuturor celor cu care am discutat atunci cand m-am inscris ca eu vin in USR sa fac ceva, sa schimb lucrurile, nu vin pentru absolut nimic altceva.

Aveti un mesaj pentru cei tineri?

Da, am un mesaj pentru "Generatia care va schimba Romania!". De ce trebuie sa intre tinerii in politica? In primul rand pentru ca in Romania sunt o gramada de tineri impresionanti, tineri cu minte, cu performante, cu resurse si cu putere, care nu ajung niciodata in locurile de unde chiar ar putea schimba lucrurile.

De ce in USR? Pentru ca no, nu am mai facut politica, pentru ca noi in USR luptam pentru viitorul si dreptul nostru la viata, al copiilor si tinerilor nostri. Este nevoie mai mult ca oricand de implicarea tinerilor. Invitam astfel tinerii din Romania, sa ne incercam mintea, cunostintele si energia pentru un trai mai bun, construit de noi, pentru noi.

Suntem tineri, avem idei, ajutam, lucram la proiecte si incercam sa schimbam lucrurile. Si chiar vom reusi! Suntem la fel ca si voi, cu sperante si entuziasm, cu dorinta de a produce idei si solutii, nu numai de a ni se spune ce trebuie sa facem. Noi - tinerii - am invatat ca Romania a fost cladita de oameni care nu au stat deoparte, de oameni care s-au implicat.

Si noi avem o vorba: USR chiar e fain!

Afla mai multe si despre alti tineri care au intrat in politica dornici de schimbare:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#USR Paulesti filiala alegeri, #USR Prahova rezultate alegeri , #stiri USR