Deputat USR: Dragnea si Tariceanu vor sa-l scoata din inchisoare pe teroristul Hayssam

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 12:31
5203 citiri
Deputat USR: Dragnea si Tariceanu vor sa-l scoata din inchisoare pe teroristul Hayssam
Foto: Arhiva Facebook/ Lucian Stanciu Viziteu

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru in Comisia SRI, atrage atentia ca proiectul de lege depus de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu privind declasificarea unor documente l-ar putea scoate din inchisoare pe Omar Hayssam.

"Un proiect de lege depus de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si presedintele ALDE, Popescu Tariceanu, ar putea scoate din inchisoare persoane condamnate pentru trafic de persoane, trafic de arme sau chiar terorism, printre cei vizati fiind chiar Omar Hayssam", atrage atentia deputatul USR intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.

Este vorba despre proiectul de lege numarul 616/2018, depus de Dragnea, Tariceanu si Mircea Draghici, care vizeaza declasificarea Hotararii CSAT 17/2005, in baza careia s-au construit protocoalele dintre SRI si DNA, cat si a tuturor documentelor avand ca temei sau fiind incheiate in baza acestei hotarari, conform sursei citate.

"Proiectul asumat de Dragnea si Tariceanu ofera posibilitatea tututor celor care au fost condamnati, in baza unor anchete la care au cooperat diverse institutii ale statului, folosind si aceste protocoale, sa 'se adreseze instantelor, cu actiuni de revizuire, pretentii [...]'", transmite deputatul.

Proiectul propus de sefii Parlamentului a primit avize favorabile in comisiile din Senat si apoi a fost adoptat. Acelasi parcurs pe repede-inainte se pastreaza si in Camera Deputatilor.

Marti, Comisiile Juridica si de Aparare ale Camerei Deputatilor au adoptat raport favorabil cu amendamente. Miercuri legea ar fi trebuit sa ajunga la vot final in plen, insa nu a mai figurat pe ordinea de zi.

Vezi aici detalii - Dupa un parcurs-maraton in Parlament, proiectul lui Dragnea si Tariceanu care i-ar scapa de dosare si condamnari mai are de asteptat votul final

El spune ca presedintii celor doua camere ale Parlamentului uita ca "in baza Hotararii CSAT s-au construit si protocoalele dintre SRI si DIICOT, iar aceasta forma de colaborare viza competentele parchetului care se ocupa cu crima organizata si terorismul".

"Cei doi lideri de partid sunt disperati sa-i salveze pe prietenii lor anchetati sau chiar condamnati in urma dosarelor la care au lucrat procurorii DNA, iar acest lucru ii face sa comita erori uriase.

O astfel de eroare este sa le permita tuturor celor condamnati pentru terorism in Romania sa ceara redeschiderea dosarelor si reluarea proceselor de la prima instanta", mai atentioneaza Viziteu.

Deputatul noteaza ca cel mai cunoscut caz este al lui Omar Hayssam, condamnat la 24 de ani de inchisoare, in urma cu doi ani.

"Cel mai celebru caz este al omului de afaceri sirian Omar Hayssam, condamnat in 2016 la 24 de ani de inchisoare, inclusiv pentru actiuni de terorism. In mod similar, persoane condamnate pentru trafic de droguri, trafic de fiinte umane sau trafic de arme pot cere reluarea proceselor daca in cazul lor DIICOT a colaborat cu SRI la desfasurarea anchetei", conchide Viziteu.

Condamnarea lui Hayssam

Omar Hayssam a fost condamnat la 24 de ani si patru luni de inchisoare in dosarul "Manhattan", cauza in care era acuzat de inselaciune si delapidare prin intermediul unui grup de firme numit "Manhattan".

Sirianul Omar Hayssam a fost trimis in judecata de DIICOT in luna octombrie a anului 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, toti fiind acuzati de inselaciune si delapidare. Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro au fost puse sub sechestru in acest dosar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv contopirea pedepselor primite de Omar Hayssam in dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" si cel al rapirii celor trei jurnalisti, sirianul urmand sa execute 23 de ani si patru luni de inchisoare.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost adus in Romania in iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga sa din tara. In prezent, Hayssam este incarcerat.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proiect lege Dragnea Tariceanu, #proiect declasificare documente , #stiri USR