Nemultumiri in USR, dupa intalnirea liderului cu Ciolos. Ce mesaj le transmite Barna colegilor

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 10:43
5635 citiri
Nemultumiri in USR, dupa intalnirea liderului cu Ciolos. Ce mesaj le transmite Barna colegilor
Foto: Arhiva Facebook/ Dan Barna

Discutiile intre Dan Barna si Dacian Ciolos privind listele comune la europarlamentare au creat nemultumiri in USR, potrivit unor surse politice.

Intr-un document obtinut de Mediafax, Barna a transmis un mesaj in care explica situatia, dar le si cerea colegilor sa nu mai atace public formatiunea.

Mesajul, care are 13 pagini, a fost transmis, luni dimineata, de catre liderul USR, Dan Barna. Acesta ofera explicatii colegilor de partid despre intalnirea pe care a avut-o duminica cu Dacian Ciolos, spunandu-le acestora "nu aveti de ce sa va ingrijorati", potrivit documentului intern transmis pe un grup de Facebook al formatiunii intitulat "Poiana".

"Am vazut ca a creat emotie intalnirea mea de ieri (duminica - n.red.) cu Dacian Ciolos. Va spun privindu-va in ochi prin ecran ca nu aveti de ce sa va ingrijorati. USR nu este o victima, nu stiu daca a fost vreodata, dar de o vreme buna nu este cert o victima.

Va spun explicit ca nimic din ce s-a petrecut ieri (duminica - n.red.) nu a fost o intamplare surprinzatoare. Am asumat o intalnire fireasca de stat de vorba despre ce variante avem pe masa, pentru ca in acest context de emotie publica cu ordonanta si cautarea de optiuni trebuie ca USR sa genereze o perspectiva vizibila de speranta.

Aceasta este cheia in care trebuie citit evenimentul de ieri", a spus Dan Barna, in mesajul adresat colegilor din USR.

Acesta vorbeste despre existenta a doua viziuni in partid, cea a unui USR cu teluri mari, de guvernare si castigare a alegerilor, si o alta care pune USR in lumina unui "partid relativ de nisa".

"Am citit reactiile voastre, temerile, indoielile. Le stiu si sunt constient de ele. Dar va spun un lucru pe care vreau sa il avem cu toti in vedere: politica o facem pentru electorat, nu pentru noi insine.

Avem doua viziuni in partid: Sa castigam alegerile si sa guvernam pentru a salva Romania sau sa ramanem un partid relativ de nisa, simpatic si vocal", prevede documentul intern al USR.

Reprosuri privind scurgerea de informatii

In schimb, Dan Barna le reproseaza colegilor scurgerea de informatii din interiorul partidului, amintindu-le de un sondaj IMAS care arata ca 70% dintre cei chestionati isi doresc o candidatura pe liste comune a USR si Miscarea Romania Impreuna.

Liderul USR mai spune ca unii membri inteleg gresit transparenta, amintind de zicala: "stiti elasticul descusut la chiloti, dar eu sunt un profesionist".

"Saptamana trecuta am pus pe Poiana sondajul IMAS la ora 4 dimineata, la ora 10 era deja in presa, confirmat ca s-a scurs de la noi. Poiana este prin urmare un spatiu cvasi public, in sensul ca avem colegi care cred ca transparenta inseamna sa incepi un interviu, spunand de la inceput ca 'stiti elasticul descusut la chiloti, dar eu sunt un profesionist'.

De aceea, am sa va recomand sa postati pe Poiana avand aceasta perspectiva in minte. De aceea, sectiunea de intrebari suplimentare legate de relatia USR-RO100 din sondaj a fost discutata de Biroul National confidential. Ce pot sa va spun aici este ca 90% din electoratul nostru comun ar vota lista comuna si peste 70% doresc explicit", a mai spus Dan Barna.

Fara atacuri la partid

Acesta isi incheie mesajul cu solicitarea de a nu mai ataca partidul si colegii din USR, in schimb, sa-si focuseze atentia si energia in pregatirea pentru guvernare.

"Prin urmare, va cer sa nu mai iesiti public atacand colegii si partidul in campania de europarlamentare sau in afara ei pe logica ca informatia e publica si sa canalizati energia sa va pregatiti si sa deveniti mai buni pe domenii de guvernare pentru ca vom avea nevoie de fiecare dintre noi pentru guvernarea care vine peste noi", conchide Barna.

Nemultumirile

Mesajul intern al liderului USR vine in contextul in care unele voci acuza lipsa de transparenta si democratie in partid si faptul ca Barna a mers singur sa negocieze cu Ciolos, au explicat surse politice.

Astfel, unii membri USR se intreaba unde mai este transparenta si democratia, daca "Barna a batut palma cu Ciolos" ca sa-l puna pe fostul premier cap de lista la alegerile europarlamentare.

Sursele mentionate au adaugat ca exista nemultumiri in USR, inclusiv din tabara lui Dan Barna, si fata de faptul ca Ciolos a semnat printre ultimii campania "Fara penali", iar apoi si-a asumat si el campania respectiva, cu toate ca nu s-a implicat activ.

Contactat pentru detalii despre nemultumirile din USR si documentul care circula in grupurile interne, presedintele formatiunii Dan Barna a spus ca isi asuma mesajul si ca e posibil ca in partid sa existe si persoane de rea credinta "care sa foloseasca corespondenta interna pentru alte interese".

"Este o perioada interna la USR si e foarte posibil sa fie si persoane de rea credinta in randul membrilor care sa foloseasca corespondenta interna pentru alte interese. USR e un partid viu, dinamic care comunica foarte mult in mediul online si acestea sunt riscurile inerente care comunica in mediul online", a declarat Dan Barna pentru Mediafax.

Liderul USR, Dan Barna, si fostul premier Dacian Ciolos au confirmat ca au vorbit, duminica, despre posibilitatea ca USR si MRI sa candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare din 2019, insa discutiile nu s-au concretizat cu o decizie in acest sens.

In acest context, Barna a declarat luni, la Parlament, ca peste 70% din electoratul formatiunii pe care o conduce sustine ca partidul sa candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare din 2019 cu partidul lui Dacian Ciolos.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Dan Barna discutii Ciolos, #Dan Barna negocieri Ciolos, #Dan Barna mesja USR, #nemultumiri USR discutii Ciolos , #stiri USR