Un deputat demisioneaza din USR si isi face propriul partid

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 10:50
4417 citiri
Un deputat demisioneaza din USR si isi face propriul partid
Foto: arhiva Facebook/USR

Deputatul USR Adrian Dohotaru isi anunta demisia din partid, spunand ca USR isi propunea, atunci cand s-a inscris el in partid, sa fie o formatiune de centru, in care sa coexiste mai multe orientari ideologice: liberali, conservatori, ecologisti, oameni de stanga, dar din pacate confruntarea din partid nu a fost una intre viziuni doctrinare, ci o lupta de putere si de orgolii.

El spune ca deznodamantul acestei confruntari este ca USR a ajuns un partid al carui presedinte renunta la federalismul ideologic care ii adusese impreuna pe cei din USR si "proclama pe fata orientarea de dreapta a partidului" si ca pleaca din USR "cu dorinta de a construi o miscare coerenta de stanga".

"USR trece prin momente dificile, cu alegeri contestate si un proaspat presedinte boicotat de filiala Bucuresti, de unii parlamentari si alti delegati. Presedintele anterior, fondatorul partidului, si-a dat demisia, iar disputele interne se tin lant. Cand am intrat in USR, partidul isi propunea sa fie o formatiune de centru, in interiorul careia co-existau mai multe orientari ideologice: liberali, conservatori, ecologisti, oameni de stanga.

Ceea ce ne unea era incercarea de reinnoire a clasei politice. Din pacate, confruntarea care s-a dat nu a fost una intre viziuni doctrinare concurente, ci o lupta de putere si de orgolii. Cu toate astea, deznodamantul acestei confruntari e urmatorul: azi USR este un partid al carui presedinte renunta la federalismul ideologic care ne adusese impreuna si proclama pe fata orientarea de dreapta a partidului", afirma Dohotaru, intr-o postare pe Facebook.

El crede ca, in acest context, toti cei ca el, care nu sunt de dreapta, nu isi mai gasesc locul in USR.

Deputatul mai spune ca este un om de stanga si ca toate demersurile si initiativele sale politice din ultimul an, in care a fost deputat USR, au fost in acord cu viziunea lui politica.

"M-am pronuntat raspicat impotriva modului in care se vor achizitiona rachetele Patriot si cresterii bugetului apararii cand avem atatea probleme in sanatate si educatie. Am lucrat la un proiect de lege pentru accesibilizarea si cresterea stocului de locuinte publice. Lucrez momentan la o initiativa legislativa care prevede introducerea cosului minim de consum in fundamentarea salariului minim si a politicilor salariale. Totodata, lucrez la o serie de modificari legislative care au ca scop limitarea orelor de munca suplimentare, penalizarea angajatorilor care obstructioneaza activitatea sindicala, etc.

Nu cred ca aceste demersuri sunt compatibile cu un partid de dreapta, pentru ca ele sunt inradacinate intr-o viziune despre societate in care prosperitatea produsa de o natiune este distribuita echitabil intre munca si capital si in care cei defavorizati nu sunt pusi la zid si stigmatizati, ci ajutati si integrati".

Deputatul demisionar mai spune ca isi doreste o platforma civico-politica in stare sa concureze PSD, dar si celelalte partide dinspre (centru) stanga, cu oameni de stanga, proaspat implicati partinic, pentru ca realitatea in Romania e de stanga.

"O miscare civico-politica de stanga intelege ca abuzurile la adresa mediului, de la taierile de paduri, la cianuri si transformarea parcurilor in parcari, nu sunt doar rodul coruptiei si ineficientei administrative. Tine de o logica anume, de modelul de (sub) dezvoltare ales si de integrarea noastra la periferia capitalismului. Mai mult, o miscare ecologista la stanga spectrului politic actual vede problemele de mediu intr-un mod sistemic, in insusi modelul de crestere ales, cu externalitati ca poluarea, risipa, consumul excesiv al unora in detrimentul altora", sustine el.

Adrian Dohotaru adauga ca renunta la USR pentru a construi "o miscare coerenta de stanga", care sa plece de la premisa ca "lumea in general, Romania in particular, trec printr-un larg deficit de democratie, mai ales in sfera economica".

"Apelul meu e simplu: democratie sau barbarie! Si ii invit sa mi se alature pe cei care cred in aceste idei", incheie Dohotaru.

Dan Barna a fost ales sambata presedinte al Uniunii Salvati Romania, la un Congres contestat de "aripa nicusorista", sustinatorii lui Cristian Seidler - candidatul retras din competitia pentru sefia formatiunii.

16 parlamentari si lideri de filiale ai USR au semnat o scrisoare in care contesta congresul la care a fost desemnata noua conducere, sustinand ca Biroul National a facut tot posibilul pentru a anula alegerile de la Bucuresti, in baza carora Cristian Seidler ar fi castigat "legitim si curat" conducerea USR, si a organizat alegeri paralele nestatutare, fiind facute multiple abuzuri. Ei ii cer lui Dan Barna, "presedintele votat la un congres viciat", sa ia act de situatia creata prin ilegalitatile pe care le-a girat sau chiar instrumentat si sa recunoasca "criza de moralitate si legitimitate de la varful USR".

De asemenea, fostul lider al USR Nicusor Dan a transmis ca, desi nu mai este in USR, are o responsabilitate fata de oamenii care au muncit pentru partid si carespun ca nu mai suporta nelegalitatea si denaturarea scopurilor USR.

Dan Barna a fost ales presedinte al USR. Isi propune sa faca din USR partidul de opozitie pe care il asteapta societatea

Scandalul continua in USR: Parlamentari si lideri de organizatii il contesta pe noul presedinte

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#USR deputat Adrian Dohotaru demisie, #partid nou deputat USR Adrian Dohotaru , #stiri USR