USR anunta o victorie pentru romanii din strainatate. Cazurile de sclavagism nu ar mai trebui sa existe

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 22:47
5022 citiri
USR anunta o victorie pentru romanii din strainatate. Cazurile de sclavagism nu ar mai trebui sa existe
Foto: USR

Cazuri precum cele pe care le citim in presa, cu romani "sclavi" la patroni in Italia, de exemplu, muncind pe salarii de nimic si adesea batuti, nu ar mai trebui sa existe sau cel putin nu in numar atat de mare. USR a reusit sa introduca o serie de amendamente importante pentru romanii din diaspora in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii privind centrele comunitare romanesti in strainatate.

Concret, desi existenta acestor centre a fost votata anterior, iar legea promulgata de presedintele Romaniei inca de anul trecut, ce a reusit USR este organizarea unor sesiuni de informare privind drepturile si responsabilitatile cetatenilor romani in statul-gazda ori privind legislatia care se aplica in statul-gazda, dupa cum se arata intr-un comunicat al formatiunii.

"Prin amendamentele propuse de mine la aceasta lege, am incercat sa vin in sprijinul romanilor de pretutindeni si a solutionarii nevoilor, problemelor lor concrete. Ma bucur ca unele dintre ele au trecut, chiar si cu votul PMP si PSD, pentru ca ele sunt in interesul romanilor de pretutindeni.

De exemplu, avand in vedere cazurile de sclavagism la care sunt expusi cetatenii romani din afara tarii, am considerat necesara organizarea, la cererea organizatiilor reprezentative sau din oficiu, a unor sesiuni de informare privind drepturile si responsabilitatile cetatenilor romani in statul-gazda ori legislatia aplicabila in statul-gazda si/sau in Romania in domenii de interes pentru cetatenii romani.

Desi accentul este pus, in cadrul centrelor comunitare, pe cultura, traditie, istorie, limba, identitate nationala, consider ca activitatea acestor centre ar putea avea un rol important in luarea deciziei de revenire in tara si prin informarea rapida si corecta a romanilor de pretutindeni pe subiecte de interes pentru acestia", a explicat deputatul USR Matei Dobrovie.

In plus, Dobrovie mai puncteaza o reusita a USR, tot legat de aceeasi lege. "Numarul de semnaturi trebuie sa fie fix in fiecare stat, nu proportional cu numarul celor inregistrati la misiunile diplomatice si consulare, pentru a nu ingreuna infiintarea unui centru comunitar tocmai acolo unde comunitatile de romani sunt mai mari", a explicat Matei Dobrovie, vicepresedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor.

Va fi nevoie de un numar fix de semnaturi, 1650, pentru infiintarea unui centru comunitar in strainatate, acolo unde exista 5.000 de romani inregistrati la misiunea diplomatica competenta pentru acea zona. Aceasta propunere a venit tot din partea lui Matei Dobrovie.

Decizia a fost luata in sedinta comuna a Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii si a Comisiei pentru politica externa, in care s-a dezbatut proiectul pentru modificarea Legii nr. 86 /2016 privind instituirea centrelor comunitare romanesti in strainatate.

Conform legii promulgate anul trecut de Klaus Iohannis, statul roman are obligatia de a lua masuri menite sa asigure o buna reprezentativitate a romanilor din afara granitelor tarii la nivel de comunitate si de a asigura coeziunea in cadrul acestora.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#USR centre diaspora, #USR amendamente lege centre diaspora, #drepturi romani strainatate , #stiri USR