USR cere demisia ministrului de Interne, a sefului Jandarmeriei si a prefectului Capitalei

Sambata, 11 August 2018, ora 13:15
2949 citiri
USR cere demisia ministrului de Interne, a sefului Jandarmeriei si a prefectului Capitalei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele USR Dan Barna a cerut sambata ca ministrul de Interne, seful Jandarmeriei Romane si prefectul Capitalei sa demisioneze, in urma violentelor de la protestele de vineri seara. De asemenea, Barna vrea sesiune extraordinara a Parlamentului, pentru constituirea unei comisii de ancheta in urma violentelor de la miting.

Dan Barna a spus intr-o conferinta de presa, ca vineri a fost o zi neagra pentru democratia din Romania, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, a transformat Jandarmeria dintr-o institutie gandita sa protejeze cetatenii intr-un instrument de casa al PSD.

"A fost o zi neagra pentru democratia din Romania si este pacat ca purtatorii de cuvant au indraznit sa mai poarte uniforma dupa ceea ce a facut Jandarmeria ieri, mai ales in a doua parte a zilei. Cerem demisia doamnei ministru Carmen Dan, ministrului de Interne, care a transformat institutia Jandarmeriei dintr-o institutie gandita sa protejeze cetatenii intr-un instrument de casa al PSD. Cerem demisia sefului Jandarmeriei, domnul Sebastian Cucos, si a prefectului Capitalei, doamna Speranta Cliseru, care are calitatea de a fi consilierul personal al doamnei Firea si al domnului Pandele. Asta e ceea ce se intampla in Romania cand persoane condamnate penal, infractori, ajung sa conduca statul roman. Am ajuns in aceasta situatie pentru ca institutia a fost confiscata si este inadmisibil ceea ce s-a intamplat aseara", a spus liderul USR.

El solicita ca o comisie de ancheta a Parlamentului sa clarifice ceea ce s-a intamplat la protestul de vineri din Piata Victoriei.

"Cerem explicatii asupra mai multor aspecte cum ar fi: solicitam desecretizarea ordinelor de dispozitiv pentru ca sunt cateva elemente asupra carora purtatorii de cuvant ai Jandarmeriei nu au raspuns astazi. Este foarte bizar si spun doar bizar pentru ca in egala masura solicitam o comisie de ancheta a Parlamentului si o sesiune extraordinara pentru a clarifica exact cum s-a putut intampla fenomenul, repet, bizar, conform caruia jandarmii au fost foarte eficienti pana inspre 1 noaptea in a fugari protestatari pasnici pe strazile laterale si avem o multime de colegi care au fost agresati si loviti si au fost incapabili sa extraga 20-30 de persoane. S-a spus ca pana la urma s-au retinut 33 de persoane, au fost incapabili sa extraga din masa de protestatarii cele 20-30 de persoane agresive", a afirmat Dan Barna.

Liderul USR a mai spus ca este de neacceptat ca jandarmii sa nu intervina in cazul celor care au provocat incendii vineri seara in centrul Bucurestiului si sa stea sa priveasca pasiv.

"Dupa ce piata a fost evacuata, minute in sir au stat sa priveasca si sa privim toti cum au fost incendiate acei arbori tuia si acele terase din zona Lascar Catargiu fara sa intervina. Au fost minute in sir in care 20 de derbedei organizau foc in centrul Capitalei si ei nu au intervenit. Piata era evacuata, jandarmii nu mai aveau alt obiectiv decat sa fuga dupa protestatari pe strazile laterale intr-un dispozitiv defensiv, am aflat astazi ca asa ar fi fost. Este de neacceptat", a precizat liderul USR.

Dan Barna mai spune ca agresorii jandarmilor trebuie sa plateasca conform legii, intrebandu-se cum a fost posibil ca ei sa fie abandonati de colegii lor in acele momente.

"Suntem solidari cu doamna jandarm care a suferit o agresiune. Acei huligani si derbedei trebuie sa fie identificati si sa suporte consecintele legii, nu este niciun dubiu din aceasta perspectiva. Este foarte grav si explicatiile au fost de-a dreptul jenante. Este grav cand un dispozitiv de jandarmi si-a lasat doi colegi in urma, pentru ca asta s-a intamplat nici macar nu au bagat de seama ca s-a intamplat lucrul acesta pentru ca ati vazut cu totii imaginile au fost zeci de secunde in care a a avut loc agresiunea asupra celor doi jandarmi si nu a intervenit nimeni din echipa de jandarmi. Asta pentru orice limba a planetei inseamna a lasa niste oameni in urma, a nu te intoarce dupa ei si am vazut cu totii ca jandarmii au fost dusi spre dispozitivul lor de catre protestatari care i-au protejat si jandarmii erau surprinsi de ce vin oamenii spre ei. Habar nu aveau ca si-au pierdut doi colegi. Si numai din acest simplu motiv seful Jandarmeriei Romane ar trebuie sa-si prezinte demisia, este inacceptabil sa pierzi oameni intr-o operatiune.", a explicat Barna.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seara la mitingul diasporei din Piata Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au fortat gardurile in zona din fata Guvernului si au aruncat cu diverse obiecte, in special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene si cu tunul cu apa.

Dupa miezul noptii, jandarmii au intrat in forta in Piata Victoriei, gonind oamenii, desi mii de persoane protestau in continuare. Doi jandarmi, intre care o femeie, au fost prinsi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au inceput sa ii loveasca. Cei doi jandarmi au fost scosi de un grup de manifestanti pasnici, care au facut scut uman in jurul celor doi jandarmi si i-au escortat pana la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-si salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost batuti au fost sustrase.

Reprezentantii Jandarmeriei au sustinut sambata ca interventia de la mitingul de vineri seara a fost pe deplin justificata si ca dispozitivele au fost dimensionate in raport cu violentele, fiind "eminamente defensive", iar actiunile au fost reactive. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria sa actioneze in forta, iar din acel moment s-au luat masuri astfel incat zona sa fie evacuata.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a spus ca toata actiunea jandarmilor a fost supravegheta vineri seara de un procuror militar, care se va putea pronunta cu privire la legalitatea interventiei.

De asemenea, Jandarmeria spune ca si la protestele anuntate pentru sambata seara pot aparea persoane agresive care sa incerce deturnarea manifestatiei. "Protestatarii pasnici sa se delimiteze de cei violenti, sa faca un pas in spate pentru ca si aseara au fost folositi ca scut de protectie de huliganii din spatele lor", a spus purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache. El a tinut sa le multumeasca "celor care au fost receptivi la mesajelejandarmilor, la avertizarile facute, ca au inteles rolul jandarmilor in strada".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Dan Barba demisie Jandarmerie proteste, #USR Dan Barna proteste, #Dan Barna cere demisii , #stiri USR