USR cere Ministerului Sanatatii sa modifice normele privind persoanele izolate la domiciliu

Vineri, 27 Martie 2020, ora 15:26
9495 citiri
USR cere Ministerului Sanatatii sa modifice normele privind persoanele izolate la domiciliu
Foto: Arhiva Facebook/ Stelian Ion

Parlamentarii USR Adrian Wiener, Stelian Ion si Emanuel Ungureanu ii solicita Ministerului Sanatatii modificarea urgenta a normelor privind persoanele izolate la domiciliu, astfel incat sa se reduca substantial numarul celor care bat la usile DSP-urilor.

"In conditiile in care Romania are, in acest moment, peste 110.000 persoane in izolare la domiciliu, iar numarul creste de la o zi la alta, sediile Directiilor de sanatate publica sunt luate cu asalt de romani care au nevoie de aviz epidemiologic. Ceea ce se traduce prin aglomeratie si ore de stat la coada, lucruri total contraindicate din perspectiva necesitatii distantarii sociale.

Prin urmare, parlamentarii USR Adrian Wiener, Stelian Ion si Emanuel Ungureanu ii solicita Ministerului Sanatatii modificarea urgenta a normelor privind persoanele izolate la domiciliu, astfel incat sa se reduca substantial numarul celor care bat la usile DSP-urilor", a transmis, vineri, USR, printr-un comunicat de presa.

"In ultimele zile, sediile DSP din tara au fost luate cu asalt de catre persoanele iesite din carantina care au nevoie de avizul epidemiologic eliberat de aceasta institutie. Situatia este ingrijoratoare. Nu este abolut deloc in regula sa se creeze astfel de cozi. Pe masura ce trec zilele, sute, mii de oameni vor iesi din carantina si vor ingrosa randurile pentru obtinerea acestui document, crescand riscul de transmitere a virusului", declara deputatul USR Stelian Ion.

Textul Ordinului 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei a fost imbunatatit prin Ordinul nr. 497/2020, insa persista cateva inadvertente si neclaritati.

Potrivit USR, exista o necorelare intre art. 5 alin. (1) si art. 5 alin. (3) in sensul in care la alin. (1) se vorbeste despre concediile si indemnizatiile acordate pentru persoanele aflate in carantina (carantina institutionalizata si izolare la domiciliu) care se acorda pe baza documentului emis de directiile de sanatate publica, in vreme ce alin. (3) se refera la persoanele aflate in izolare care trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere pentru obtinerea concediului.

"Apreciem ca trebuie ca din text sa rezulte clar ca pentru persoanele aflate in izolare de domiciliu, care pana la sfarsitul perioadei de 14 zile nu au avut simptome, concediul si indemnizatia pentru aceasta perioada se acorda doar in baza declaratiei pe proprie raspundere. De asemenea, trebuie clarificat ce se intampla in cazul celor aflati in izolare care au simptome", a mai transmis USR.

Potrivit formatiunii, se impune modificarea art. 1 alin (4), art. 5 alin. (1) si (3) din ordinul susmentionat.

"De asemenea, este necesara o mai buna comunicare a acestor reguli pentru ca am observat ca ele nu sunt cunoscute suficient de catre cei care ar trebui sa le aplice. De exemplu, desi in Ordinul nr. 414/2020 se mentioneaza ca perioada de izolare este de 14 zile, DSP-urile calculeaza acest termen de 14 zile de la data contactului pe care persoana izolata l-a avut cu persoana depistata cu COVID-19, ceea ce contravine textului Ordinului 414/2020.

Daca intentia ministrului sanatatii a fost in sensul in care perioada de izolare sa nu fie unica, de 14 zile, iar termenul de 14 zile sa se calculeze de la data ultimului contact, acest lucru trebuie reglementat ca atare", a mai transmis USR.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#USR MS norme izolare domiciliu , #stiri USR