USR: Dronele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul de Interne. Vom sustine modificarea legii

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 13:36
11535 citiri
USR: Dronele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul de Interne. Vom sustine modificarea legii
Foto: Arhiva Pixabay

Senatorul USR Vlad Alexandrescu sustine ca Ministerul de Interne foloseste abuziv prevederile Codului Aerian Civil, pentru a intimida persoanele care au utilizat drone pentru a filma protestele din Piata Victoriei, impunandu-se modificarea legislatiei astfel incat dronele sa nu mai fie asimilate aeronavelor.

Vlad Alexandrescu sustine ca intocmirea unor dosare penale pentru pilotarea fara licenta a unor aeronave neinmatriculate impotriva a patru persoane care au folosit dronele la protestul din Piata Victoriei din 5 februarie reprezinta o interpretare abuziva a prevederilor Codului Aerian Civil, USR urmand sa sustina amendarea acestuia in Parlament, astfel incat dronele sa aiba un alt regim decat aeronavele civile.

"In acest moment, nu exista in Romania o lege care sa reglementeze folosirea dronelor, iar Ordonanta 29/1997 privind Codul Aerian Civil este vazuta ca referindu-se si la drone, in timp ce, in realitate, ea se refera la avioanele civile.

Conform acestei interpretari, dronele au devenit avioane, iar manuitorii lor se fac vinovati de infractiune penala, pasibila de inchisoare de la trei la sase ani.

Ei sunt obligati sa inmatriculeze drona, sa obtina autorizatie de survol de la Ministerul Apararii Nationale si sa decoleze de pe un aeroport! Potrivit aceleiasi ordonante, o aeronava se considera in zbor dupa inchiderea usilor, iar drona nu are usi...", arata senatorul USR.

El acuza MAI ca a folosit ambiguitatea legislatiei pentru a-i intimida pe participantii la recentele proteste antiguvernamentale. "Desi mii de drone sunt folosite in toata Romania, fix acum, la protestele din Piata Victoriei, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul Afacerilor Interne", afirma Alexandrescu.

Senatorul USR aminteste ca in Conventia de la Riga privind dronele se cere tarilor UE sa adopte legi specifice si ca statele care au adoptat deja asemenea acte normative nu cer inregistrarea dronelor usoare si nici autorizatie de survol pentru acestea.

Conventia de la Riga (2015) referitoare la elaborarea de legi pentru dronele civile insista asupra adoptarii in tarile UE a unor legi specifice dronelor, grupate in clase diferite, in functie de greutate. Majoritatea dronelor disponibile comercial se incadreaza la clasa "Open" category. Niciuna dintre tarile europene, cu legi foarte proaspete in domeniu (Germania - ianuarie 2017, Portugalia - decembrie 2016, Franta - septembrie 2016, Italia - iulie 2016), nu cere inregistrarea dronelor usoare sau vreo autorizatie de survol.

Potrivit senatorului, in Romania exista un vid legislativ care "permite intimidarea si represiunea celor care vor sa studieze protestele", iar proiectul noului Cod Aerian Civil, aflat in dezbatere parlamentara, nu respecta directivele europene care cer legi specifice dronelor.

"S-a lucrat vreme de sase luni impreuna cu specialisti in aviatie la nu mai putin de 160 de amendamente pentru a aduce proiectul la zi, inclusiv pe componenta dronelor. Majoritatea PSD a hotarat insa sa nu dezbata in Comisia de Aparare a Senatului niciun amendament, motivand ca legea este proasta si ca se va face alta. Cand?

Legea a trecut prin adoptare tacita la Senat, fara volumul imens de munca depus de specialisti. USR va sustine amendamentele specialistilor in Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor, unde legea va intra in curand in dezbatere", precizeaza Vlad Alexandrescu.

Procurorii ancheteaza, impreuna cu Autoritatea Aeronautica Romana, folosirea ilegala a unor drone in timpul protestelor din Piata Victoriei, fiind identificate patru persoane, care au fost la Politie pentru a se stabili daca aveau aviz pentru ridicarea acestora, au declarat marti surse din Politie.

Cele patru persoane au fost chemate, in ultimele zile, la sectii de Politie din Capitala, pentru a se stabili daca dronele pe care le detin sunt inmatriculate si daca aveau aviz de la Autoritatea Aeronautica Romana pentru a le folosi.

Un dosar in acest caz a fost deschis initial la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, dar recent a fost declinat la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, au declarat reprezentantii Parchetului Judecatoriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USR modificare legislatie drone, #Alexandrescu MAI abuz drone, #drone proteste politie, #autorizatie drone legislatie , #stiri USR