Doctor in matematica: "Dorul de parinti a castigat. Impreuna putem salva Romania, nu-i asa?" - Interviu cu senatorul care a dat SUA pe Drumul Taberei

Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 13:40
30529 citiri
Doctor in matematica: "Dorul de parinti a castigat. Impreuna putem salva Romania, nu-i asa?" - Interviu cu senatorul care a dat SUA pe Drumul Taberei
Foto: Silvia Dinica

Economia romaneasca este pe perfuzii, tehnologizarea ne prinde nepregatiti si nu avem un sistem de educatie suficient de flexibil si de adaptat la timpurile in care traim, insa niciunul dintre decidentii din Romania nu pare sa fie preocupat de acest lucru, spune Silvia Dinica, senator USR de Bucuresti.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Silvia Dinica dezvaluie ca in Senat, unde Guvernul trimite destule proiecte "otravite", se legifereaza "la kilogram" si "se tranzactioneaza voturi ca la piata, fara nici un fel de interes pentru omul de rand", ceea ce este "pur si simplu, o rusine, cum e o rusine si faptul ca acest guvern mai este inca in functiune".

Cu un master si un doctorat in matematica, diplome obtinute la Colorado State University (SUA), si un master in Managementul Riscului (ASE, Bucuresti), Silvia Dinica a ales sa traiasca in Romania si sa se implice activ in viata politica. A participat la proiecte pentru imbunatatirea activitatii didactice si vorbeste trei limbi straine (engleza, franceza si spaniola), dar in locul unei vieti confortabile in Statele Unite a ales viata la bloc in Drumul Taberei, unde impreuna cu sotul, copiii si "cu bunicii Maia, Icu si Ica, mancam salata de vinete duminica la tara, din gradina noastra, citim Harap Alb si incercam sa punem umarul aici".

"Avem un deficit urias, imprumuturi pe banda rulanta, o infrastructura pe butuci, Romania se face de ras la Bruxelles cu nominalizarea Rovanei Plumb, dar doamna Dancila face poze prin holurile din New Jersey. Iar in noiembrie ne asteapta o noua rectificare bugetara pentru a se astupa datoriile facute pentru cheltuieli nesabuite", mai spune Silvia Dinica, convinsa, totusi, ca "Romania poate fi schimbata in bine, in timp, prin implicarea fiecaruia dintre noi, zi de zi".

Aveti un doctorat in matematica, obtinut in SUA. De ce v-ati intors in Romania?

"Sa plec sau sa nu plec? Sa ma mai intorc, vreodata, in Romania?" Este dilema noilor generatii. E drama noastra, ca natie, este bucata de inima smulsa cu fiecare bilet de avion cumparat "doar dus". E mandria si spaima fiecarui parinte care stie ca asa e cel mai bine, poate, pentru copilul crescut cu sacrificii. E speranta fiecarei tinere sau a fiecarui tanar, care vrea sa fie cea mai buna sau cel mai bun, dar stie ca nu poate face asta acasa. E cea mai grea alegere, e cel mai mare rau pentru familie, pentru comunitate, dar poate fi cel mai mare castig individual.

Dupa aproape 4 ani petrecuti departe, am socotit ca, in ecuatia personala, o cariera universitara prestigioasa si o viata confortabila departe, in alta tara, "da cu virgula" fata de dorul de casa, de dorul de parinti, de prieteni. Si dorul de parinti a castigat. Am ales viata acasa.

Astfel, astazi locuiesc la bloc in Drumul Taberei, avem grija de cateii Sasa si Chrome (asa i-au botezat copiii, nu sotul meu care este IT-ist), cu bunicii Maia, Icu si Ica, mancam salata de vinete duminica la tara, din gradina noastra, citim Harap Alb si incercam sa punem umarul aici.

De ce ati ales USR, nu un partid mare, traditional? Sau USR v-a ales pe dvs.? Cum ati decis sa candidati la Senat?

Dupa Colectiv, am avut o perioada de revolta interioara, de "ce e de facut, cum putem sa schimbam Romania, ca sa nu mai fie nenorocirile astea?" Cum o sa ne crestem copiii in siguranta si cum o sa ne revansam pentru vina asta colectiva, pentru durerea pentru toti cei care si-au pierdut viata acolo?

Daca la plecarea din SUA am avut indoieli ca e bine ce fac, in acel moment, dupa aceasta tragedie am stiut ca trebuie sa fac ceva, sa ma implic, cu ce pot, cum pot, pentru a incerca sa schimb situatia. Din experienta americana stiam ca e nevoie de oameni care sa se implice in politica, de la nivelul de baza, grassroots movements, ca sa schimbe de fapt politica. Asa ca in noiembrie 2015 i-am contactat pe cei de la USB pentru a afla ce proiecte au si cum ma pot implica in singurul partid civic existent la acea vreme, unde era nevoie de oameni curati, de oameni cu dorinta de implicare, de oameni pregatiti, de oameni altfel decat politicienii corupti care au facut atata rau ani de zile (si iata inca cate rele mai fac, dupa 4 ani de la aceasta tragedie). Si cei de la USB, condus de Nicusor Dan, m-au invitat sa vin sa ne implicam impreuna.

Pe vremea aceea lucram intr-o companie multinationala, nu ma gandeam ca voi fi vreodata politician de meserie, doream doar sa ma implic, sa schimb cumva lucrurile. Pentru ca am fost de la inceput, stiu ca a fost nevoie de oameni, de profesionisti, pe buletinele de vot. Unii n-au vrut sa se inhame, eram un partid minuscul, o gluma pentru multi. Asa ca iar am facut o alegere rationala si am decis sa candidez la alegerile parlamentare, sa fiu senatoarea care incearca sa schimbe cumva lucruri, alaturi de colegii ei din USR.

Parea o nebunie, la acea vreme, vedeam acest lucru ca pe o iesire din zona mea de confort emotional. Politica nu parea un loc unde sa vrei sa fii, Parlamentul si mai putin.

Cum se vede Senatul din interior, la primul mandat?

Va raspund simplu: legiferam la kilogram. Sunt multe legi si prea putin timp pentru dezbatere in comisii. E o ecuatie cu rezultat negativ. Asa cum e sistemul acum, nu se pune accentul pe calitatea initiativelor legislative, din pacate, e totul pe banda rulanta, pe repede inainte. Sper ca in viitoarea legislatura sa putem schimba asta, daca vom fi majoritari, nu ca acum, in Opozitie, intr-o lupta continua cu un sistem parlamentar corupt si ticalosit.

Uitati-va la situatia rusinoasa in care am ajuns cu candidatura Rovanei Plumb in CE, in mod normal nu ar fi trebuit sa avem politicieni "patati" nici in tara, nici in institutiile europene.

Acum revenind la munca de zi cu zi, din comisii, fiind un numar atat de mare, initiativele legislative nu se dezbat suficient, mi-as dori sa putem avea discutii aplicate pe proiectele de lege, cu studii de impact pentru proiectele Guvernului. Iar Guvernul ne trimite, din pacate, destule proiecte "otravite", in care sunt tot felul de lucruri greu de "inghitit". Senatul este prima camera sesizata pe multe proiecte de lege, iar, daca nu se dezbat la timp, legile se adopta tacit.

Un alt impediment este legat de faptul ca, atunci cand Coalitia nu doreste sa voteze un proiect, il lasa sa treaca tacit catre Camera Deputatilor fara nici un fel de dezbatere. Asa s-a intamplat cu celebra Ordonanta 114. Este o practica rusinoasa, care trebuie sa dispara in noua legislatura.

O alta metoda este cea folosita pentru proiectele initiate de USR. Sistemul este urmatorul, ni se spune: acesta este proiectul USR? In regula, nu e momentul acum pentru o astfel de idee. Sau ni se mai spune ca va propune Guvernul un set de masuri care va avea in vedere si aceasta situatie. Asta a fost atitudinea parlamentarilor puterii pana acum fata de legile propuse de noi.

Cam asa se vede Senatul, acum, la primul mandat.

Ce parere aveti despre traseismul politic al parlamentarilor si despre majoritatile "imorale" dar utile in anumite momente?

Sa fiu sincera, nu prea inteleg traseismul politic practicat de unii parlamentari. Pentru mine, este o contradictie majora de principii, in sensul in care plec de la premisa ca intri in politica pentru anumite principii pe care le regasesti intr-un partid. Esti ales in baza acelor principii enuntate in fata oamenilor, apoi vii si le spui ce anume? Ca nu mai sunt acolo principiile? Sau interesele tale? Nu imi e deloc clar.

Este o falie adanca intre modul in care vrem sa facem politica noi, cei din USR si PLUS, si cei din celelalte partide, fie ele la guvernare sau din Opozitie.

Despre majoritatile "imorale" am inteles mai multe cand am intrat in Parlament.

Din pacate, cred ca acest gen de conduita a condus si conduce la erodare si decredibilizare, la cresterea neincrederii in decidentii politic. La lehamitea votantilor. Si asta face si mai grea lupta noastra cu sistemul ticalosit, in care se tranzactioneaza voturi ca la piata, fara nici un fel de interes pentru omul de rand, de alegatori.

Ce se intampla acum cu voturile pentru motiunea de cenzura, de exemplu, este, pur si simplu, o rusine. Cum e o rusine si faptul ca acest guvern mai este inca in functiune.

Cum caracterizati dvs guvernul Dancila? Cine sunt principalii responsabili pentru investirea si mentinerea lui la Palatul Victoria?

Acest guvern este o lunga lista de incompetenti si iresponsabili. Stie toata lumea cum a ajuns Viorica Dancila la Palatul Victoria, ea este "premierul-marioneta" al lui Liviu Dragnea. Va ramane in istorie ca premierul care a facut cel mai mult de ras Romania, atat prin gafele sale monumentale, cat si prin deciziile sale gresite. Viorica Dancila, care nu poate pronunta corect cuvantul PRESEDINTIE, care nu are habar de politica interna sau externa, este acum in campanie electorala pentru functia suprema in stat.

Guvernarea este o chestiune secundara: avem un deficit urias, imprumuturi pe banda rulanta, o infrastructura pe butuci, Romania se face de ras la Bruxelles cu nominalizarea Rovanei Plumb, dar doamna Dancila face poze prin holurile din New Jersey. Iar in noiembrie ne asteapta o noua rectificare bugetara pentru a se astupa datoriile facute pentru cheltuieli nesabuite.

Aveti un master in Managementul Riscului. Ce credeti despre economia romaneasca, duduie sau, dimpotriva, sta sa se prabuseasca? Ce i-ati sugera unui potential investitor strain?

Economia romaneasca este pe perfuzii, la nivel mondial se intrevede o criza economica ale carei proportii inca nu le avem. Avem o economie dependenta de importuri care nu produce valoare adaugata foarte mare, avem un exod masiv al fortei de munca.

OUG 114/2018 a avut efecte nefaste asupra economiei - de exemplu cresterea salariului in domeniul constructiilor a avut un efect negativ asupra proiectelor in derulare, pretul gazelor pe piata libera a crescut. Vor urma scumpiri in lant si acum iarna bate la usa si visteria e goala. Suntem plini de datorii, analistii estimeaza ca Guvernul va avea nevoie sa acopere 10-15 miliarde de lei la rectificarea din luna noiembrie, bani care vor fi tot imprumutati. Iar jumatate din aceasta suma va merge la plata datoriilor care au ajuns la scadenta!

Iar pe langa imprumuturile acestea cu dobanzi uriase, guvernul Dancila a taiat la rectificarea bugetara si din fondurile pentru investitii, dar si sume considerabile de la ministere cheie precum Transporturi, Educatie si Sanatate. Ne invartim intr-o spirala necontrolata, spre faliment, daca mergem tot asa. E destul de greu sa convingi investitorii straini in situatia asta.

Tehnologizarea ne prinde nepregatiti, multi oameni vor deveni ne-angajabili si nu avem un sistem de educatie suficient de flexibil si de adaptat la timpurile in care traim. La noi niciunul dintre decidenti nu pare sa fie preocupat de acest lucru. O analiza recenta arata ca Romania nu este deloc pregatita pentru aceasta noua revolutie industriala, care va produce schimbari fundamentale in mecanismele economice. Competitivitatea noastra economica este deja destul de redusa, iar industria are nevoie de investitii semnificative. Se vorbeste deja de industry 4.0, de business-uri care isi digitalizeaza tehnologiile (echipamentele comunica intre ele cu ajutorul noilor tehnologii). Nu la noi, desi avem atatia tineri talentati in domeniul noilor tehnologii!

Ce parere aveti despre sistemul de educatie din Romania si ce solutii propuneti pentru imbunatatirea lui, tinand cont de experienta dvs in strainatate?

Sistemul de educatie din Romania are mare nevoie de "oxigen" si de o reforma sistemica, iar ceea ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani nu a fost altceva decat o bataie de joc la adresa noastra, a tuturor. Am asistat neputinciosi la un scenariu in care parintii nu au avut niciun cuvant de spus si in care copiii au fost, din pacate, doar victimele experimentelor nereusite ale guvernelor care s-au perindat. Sistemul de invatamant romanesc are nevoie de o reforma reala, cat mai rapid, aproape jumatate din absolventi sunt acum analfabeti functionali, este cea mai mare rata din UE! Rata abandonului este si ea la cote alarmante. Cum vor putea raspunde acesti tineri la impactul tehnologic, la noile tehnologii, la automatizare?

Studiile arata faptul ca sistemele de educatie pot inregistra progrese semnificative, indiferent de cat de puternice sunt problemele lor, si aceste progrese pot fi obtinute in perioade de pana la 6 ani, daca se investeste masiv si sustinut. Este nevoie sa crestem procentul din PIB alocat educatiei. Cum poti sa stii ce e de facut fara sa ai o radiografie completa a situatiei? Ma frustreaza lipsa cronica a datelor, tot timpul se enunta niste deziderate ca sa eliminam diversele probleme, toata lumea are tot felul de solutii, fara prea mult fundament.

La prima strigare, echitatea este principala problema care trebuie, urgent, rezolvata. Nu poti avea, in aceste timpuri (parte din Uniunea Europeana de atatia ani!) scoli cu toaleta in curte, tavane care cad peste elevi si cadre didactice, manuale lipsa, copii care nu pot ajunge la scoala in mediul rural din cauza lipsei mijloacelor de transport gratuite. Siguranta copiilor este in acelasi plan de urgenta, vedeti ce nenorociri au fost la Caracal si la Dambovita. Este nevoie de masuri implementabile rapid pentru asigurarea sanatatii, integritatii fizice si psihice a copiilor. Avem nevoie ca politistii de proximitate/jandarmii sa asigure traseele copiilor spre si de la scoala. Avem nevoie de investitii majore in infrastructura scolara si in adaptarea curriculei. Acum scoatem pe banda elevi semi-analfabeti, rupti de piata muncii.

Nu sunt bani suficienti pentru Educatie? Atunci nici nu putem prognoza vreo crestere economica sau a nivelului de trai. Sper sa schimbam asta cand vom fi la guvernare.

Un copil are, de asemenea, nevoie si ca parintii lui sa fie implicati activ in comunitatea lor, iar educatia primita sa ii fie de folos in viata. Fara sa reducem numarul tot mai mare de parinti care trebuie sa plece de acasa si isi lasa copiii in urma, fara sa reducem numarul familiilor strivite de saracie, mai ales din mediul rural, care nu-si mai trimit copiii la scoala pentru ca au nevoie de ei in gospodarie, fara sa starpim retelele de trafic si de exploatare a copiilor, nu rezolvam prea multe.

Ati fost prezenta la depunerea candidaturii lui Dan Barna la BEC. Spuneti-ne trei motive pentru care un alegator ar trebui sa il voteze pe Dan Barna si nu pe Klaus Iohannis sau pe Viorica Dancila.

Impreuna, noi cei din Alianta USR PLUS am reusit sa strangem peste 380.000 de semnaturi de sustinere pentru Dan Barna, pe care le-am depus la Biroul Electoral Central. Si n-am fost doar la semnare, eu am participat activ si la strans semnaturi, nu doar in Bucuresti, ci si cu caravana, prin tara. Am vorbit cu foarte multa lume, asa am si vazut cam ce asteptari au votantii. Consider ca un alegator ar trebui sa-l voteze pe Dan pentru ca Romania are mare nevoie de un presedinte "full-time", pentru ca este un om din generatia noua de politicieni. Are alt "ADN" fata de restul candidatilor: cu o abordare si o mentalitate diferita fata de politicienii de pana acum, are vointa sa se bata pentru lucrurile care sunt cu adevarat importante pentru societate, asa cum a facut-o la campania Fara Penali.

In plus, Dan este un om modest si direct, cu o putere extraordinar de mare de munca si reuseste sa faca fata cu tact si eficient situatiilor dificile. Eu as fi fericita cu un astfel de presedinte.

Ne pregatim si de alegeri locale. Sunteti membru al USR Bucuresti. Cum credeti ca ar fi bine sa fie desemnat candidatul USR la Primaria Bucuresti, apoi cel al USR-PLUS?

Gabriela Firea este o catastrofa administrativa pentru Bucuresti. Nu a facut nimic in acesti ani, nimic care sa imbunatateasca viata bucurestenilor, ba dimpotriva. Eu cred ca urmatorul primar trebuie sa fie un om care sa construiasca pe ruinele administrative lasate de doamna Firea, un om de echipa, cu valori europene, orientat catre dialog, deschis la nevoile diverse ale oamenilor.

Nu va fi o misiune usoara si e nevoie un efort comun ca sa ne asiguram ca administratia PSD va fi inlaturata fara dubiu, dupa urmatoarele alegeri de anul viitor. Alianta USR-PLUS va da urmatorii primari ai Bucurestiului, sunt sigura de asta!

Ati participat activ in campaniile de pana acum. Cum e sa discuti cu oamenii pe strada, ce le spuneti?

Este o experienta foarte utila si un exercitiu pe care fiecare parlamentar ar trebui sa-l faca, cat mai mult. Nimic nu se compara cu interactiunea directa cu oamenii. Din acest dialog apar cele mai bune idei. De aceea usa cabinetului meu parlamentar este deschisa pentru oricine. De pe casuta de email raspund zilnic intrebarilor si solicitarilor de audiente.

Am participat pana acum la patru campanii (locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale) si la fiecare dintre ele am mers si am vorbit zi de zi cu oamenii. Pentru ca eu cred ca doar astfel putem schimba lucrurile, trebuie sa-i ascultam, sa incercam sa gasim solutii pentru ce-i apasa, pentru nedreptati.

Incerc sa explic cat mai mult despre activitatea din Parlament, pe strada, la cabinet, acum o fac si pe Facebook! Am preluat o parte din problemele semnalate de alegatori si m-am adresat prin intrebari sau interpelari ministerelor (ex: alergiile la Ambrozie, aerul irespirabil din cartierul Bucurestii Noi s.a., solicitari ale parintilor cu copii cu cerinte educationale speciale etc). De fiecare data cand interactionez cu oamenii incerc sa le explic cat de important este sa se implice si sa mearga la vot, sa nu fie pasivi si resemnati. Impreuna putem salva Romania, nu-i asa?

Obisnuiti sa invitati tineri in Parlament. De ce faceti asta?

Asa este. In urma cu 2 ani am inceput programul "USR deschide portile parlamentului pentru viitor" si, de atunci pana acum, peste 400 de elevi, studenti si profesori ne-au vizitat. Este un proiect de suflet pentru mine. Am luat decizia sa organizez aceste vizite pentru ca, in ultimii ani, am vorbit cu multi tineri si am avut surpriza sa vad ca nu sunt interesati deloc de politica. Ca nu stiu foarte multe despre ce se intampla in Parlament, ca li se pare o cladire rece, unde in spatele usilor inchise se aranjeaza destinele tarii fara ca ei sa aiba nimic de spus. Asa ca am incercat sa deschid portile, sa le arat ce se intampla aici. Sa discutam deschis despre ce asteptari au, sa le raspund la intrebari.

In opinia mea, dezinteresul tinerilor fata de politica ar trebui sa se schimbe. Tinerii sunt viitorul Romaniei si este important ca ei sa stie cum functioneaza institutiile publice din Romania, cum ii influenteaza politica in viata de zi cu zi si cum se pot implica pentru a schimba societatea in care traiesc. Este important sa construim incredere in generatiile viitoare, asta am facut la catedra, asta fac si acum la Senat.

O concluzie la final: Cum poate fi schimbata Romania in bine si cine ar trebui si ar PUTEA sa o faca?

Romania poate fi schimbata in bine, in timp, prin implicarea fiecaruia dintre noi, zi de zi. Asa cum nu am ajuns peste noapte in situatia in care suntem acum, nu vom reusi sa rezolvam toate problemele peste noapte, dar esential este sa incepem odata, sa avem un obiectiv din asta. Asteptam de zeci de ani deja oameni dedicati, oameni competenti si cu dorinta de a face bine. Totusi, nimeni nu ne poate salva daca nu participam cu totii la acest proiect de tara.

Este important sa ne dorim o schimbare, sa actionam, si alaturi de comunitatea din care facem parte sa trecem de la rolul de "spectator" la cel de "actor principal".

USR-PLUS este o suma de oameni care nu mai stau deoparte si care vor putea sa aduca mult asteptatele schimbari in bine pentru societatea noastra. Ar fi bine daca am fi tot mai multi oameni noi si dornici de implicare reala in politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Silvia Dinica senator Bucuresti, #senator USR Bucuresti Barna candidat, #senator USR candidat Bucuresti , #Bucuresti