11 minuni ale "lumii de gheata" (Galerie foto)

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 18:20
20212 citiri
11 minuni ale "lumii de gheata" (Galerie foto)
Foto: theworldgeography.com

In regiunile polare sau in cele acoperite de multa gheata si zapada apar deseori formatiuni neobisnuite, unice prin dimensiune, forma sau proprietati. Din pacate, acestea nu sunt usor accesibile marelui public, putand fi vazute si studiate doar de catre specialisti, in anumite conditii si perioade.

Tocmai de aceea, The World Geography prezinta 11 dintre aceste minuni spectaculoase:

Raul Albastru, Groenlanda

Apa raului aflat in Groenlanda este de un albastru uimitor, de unde si numele. Culoarea aprinsa vine de la namolul glaciar, raul trecand prin modificari ale formei datorita schimbarilor fluxului de apa topita.

Cascadele glaciare din Svalbard, Norvegia

Svalbard reprezina un arhipeleag din Oceanul Arctic, la mijlocul distantei dintre Norvegia si Polul Nord. Insulele Svalbard acopera o suprafata de 60.050 km patrati, aproximativ 60% fiind cu ghetari. Brasvellbreen este un ghetar gigantic, a carui margine se intersecteaza cu sute de cascade ce se topesc. Aceste cascade pot fi vazute doar in lunile mai calde.

Pestera de Cristal, Islanda

Pestera de Cristal reprezinta o adevarata minune, accesibila vizitatorilor mai ales in lunile de iarna. Formata din calote de gheata, pestera nu este foarte sigura atunci cand temperaturile sunt mai ridicate. In interior, se aud constant diverse zgomote, semn ca pestera se deplaseaza odata cu ghetarul Svinafellsjokull.

Ghetarul Briksdal, Norvegia

Aflat in Norvegia, in cadrul Parcului National Jostedalsbreen, ghetarul Briksdal este unul dintre cei mai accesibili ghetari din lume. Cu echipament corespunzator si ghid specializat, vizitatorii pot face o excursie de-a lungul formatiunilor de gheata, vechi de mii de ani.

Birthday Canyon, Groenlanda

Birthday Canyon, din Groenlanda, a fost sculptat de topirea ghetarilor, gheata stratificata formand un peisaj de vis. Canionul are o adancime de 45 de metri.

Ghetarul "Picior de elefant", Groenlanda

Ghetarul cu o forma ceva mai neobisnuita se afla intr-o regiune uimitoare, pe coasta de nord-est a Groenlandei.

Valul inghetat, Antarctica

"Valul inghetat" se afla in Antarctica, fiind o formatiune de gheata descoperita in 2007, de catre un cercetator american. Culoarea albastru intens sugereaza faptul ca aceasta formatiune nu reprezinta inghetarea instantanee a unui val de apa, ci formarea in timp. Topirea si reinghetarea periodica i-au dat aspectul de val inghetat.

Aisbergurile in dungi, Antarctica

Aisbergurile in dungi reprezinta un fenomen des intalnit in Antarctica. Acestea apar atunci cand aisbergul cade in mare, un strat de apa ingheata imediat sub el sau atunci cand o parte a ghetarului se topeste si reingheata foarte repede.

Turnurile de gheata ale Muntelui Erebus, Antarctica

Muntele Erebus este cel mai sudic vulcan activ de pe Pamant, fiind singurul loc unde focul si gheata se intalnesc, se amesteca, creand formatiuni unice. Turnurile de gheata formate ating o inaltime de pana la 20 de metri.

The Fang, Cascada inghetata, Statele Unite ale Americii

In apropierea orasului Vail, Colorado, se afla o cascada care se transforma intr-o coloana imensa de gheata. Fenomenul are loc doar in iernile extrem de geroase, iar formatiunea de gheata ajunge pana la 50 de metri inaltime.

Penitentes, Chile si Argentina

Piscurile de gheata numite Penitentes s-au format in urma rafalelor puternice de vant, fiind localizate pe campiile de la altitudini mari, la 4.000 de metri deasupra nivelului marii. Inaltimea tepilor de gheata variaza intre cativa centimetri si 5 metri, dand impresia unei paduri de gheata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#peisaj gheata poze, #formatiuni gheata spectaculoase, #ghetari spectaculosi, #peisaj iarna Antarctica imagini , #atractii