Asezari omenesti ce par sa fie de pe alta lume (Video & Galerie foto)

Vineri, 03 Mai 2013, ora 23:25
14354 citiri
Asezari omenesti ce par sa fie de pe alta lume (Video & Galerie foto)

"Acasa" e o notiune care difera pe mapamond. Daca cei mai multi isi au caminul intr-o casa, vila ori intr-un bloc, exista oameni pentru care acasa inseamna printre morminte, ba chiar intr-un mausoleu, ori in subteran, unde nu patrunde raza de soare, ori intr-un zgarie nori cocotat pe varf de munte.

In Manila, Filipine, 10.000 de oameni isi duc viata de zi cu zi si-si viseaza visele printre morminte, la propriu. Acolo femeile gatesc, acolo se infiripa povesti de dragoste, acolo cei norocosi, care au stiut pe cine sa mituiasca, au chiar electricitate in vreo camaruta in care nici nu ti-ai imagina ca poate trai cineva.

Din cauza ca orasul este supra-populat, localnicii nu fac mofturi si sunt fericiti daca isi pot insusi un mausoleu numai pentru ei.

In acest "cartier" exista chiar si restaurante sau magazine, iar oamenii traiesc din ingrijirea mormintelor.

Oricat ar parea de ciudat, nu e singura astfel de comunitate. Conform Cracked, in suburbiile el-Arafa (Orasul Mortilor, fiind construit ca o necropola), ale capitalei egiptene Cairo, traiesc 250.000 pana la un milion de oameni.

Daca esti tentat sa crezi ca te-ai putea obisnui cu linistea de aici, afla ca el-Arafa e chiar langa Manshiyat Naser, cunoscut ca locul in care Cairo isi arunca gunoiul.

Mai norocosi sunt locuitorii orasului marocan Chefchaouen, care in jur nu vad decat albastru.

In anii '30, evreii de aici au vopsit in aceasta culoare tot orasul, iar traditia s-a pastrat, turistii venind in zona ca la pomul laudat, mai ales ca Chefchaouen este situat in mijlocul taramului marijuanei din Maroc.

Localitatea portugheza Monsanto aduce a asezare medievala, cu casele sale construite sub bolovani imensi, ce par ca vor cadea din clipa in clipa, insa, in realitate, sunt intepeniti in timp.

Realizand, in timp, unicitatea locului, locuitorii sunt decisi sa pastreze intacta asezarea, chiar daca asta inseamna sa mearga in continuare pe stradutele de sub bolovani sau de peste acestia.

Oamenii locuiesc in zona din secolul VI i.Hr., aici existand si un castel din acea perioada.

Coober Pedy este unul dintre cele mai putin accesibile orase din Australia. Situat in mijlocul unui tinut vitreg, la fel de inaccesibil, e greu de crezut ca cineva si-a dorit sa se stabileasca aici.

Descoperirea, in 1915, a unui dezpoit de opal a facut ca oamenii sa vina in zona atrasi ca de un magnet. Insa cum temperaturile din regiune trec constant de 43 de grade Celsius, au fost nevoiti sa se adapteze traiului in subteran.

Chiar si un secol mai tarziu, Coober Pedy continua sa fie o populara destinatie turistica pentru turistii atipici, chiar daca e la opt ore de cel mai apropiat oras.

Orase subterane (Galerie foto)

Multi spun ca primii zgarie nori au fost construiti in Yemen, iar cei de fata sunt o dovada in acest sens. In incercarea de a se apara, Imperiul Otoman a construit un fel de zgarie nori pe piscurile muntilor. Mai multe astfel de asezari pot fi gasite in Yemen, al-Hajjarah, construita in secolul XI, fiind un astfel de exemplu.

In prezent, singurii invadatori din zona sunt turistii.

In sud-estul Chinei, in provincia Fujian, exista inca niste constructii circulare de lut, fortificate, numite tulou. In picioare din secolul XV, acestea aveau mai ales rol de aparare. Ferestrele nu dadeau spre exterior decat de la primul etaj in sus, iar in interior erau bogat ornamentate. Puteau oferi adapost si inca mai gazduiesc circa 800 de oameni.

In anii '80, aceste structuri, cele mai elaborate fiind construite in secolele XVII - XVIII, au fost confundate de americani cu instalatii nucleare.

In provincia chineza Shaanxi nu putini sunt cei care locuiesc de-a dreptul in pamant. Oamenii si-au scobit in maluri casele, iar fenomenul nu e unul izolat; circa 30 de milioane de oameni locuiesc astfel. Oricat de saracacioase ar parea, astfel de asezari au acces la Internet si cablu TV.

Cat despre amenintarea pe care o constituie cutremurele, de mentionat e faptul ca in aceasta zona - ce cuprinde 2.000 de kilometri - acestea nu sunt resimtite.

Aceste case ofera, vara, racoarea cautata, iar iarna feresc de vant si ger.

Un alt exemplu de zgarie nori il constituie cei din lut, ridicati tot in Yemen, supranumiti "Manhattan-ul desertului". De la distanta pare ca e o vorba de o asezare moderna, un cartier, insa pe masura ce te apropii vezi ca e vorba de cladiri ce stau in picioare de sute de ani, in ciuda faptului ca sunt construite din argila, in mijlocul desertului.

Manhattanul din desert: cei mai vechi zgarie nori, din lut (Galerie foto)

Imobilele din Shibam au 8 etaje si, de cate ori ploua, un nou strat fin de argila o ia la vale, astfel incat nu se stie cat vor mai ramane in picioare. Totusi, e greu de explicat cum nu au intrat de tot la apa in peste 500 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#asezari ciudate, #primii zgarie nori Yemen, #Manhattan desert, #oras subteran Australia, #cartiere cimitire, #asezari atipice imagini, #case construite pamant China, #tulou China , #atractii