Case scobite in pamant sau piatra, de pe mapamond (Galerie foto)

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 17:50
17141 citiri
Case scobite in pamant sau piatra, de pe mapamond (Galerie foto)
Foto: Listverse

Cand ne gandmin la o pestera, primul lucru care ne trece prin cap este intunericul. Gandul e imediat urmat, in imaginatia noastra, de senzatia de frig si umed, in peisaj incepand sa apara insecte dintre cele mai infricosatoare.

Insa in anumite parti ale lumii, oamenilor li s-a parut mai simplu sa scobeasca in piatra adaposturi sigure si chiar primitoare, decat sa construiasca totul de la zero. In locuri precum Afganistan, Turcia sau Maroc, astfel de adaposturi cioplite in piatra sunt ocupate si in prezent si detin nu doar confortul minim.

Mai mult, din ce in ce mai multi arhitecti transforma galerii sapate in piatra in locuinte moderne, primitoare.

In 1976, satul Matamata, din Tunisia, a devenit cunoscut in toata lumea, fiind folosit ca platou de filmare pentru Razboiul Stelelor. Structurile construite aici sunt sapate in pamant sau piatra, fiind locuintele perfecte pentru desert. In interior se mentine o temperatura constanta de 20 - 22 de grade Celsius.

Nu se stie exact momentul constructiei lor, insa oamenii locului spun ca au aparut cand cei care isi duceau traiul in zona si-au parasit casele si au decis sa locuiasca in subteran, ascunzandu-se de invadatorii egipteni. S-au ascuns atat de bine incat nu s-a aflat de existenta acestor case pana in 1967, informeaza Listverse.

Kandovan (Iran) este o destinatie turistica populara din izolatul Azerbaidjan iranian. Locuitorii sai spun ca asezarea e veche de peste 700 de ani, bazele ei fiind puse de oameni care au decis sa se ascunda astfel de hoardele de mongoli care avansau.

Asezarea neobisnuita, ce aduce cu o colonie de termite, consta in locuinte sapate in cenusa vulcanica solidificata, la fel ca in cazul orasului numit Cappadocia, in Turcia. Cu timpul, locuitorii au construit chiar si adaposturi pentru animale, iar casele au inceput sa aiba ferestre, usi si chiar scari interioare cioplite in roca.

In Wolverley, Marea Britanie, sunt scobite intr-un deal mai multe case. Una dintre acestea s-a vandut recent cu 100.000 de lire sterline. Desi din afara pare un culcus simplu, rustic, in interior se afla seminee si tot ce trebuie sa cuprinda un camin. Mai putin apa curenta sau electritcitate, dar se pare ca acestea sunt amanunte pentru cumparator.

In nordul Chinei, inca din Epoca Bronzului exista un tip de case scobite in deal, pamantul oferind izolatia perfecta iarna si racoarea atat de placuta vara. Chiar si in prezent circa 40 de milioane de oameni traiesc in astfel de locuinte.

Mai moderna e Beckham Creek Cave Haven, din Arkansas, SUA, unde omul a intervenit cat a putut de putin pentru a obtine o locuinta intr-o pestera. De-a lungul vremii, din 1984, cand a fost finalizata, dupa 4 ani de munca, Beckham Creek Cave Haven a fost folosita ca bordel, club de noapte, hotel, inainte de a fi cumparata, in 1997, de actualul proprietar.

Casele scobite in cenusa vulcanica solidificata din Cappadocia, Turcia sunt poate cele mai cunoscute, fiind cuprinse si in patrimoniul UNESCO. Coridoare sapate in roca le leaga, unele coborand si pana la 8 niveluri in subteran.

Situl e unul istoric, sute de crestini ascunzandu-se in astfel de incaperi pentru a scapa de persecutiile romanilor in secolul 4 d.Hr. In aceste incaperi scobite in roca s-au gasit fresce impresionante, datand din timpurile bizantine.

In Andaluzia, in sudul Spaniei, poti vedea inca locuinte sapate in roca de pe vremea invaziei maurilor. Multe astfel de case din Sacromonte sunt cuprinse, si pe buna dreptate, in patrimoniul UNESCO. In anii '60, cand agricultura s-a modernizat, multi locuitori le-au abandonat insa.

Din regiunea Samur, din Franta, s-a scos calcar timp de zeci de ani. In cele din urma, mina a fost abandonata si uitata. La un moment dat, cineva a cumparat pamantul si a transformat mina intr-o resedinta originala. Cele sase pesteri sunt conectate prin coridoare, iar usile vechi de 400 de ani au fost pastrate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#case scobite piatra, #locuinte pesteri imagini, #case cioplite piatra, #locuinte sapate pamant, #locuinte subterane vechi poze , #atractii