Cei mai emblematici zgarie-nori din lume (Galerie foto)

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 17:58
7923 citiri
Cei mai emblematici zgarie-nori din lume (Galerie foto)
Foto: cnngo

Zgarie-norii impresioneaza adesea doar prin inaltime, insa, in cazul multora dintre ei, exista si alte caracteristici care atrag atenia si care merita sa fie aflate.

Conform CNN, iata cativa zgarie-nori emblematici din intreaga lume, precum si alte informatii mai putin cunoscute despre ei.

1. Empire State Building, New York, Statele Unite ale Americii

Are o inaltime de 437 de metri, a costat 41 de milioane de dolari americani si a fost gata la 1 mai 1931.

Construirea Empire State Building a durat doar un an si 45 de zile, un record pentru un zgarie-nori de o asa inaltime. Ridicat in timpul Marii Depresiuni, acest imobil a detinut cel mai mult titlul de cea mai inalta cladire din lume - din 1931 pana in 1972.

2. Turnul financiar Bitexco, Ho Chi Min, Vietnam

Are o inaltime de 262 de metri, a costat 220 de milioane de dolari americani si a fost gata la 31 octombrie 2010.

Lifturile din interiorul acestei cladiri au a treia cea mai mare viteza din lume - 7 metri pe secunda. La etajul 47 exista o punte de observatie de unde vizitatorii pot avea parte de o priveliste de 360 de grade asupra orasului Ho Chi Min. De asemenea, are un heliport la etajul 50.

3. Kingdom Center, Riyadh, Arabia Saudita

Are o inaltime de 302 metri, a costat 458 de milioane de dolari si a fost gata in 2002.

Cladirea include un mall destinat exclusiv femeilor - un etaj intreg amenajat pentru ca acestea sa mearga la cumparaturi nestingherite.

4. Turnurile gemene Petronas, Kuala Lumpur, Malaezia

Acestea au o inaltime de 452 de metri, au costat 1,6 miliarde de dolari si au fost gata in iunie 1996.

De cand au fost finisate, aceste turnuri au devenit o emblema a Malaeziei, mai ales ca arhitectul Cesar Pelli a vrut ca ele sa fie strans legate de cultura acestei tari, ceea ce a si reusit. Podul dintre ele simbolizeaza "o poarta catre viitor".

5. Tokyo Mode Gakuen Cocoon Tower, Tokio, Japonia

Are o inaltime de 204 metri si a fost gata in octombrie 2008 (costul exact nu este cunoscut).

Turnul este unul dintre putinii zgarie-nori din lume care au si rol educational - gazduieste scoli de informatica, medicina si altele. Exteriorul sau seamana cu un cocon.

6. Centrul Financiar Mondial Shanghai, Shanghai, China

Are o inaltime de 492 de metri, a costat 1,2 miliarde de dolari si a fost gata in august 2008.

Partea din varf care seamana cu un deschizator de sticle a fost proiectata pentru a reduce stresul provocat asupra cladirii de forta vantului. Initial, aceasta zona a fost circulara, dar reprezentanti ai Guvernului au insistat sa fie modificata, pentru ca semana prea mult cu simbolul Japoniei - soarele rasarind.

7. Hotelul Grand Lisboa, Macao

Are o inaltime de 261 de metri, a costat 385 de milioane de dolari si a fost gata in 2008.

Structura aurie este inspirata de penele pe care le poarta in par fete din Brazlia, in special in timpul unor carnavaluri. Este cel mai inalt zgarie-nori din Macao si gazduieste si un cazino, regiunea fiind cunoscuta drept Las Vegas-ul Orientului.

8. Bahrain World Trade Center, Manama, Bahrain

Are o inaltime de 240 de metri, a costat 150 de milioane de dolari si a fost finalizat in 2008.

Prima cladire de proportii care a primit energie eoliana, partial. Cele doua turnuri ce seamana cu doua vele sunt unite de trei turbine uriase, care genereaza energie eoliana - aproximativ 13% din necesarul total de energie al imobilului.

9. Centrul financiar international Doi, Hong Kong

Are o inaltime de 415 metri, a costat 2,5 miliarde de dolari si a fost gata in august 2008.

Gazduieste una dintre cele mai mari institutii financiare din lume si are 88 de etaje, cifra opt fiind una de bun augur in Hong Kong.

10. Taipei 101, Taipei, Taiwan

Are o inaltime de 508 metri, a costat 1,8 miliarde de dolari si a fost inaugurat in 2004.

Printre altele, acest zgarie-nori se poate mandri cu cel mai rapid lift de pasageri din lume, care are nevoie de doar 37 de secunde pentru a transporta oamenii de la etajul cinci pana la ultimul etaj (se misca atat de repede incat apare si senzatia urechilor infundate).

11. Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Are o inaltime de 828 de metri, a costat 1,5 miliarde de dolari si a fost gata in ianuarie 2009.

Aceasta nu doar ca este cea mai inalta cladire din lume, dar la etajul 158 gazduieste si o moschee - cea mai mare inaltime la care se gaseste un astfel de lacas de rugaciune. Cantareste o jumatate de milion de tone si a devenit simbolul Dubaiului.

12. Turning Torso, Malmo, Suedia

Are o inaltime de 190 de metri, a costat 80 de milioane de dolari si dateaza din 2005.

Cladirea, proiectata de arhitectul Santiago Calatrava, este formata din noua cuburi care par ca se rotesc - de la baza pana in varf cladirea se intoarce cu 90 de grade. Turistii nu sunt primiti in interiorul cladirii, deoarece aceasta gazduieste apartamente si birouri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#zgarie nori, #zgarie nori emblematici, #zgarie nori celebri, #cea mai inalta cladire , #atractii