Cel mai fierbinte loc de pe Terra (Galerie foto)

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 16:28
6399 citiri
Cel mai fierbinte loc de pe Terra (Galerie foto)

Cel mai fierbinte loc de pe Terra, potrivit unor specialisti, este depresiunea Danakil din Etiopia, ce ofera un peisaj ce pare de pe alta planeta.

Desi media anuala e de 34 de grade Celsius, ceea ce poate parea putin, nu trebuie uitat ca se ating si temperaturi de peste 70 de grade Celsius aici, conform Environmental Graffiti. Iar caldura nu vine doar de la soare, ci si din sol.

In acest loc de pe Terra este prezenta nu doar magma vulcanica, ci si izvoare bogate in saruri minerale. Aici se afla si cel mai jos vulcan de suprafata de pe Pamant, Dallol, la 120 de metri sub nivelul marii.

Regiunea s-a aflat multa vreme sub apa, cand Marea Rosie o inunda.

Campia hidrotermala din zona este un loc cu depozite uriase de sare. Pe alocuri, depozitele depasesc un kilometru grosime.

O parte din sare este ce a ramas din marea straveche, care s-a evaporat, laolalta cu calciu, mangneziu si carbonat de potasiu. De fapt, este printre putinele locuri de pe Terra unde acesta din urma poate fi scos de la suprafata solului.

Daca la inceput depozitele erau albe, o culoare pe care toti o asociaza cu sarea, in timp, mineralele au reactionat la oxigen si asa au aparut culorile pentru care zona a devenit faimoasa: galben, rosu si verde.

Gazul emis in subteran impinge sarea la suprafata, prin crapaturi, asa aparand formatiuni ciudate, adesea in forma de oua.

Adevarata cauza a acestui peisaj ce pare extarterestru se afla mult sub acest strat gros de sare, fiind vorba de un vulcan activ aflat in subteran. Magma incalzeste pamantul, facand ca "bulbuci" sa iasa la suprafata.

Apa care ajunge la suprafata nu este doar fierbinte, ci si foarte acida, asa dupa cum sugereaza si nuanta verzuie. Cu siguranta nu e genul de apa in care ai vrea sa te imbaiezi sau macar sa calci accidental.

Inaltandu-se pana la 60 de metri deasupra acestui peisaj este muntele Dallol. O parte a acestuia a fost erodata, luand forma unor canioane spectaculoase.

Imprejurul sau se afla o regiune acoperita de roci si sedimente. Noroiul si sarea s-au amestecat, formand un strat de cativa metri.

Nu departe se afla un alt vulcan, Erta Ale, care, in ciuda pericolelor din zona, continua sa atraga turisti cu lacul sau de lava.

Lava se aduna in imprejurul vulcanului, oferind un peisaj primejdios de frumos. Caldura, insa, e insuportabila si aerul greu de respirat.

Zona nu este usor accesibilia turistilor. Nu exista strazi, iar trenurile nu mai ajung in regiune. Poti calatori cu camila sau cu jeepul si numai daca ai alaturi pe cineva inarmat, care sa te pazeasca.

Nu doar din punct de vedere geografic si al infrastructurii zona e una care nu face parte din itinerariile turistilor. In regiune sunt conflicte la granita cu Eritreea.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#cel mai fierbinte loc Terra, #depresiune Danakil Etiopia, #cel mai jos vulcan suprafata, #vulcan Erta Ale, #munte Dallol Africa , #atractii