Cele mai frumoase aeroporturi din lume (Galerie foto)

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 18:00
8189 citiri
Cele mai frumoase aeroporturi din lume (Galerie foto)
Foto: travelandleisure

Multe dintre aeroporturile de pe mapamond sunt simple cladiri utilitare, fara a iesi in evidenta printr-un design deosebit. In SUA, in special, predomina aceste aeroporturi, mai ales ca fluxul de pasageri este foarte mare - John F. Kennedy are, spre exemplu, peste 50 de milioane de pasageri anual.

Insa, alte tari, in special unele din Asia, cum ar fi China sau Coreea de Sud, au cheltuit in ultimul timp sume uriase pe arhitecti si materiale de constructii pentru a realiza mai multe aeroporturi impresionante.

Travel + Leisure a realizat o lista in care a inclus o parte dintre cele mai frumoase aeroporturi din lume.

1. Terminalul 3, Aeroportul International din Beijing

Deschis inaintea Jocurilor Olimpice din 2008, gazduite de capitala Chinei, vastul Terminal 3, care are o lungime de 3,2 kilometri, reprezinta un dragon. Tavanul este unul cu ferestre prin care patrund razele soarelui, iar in unele portiuni are zone galbene si zone rosii, care nu doar ca sunt un simbol traditional, ci ajuta si pasagerii sa se orienteze in interiorul cladirii.

2. Terminalul 4, Aeroportul Barajas, Madrid

Acest terminal, deschis in 2006, a fost realizat in asa fel incat sa faca fata la circa 35 de milioane de pasageri pe an. Are o lungime de doar 800 de metri, dar impresioneaza prin acoperisul ondulat sustinut de piloni viu colorati. Atat pasagerii care sosesc, cat si cei care pleaca trec printr-un spatiu spectaculos, doar ca la niveluri diferite.

3. Terminalul TWA, Aeroportul John F. Kennedy, New York

Terminalul TWA al aeroportului John F. Kennedy are un aspect futurist, dominat de structuri curbe realizate din beton. La prima vedere pare cam incalcit, dar odata ajuns acolo iti vei da seama ca nu este chiar asa.

4. Aeroportul International Carrasco, Montevideo

Noul terminal al acestui aeroport din Uruguay, deschis in 2009, a fost conceput de arhitectul de origine uruguayana Rafael Vinoly. O linie usor curbata a acestuia, care reprezinta acoperisul, cu o lungime de 304 metri, este pe cat de simpla, pe atat de eleganta. In interior, holul pentru plecari este iluminat natural, iar deasupra este si o terasa care permite pasagerilor opriti aici sa vada decolarile si aterizarile.

5. Aeroportul Sondika, Bilbao

Acest aeroport din Spania a fost conceput de Santiago Calatrava, a fost construit in anul 2000 si este poreclit "La Paloma" ("Porumbelul"), datorita faptului ca seamana cu o pasare. Interiorul este definit de mai multe "coaste" din beton, legate intre ele cu geamuri, care permit luminii naturale sa patrunda.

6. Aeroportul International din Denver

Aeroportul International din Denver, votat adesea drept cel mai bun aeroport din America de Nord, este apreciat indeosebi pentru acoperisul iesit din comun, care seamana cu un sat de corturi indiene. Designul a fost asigurat de arhitectul Curtis Fentress, care a avut la dispozitie trei saptamani pentru a gasi o idee inedita.

Cea mai frumoasa priveliste poate fi vazuta de catre cei care aterizeaza dinspre est si care incep sa zareasca siluetele "corturilor" pe fundalul Muntilor Stancosi.

7. Aeroportul International Incheon, Coreea de Sud

De la deschiderea lui din 2001, Aeroportul International Incheon, realizat de firma condusa de Curtis Fentress, a fost ales adesea ca fiind cel mai frumos aeroport din lume. Si asta nu doar pentru ca este primitor si luminos, datorita tavanului alcatuit in mare parte din sticla, ci si pentru ca infatiseaza cateva elemente din cultura coreeana.

Inclinarea acoperisului, spre exemplu, imita un traditional templu coreean, iar culoarele pentru sosiri sunt decorate cu artefacte coreene vechi de 5.000 de ani.

8. Aeroportul Marrakech Menara, Maroc

Noul terminal al acestui aeroport este un exemplu de cum poate fi imbinat modernismul cu arhitectura traditionala islamica. Conceputa de o echipa de arhitecti din Casablanca si terminata in 2008, structura este formata din romburi masive din beton, ale caror interioare sunt "dantelate".

9. Aeroportul International din Kuala Lumpur, Malaezia

Unul dintre proiectele uriase concepute de fostul premier Mahathir Mohamad cu scopul de a face din Malaezia o tara mai competitiva vizavi de vecinele ei asiatice este si acest aeroport, deschis in 1998. Designul lui a fost asigurat de arhitectul japonez Kisho Kurokawa, in parteneriat cu o firma locala, iar rezultatul e atat de special, incat aeroportul nu ar putea fi confundat cu niciunul din lume.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#cele mai frumoase aeroporturi, #aeroporturi impresionante, #aeroporturi deosebite, #aeroporturi spectaculoase , #atractii