Cele mai vechi temple din lume (Galerie foto)

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 22:58
13741 citiri
Cele mai vechi temple din lume (Galerie foto)
Foto: Flickr/Argenberg

Nu ne-am schimbat prea mult in decursul miilor de ani, iar poate cea mai buna dovada o constituie templele construite inainte de Hristos. Char daca unele religii s-au pierdut, nu se mai practica, iar zeitatile in care credeam acum mii de ani nu ne mai spun nimic, templele, marturii ale credintelor trecute, stau inca in picioare, sfidand timpul.

Palatul minoic din Knossos, situat in Creta, a fost construit gradual intre 1700 - 1400 i.Hr., fiind periodic refacut, pana ce a ars partial intr-un incendiu.

Nici acum nu se stie cu exactitate care era scopul constructiei. Ar fi putut fi un centru administrativ, unul religios sau ambele, conform Touropia. Cert este ca in interior exista spatii vaste de locuit, camere pentru receptii, dar si foste ateliere sau altare.

Despre Gobekli Tepe, construit pe un deal din sud-estul Turciei, se spune ca ar fi cel mai vechi din lume, primul templu. A fost ridicat in mileniul X i.Hr., de vanatori-culegatori. Nu doar ca a fost ridicat inainte ca omul sa invete olaritul sau sa cunoasca scrisul sau roata, dar a fost construit inainte de practicarea agriculturii sau cresterea animalelor.

Stalpii de sustinere, de aproximativ 5 - 7 metri inaltime, 3 metri latime si cu o greutate de circa 5 de tone, in forma de T, sunt dispusi circular. Coloanele sunt decorate cu animale, in basorelief, lei, reptile, crocodili, vulpi, pasari, insecte si paianjeni, care ne spun cate ceva despre animalele din acea perioada si spatiu geografic.

Templul Amada, cel mai vechi din Nubia, a fost construit de faraonul Tutmose III, in secolul XV i. Hr., fiind decorat de faraonii care au urmat. Desi este un templu mic, dedicat lui Amun-Ra si Re-Horakhty, detaliile din interior sunt unice, in culori vii, vibrante.

Pe un deal de pe insula Gozo se inalta complexul de temple preistorice Ggantija, din Epoca Pietrei. Construite intre 3600 - 3000 i.Hr., templele sunt primele dintr-o serie de temple megalitice din Malta, construite inainte de piramidele din Egipt si de Stonehenge, cu circa 1.000 de ani.

Monumentul megalitic reprezinta, de fapt, doua temple, decorate cu statui si figurine ce indica faptul ca ar fi putut fi vorba de un cult al fertilitatii.

Complexul megalitic Hagar Qim este situat pe un deal, in marginea sudica a insulei Malta. Templele Mnajdra se afla la circa 600 de metri distanta, in josul colinei. Primul consta intr-un templu principal si trei structuri megalitice aditionale. Cel mai mare megalit de la Hagar Qim masoara 7 metri si cantareste circa 20 de tone.

Mnajdra consta in trei temple, cel mai vechi fiind construit intre 3600 - 3200 i.Hr.. Nenumarate artefacte au fost recuperate din zona. Nu au fost gasite insa ramasite umane, semn ca templele nu erau folosite si ca morminte.

Templul Seti I este unul mortuar, al faraonului Seti I, fiind situat pe malul Nilului, in Abydos. A fost construit catre sfarsitul domniei lui Seti, fiind finalizat dupa moartea acestuia de fiul sau, in 1279 i.Hr.

Templul, unul ce cuprinde extrem de multe detalii, nu a slujit doar ca lacas pentru corpul lui Seti, fiind ridicat si in onoarea mai multor zeitati.

Aici se gaseste si lista faraonilor din Abydos, o lista cronologica a dinastiilor din Egipt, de la Menes pana la tatal lui Seti.

Hypogeum, tot din Malta, este singurul templu preistoric din lume. Salile, camerele si pasajele sunt sapate in piatra. Se crede ca initial a fost un sanctuar, devenit ulterior necropola, in timpuri preistorice.

Complexul este grupat pe trei nivele - cel situat cel mai sus fiind construit intre 3600 - 3000 i.Hr., cel de la mijloc in 3300 - 3000 i.Hr. si cel de la cel mai jos nivel (3150 - 2500 i.Hr.) avand camera cea mai joasa la 10,6 metri sub pamant.

In interior se permite accesul unui numar limitat de vizitatori si se poate astepta pentru un bilet si 2-3 saptamani.

Templul lui Hatsepsut, care a condus Egiptul din 1479 i.Hr. pana la moartea sa, in 1458 i.Hr. - domnia sa fiind cea mai lunga a unei femei din dinastiile egiptene - , este situat tot pe malul vestic al Nilului, la Deir el Bahari.

Numit si Djeser-Djeseru (Cel mai sfant dintre sfinti), templul funerar este un edificiu sustinut de mai multe coloane, proiectat de Senemut, consilier regal si arhitect.

Templul Luxor, situat pe malul estic al Nilului, in vechiul oras Teba, a fost construit la 1400 i.Hr.. Era dedicat zeitatilor Amun, Mut si Chons. Acest vechi templu se afla in centrul festivalului Opet, cel mai important din Teba.

In timpul festivalului anual, statuile celor trei zei erau escortate de la Karnak la Templul Luxor. Festivalul dura 11 zile in timpul celei de-a 18-a dinastii si 27 de zile in timpul celei de-a 20-a dinastii.

Stonehenge, unul dintre cele mai cunoscute situri din lume, situat in sud-vestul Angliei, este produsul unei culturi ce nu a lasat dovezi scrise, asa ca multe aspecte legate de monument raman controversate. Exista insa dovezi ca monumentul din piatra a fost ridicat in anul 2500 i.Hr., insa se pare ca se mai construia si in 1600 i.Hr..

Giganticele pietre au fost aduse dintr-o mina de la circa 40 de kilometri distanta. Inca nu se stie ce scop avea constructia, insa multi cred ca monumentul era un centru religios, folosit pentru ceremonii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cele mai vechi temple, #temple stravechi lume, #temple inainte Hristos, #cele mai vechi lacase cult , #atractii