Destinatii turistice care mor (Galerie foto)

Duminica, 12 Iulie 2015, ora 08:28
9618 citiri
Destinatii turistice care mor (Galerie foto)
Foto: Hepta.ro

Locuri de o frumusete extraordinara sau situri arheologice vechi, impresionante, pier tocmai pentru ca turistii vin in numar mare sa le vada, adesea distrugandu-le. E un paradox, dar si o realitate.

In cel mai mare pericol se afla cele din Orientul Mijlociu, din orasele mari din Asia, avertizeaza Stefaan Poortman, director la Global Heritage Fund, care incearca sa protejeze astfel de monumente, conform CNN.

Turismul este mana de aur pentru multe tari aflate in curs de dezvoltare, in plus nici nu exista legi care sa proteleze indeajuns astfel de locuri. Este situatia in care se afla monumente ca Angkor ori Machu Picchu.

Din pacate, nu sunt singurele. Iata o lista a monumentelor din lume care risca in orice moment sa se prabuseasca.

Mormantul lui Tutankamon

In aprilie, acesta a fost inchis publicului, dupa ce umezeala rezultata in urma respiratiei turistilor, timp de zeci de ani, a deteriorat monumentul.

A fost deschisa insa o replica, creata de o firma spaniola, Factum Arte, sub supravegherea Consiliului suprem al antichitatilor din Egipt.

Marele zid din China

Se intinde pe mii de kilometri si a fost construit pentru a opri atacurile dusmanilor, insa cedeaza din zi in zi hordelor de turisti ce il asalteaza fara oprire.

Sectiuni ale acestuia deja au fost mazgalite cu graffiti si, conform Beijing Times, 30% din fortificatie deja a disparut din cauza eroziunii naturale sau din cauza interventiei omului.

Foto: Hepta.ro

Marea Bariera de corali

Cel mai mare ecosistem de acest fel sustine multe specii marine, dar ar putea disparea pana in 2050, din cauza schimbarilor climatice.

Disparitia sa ar insemna un dezastru pentru mediu, dar si sfarsitul unei industrii turistice de miliarde de dolari, cu grave consecinte pentru economia locala.

Foto: Hepta.ro

Angkor Wat

Ruinele din Cambodgia, candva un templu complex, sunt acum calcate in picioare de turistii care cauta cel mai bun loc sa fotografieze situl, eventual la apus, cand peisajul este spectaculos.

An de an, numarul turistilor creste cu 20%. Numai in 2013 peste doua milioane de oameni au vizitat Angkor Wat, arata cifrele oficiale.

Foto: Facebook/Angkor Wat

Capela Sixtina

Frescele lui Michelangelo, pictate cu atata gratie in decurs de patru ani in Capela Sixtina de la Vatican, sunt deteriorate in prezent inclusiv de blitz-urile aparatelor de fotografiat.

In plus, turistii care vin sa le vada elimina dioxid de carbon, care le deterioreaza. Anul trecut, a fost montat un nou sistem de filtrare a aerului, o noua incercare de a le conserva.

In plus, senzorii si camerele din tavan ii numara pe cei prezenti in capela, regland temperatura si umiditatea.

Iti faci selfie in vacanta cu monumente istorice? UE ar vrea sa le interzica

Foto: Facebook/Giordani Almeida

Pesterile din Altamira

Multi ani turistii s-au ingramadit sa vada desenele de pe peretii pesterilor din Altamira, aproape de coasta nordica a Spaniei. In cele din urma, dupa ce desenele din paleolitic au fost afectate, autoritatile spaniole au decis sa inchida situl, in 2002.

Anul trecut, accesul in pesteri a fost partial redeschis, cinci vizitatori pe saptamana fiind alesi la intamplare si lasati sa vada desenele vechi de 20.000 de ani. In plus, acestia sunt obligati sa fie imbracati intr-un anumit fel, pentru a nu afecta mediul fragil in care se afla desenele rupestre.

Foto: Facebook/Cueva de Altamira y arte rupestre paleolitico del norte de Espana

Taj Mahal

Mausoleul construit de imparatul Shah Jahan pentru sotia lui Mumtaz e in picioare din secolul XVII, simbol al iubirii care daruie. Insa acest simbol deja are probleme serioase ale structurii, el fiind vizitat de patru milioane de turisti anual.

In plus, apa e tot mai putina in raul Yamuna, ceea ce-i afecteaza fundatia din lemn, spun expertii.

Foto: Hepta.ro

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#monumente dispar poze, #monumente lume dispar om, #oameni distrug monumente poze, #ruine deteriorare, #Marele zid chinezesc deteriorare , #atractii