Ziare.com

Oktoberfest - originile unui festival ce nu a avut de-a face cu berea (Galerie foto)

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 12:16

   

Oktoberfest - originile unui festival ce nu a avut de-a face cu berea (Galerie foto)
Sambata s-a dat startul la Munchen, capitala landului bavarez, traditionalului festival al berii, Oktoberfest, care va dura pana la 7 octombrie.

Nu multa lume stie amanunte despre originile si vechimea festivalului. La inceput, nu era vorba de bere, relateaza Big Picture.

Sarbatoarea a aparut pentru prima oara sub numele de Theresens-Wiese, in toamna lui 1810, pentru a celebra casatoria printului mostenitor Ludwig cu printesa Theresa de Saxa-Hildburghausen.

Festivalul consta dintr-un concurs hipic, dar spectacolul a atras multa lume: pe vremea aceea, orasul Munchen avea o populatie de 40.000 de locuitori, iar la festivitate au participat 50.000 de petrecareti, incluzandu-i pe cei veniti din departari.

Succesul a facut ca manifestarea sa fie repetata in anul urmator, ca festival agricol, iar de atunci s-a tinut periodic. Oktoberfest n-a fost de la inceput un festival al berii, licoarea impunandu-se treptat, pe parcurs, ca produs reprezentativ al zonei.

In timpul razboiului napoleonian, dar si in timpul celor doua razboaie mondiale, festivalul n-a avut loc. Reluata intre 1946 si 1948 ca simplu "festival de toamna", sarbatoarea s-a revigorat spectaculos incepand cu 1950, cand s-a impus ca festival al berii.

Botezul berii

Atunci s-a stabilit si regula care marcheaza inceperea evenimentului, respectiv 12 lovituri de tun, dupa care primarul orasului Munchen da personal cep la primul butoi cu bere, lasand licoarea sa curga. Oktoberfest a devenit, astfel, o sarbatoare a berii.

Astazi, la festival iau parte sase milioane turisti, din care 61% sunt bavarezi, 9% germani din alte landuri, 17% italieni, urmati de americani, britanici si altii.

In anul 2005, in aria in care are loc festivalul a fost inaugurat un muzeu al berii, intr-o constructie datand din 1397, care printr-un miracol a scapat de urgia tuturor razboaielor.

Imensul teren pe care are loc manifestarea se afla in imediata apropiere a garii centrale din Munchen si se intinde pe o suprafata de 42 hectare. Numarul mediu de vizitatori anual este, asa cum am aratat, de 6 milioane, iar nivelul maxim a fost atins in anul 1985, cand s-au numarat 7,1 milioane participanti.

Sete de zile mari

Un sondaj a aratat ca 22% dintre vizitatori vin pentru prima oara la acest festival. Surprinzator, 49% dintre particianti sunt femei. La ultimul festival s-a inregistrat un consum de 7,1 milioane litri de bere.Costumatia traditionala bavareza este adoptata atat de localnici, cat si de vizitatorii veniti de departe.Poti bea bere si pe ploaie.Hai "noroc" si, cand ne-o fi mai rau, asa sa ne fie!Primarul Christian Ude a dat cel dintai cep la butoi, conform traditiei. De fapt, traditia e incalcata: in loc de cep, butoiul are robinet.Uneori, fetele par mai setoase decat baietii.Pentru multimea de vizitatori s-au amenajat corturi uriase, mobilate cu mese si scaune.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4342 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor