Ziare.com

Poduri unice in lume (Galerie foto)

de Daniela Gradinaru
Marti, 16 Iulie 2013, ora 18:29

   

Poduri unice in lume (Galerie foto)
In intreaga lume au fost construite poduri a caror structura testeaza limitele stiintei si imaginatiei. S-au folosit planuri de constructie, materiale si metode inovatoare.

How Stuff Works prezinta cateva dintre cele mai interesante poduri din punct de vedere al inovatiilor aduse, constructii care, indiferent de anul in care au fost ridicate, raman unice.

Podul Hangzhou Bay, ChinaPodul-autostrada Hangzhou Bay a fost inaugurat in luna mai 2008, dupa noua ani de proiectare si constructie, acesta fiind cel mai lung din China. Are 36 de kilometri si traverseaza golful Hangzhou. Este de 25 de ori mai lung decat podul Runyang (1.490 metri, care era cel mai lung din China pana la construirea Hangzhou Bay) si de noua ori mai lung decat podul japonez Akashi Kaikyo.

Acest pod face legatura intre districtele Jiaxing si Ningbo si scurteaza distanta dintre Ningbo si Shanghai cu 120 de kilometri.

Acest pod pe cabluri, care are forma unui sarpe, dispune de sase benzi de circulatie in ambele directii. Taxa pentru traversarea acestuia este de 12 dolari. Investitia pentru realizarea acestui obiectiv a fost de 1,72 miliarde de dolari. Expertii se asteapta ca acest pod sa reziste 100 de ani.

Podul BosforStramtoarea Bosfor face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara si separa Asia de Europa. In 1973 a fost inaugurat podul Bosfor, cu o lungime de 1,51 kilometri. A fost singurul pod care lega doua continente pana cand, 15 ani mai tarziu, a fost construit un alt pod suspendat, Fatih Sultan Mehmed.

Chiar daca cel de-l doilea pod i-a luat putin din glorie, Bosfor ramane o aparitie mareata, in special noaptea, datorita sistemului de iluminat cu leduri, turnurilor sale si cablurilor in zig-zag, ce au diverse culori.

Podul Bosfor are opt benzi de circulatie: fiecare sens cate trei, plus o banda de urgenta si una pentru pietoni. Pietonii au putut traversa podul pana in 1977, cand autoritatile le-au interzis traversarea lui din motive de siguranta.

Podul Gateshead Millennium, Marea BritanieGateshead Millennium este un pod basculant, construit astfel incat sa permita si trecerea vapoarelor pe sub el. In cazul unui pod basculant, una sau doua parti ale acestuia se inclina pentru ca vapoarele sa treaca pe sub el.

In 1996 a fost organizat un concurs pentru a proiecta un pod basculant inovator avand forma de cerc, pentru a trece peste raul Tyne. Castigatorul acestui concurs a propus un mecanism rabatabil: podul este format din doua arcuri de sustinere. Atunci cand se afla jos, un arc formeaza puntea pentru circulatia pietonilor si a bicicletelor.

Celalalt arc formeaza un unghi de 90 de grade cu primul, intre cele doua aflandu-se cabluri intinse pentru a oferi suport puntii. Atunci cand este nevoie ca podul sa fie ridicat, acesta este inclinat cu ajutorul a opt motoare electrice. Acestea transforma arcurile intr-o singura structura rigida. Pe masura ce un arc coboara, celalalt se ridica pentru a actiona ca o contragreutate.

Podul Gateshead Millennium are o lungime de 126 de metri si a fost inaugurat in anul 2000.

Podul Octavio Frias de Oliveira, BraziliaNumit dupa mogulul media Octavio Frias de Oliveira, acest pod traverseaza raul Pinheiros, aflat in vestul orasului Sao Paolo. Are o lungime de 900 de metri si nu este foarte inalt (138 de metri), insa designul sau este unul special: are doua punti curbate aflate una sub alta, care se intersecteaza sub un turn ce are rolul de suport si formeaza un X.

Cele doua drumuri, suspendate de turn cu 144 de cabluri, fac legatura intre districtele Brooklin si Real Parque din Sao Paolo. Turnul de care este legat podul este iluminat cu un sistem de leduri de diferite culori, care comemoreaza evenimente diverse.

Podul Oresund, Danemarca si SuediaDesignerilor acestui pod li s-a cerut realizarea unui obiectiv care sa permita trecerea trenurilor si a masinilor. In plus, trebuia sa includa si un tunel. Podul Oresund face legatura intre Danemarca si Suedia prin stramtoarea Oresund.

Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte din Eurora, investitia ridicandu-se la trei miliarde de dolari.

Podul are trei parti principale: un tunel de patru kilometri, aflat intre Copenhaga si Malmo, Suedia. La nivelul marii, din acest tunel se iese in insula artificiala Peberholm, construita dintr-un material scos din apa in timpul constructiei.

Dupa Peberholm, se ajunge la Fixed Link, un pod lung de opt kilometri, care duce in Suedia. Podul Oresund este un miracol al ingineriei moderne, cel mai lung din lume, care este atat drum pentru masini, cat si cale ferata.

Turnurile sale au o inaltime de 204 metri. Pe sub el pot naviga vapoare inalte de 57 de metri.

Podul are doua niveluri, unul pentru cale ferata, aflat mai jos, si drumul pentru masini, aflat deasupra acestuia.

Podul Akashi Kaikyo, JaponiaAcest pod a fost inaugurat in 1998 si, in timpul constructiei, a rezistat unui cutremur de 7,2 grade. Structura speciala a acestui pod a fost special conceputa pentru a face fata cutremurelor si eruptiilor vulcanice care ar putea aparea, fenomene obisnuite in zona.

Are o lungime de 3,9 kilometri, traverseaza stramtoarea Akashi. Turnurile sale sunt cele mai inalte din lume (283 metri), iar cablurile pot sustine 120.000 de tone. Este cel mai lung pod susendat din lume.

Podul-tunel Chesapeake Bay, SUAAcest pod are o lungime de 27,4 kilometri si face legatura intre Cape Charles si Virginia Beach, Virginia. Este format din mai multe poduri si tunele, cea mai mare parte a structurii sale aflandu-se sub apa, fiind sustinuta de mai mult de 5.000 de piloni.

Majoritatea acestor piloni sunt relativ scurti, astfel incat podul pare sa pluteasca pe deasupra apei. Tunelele, lungi de 1,6 kilometri, permit traficul vapoarelor. La iesirea din fiecare tunel se afla cate o insula artificiala de aproximativ doua hectare, care functioneaza ca un punct de trecere intre tunele si poduri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12338 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Este format din mai multe poduri si tunele"...

De fapt sunt doua sectiuni de tunele si patru sectiuni de poduri. Tunele sunt prevazute ca sa faciliteze trecerea vapoarelor, fara constructii speciale (sectiuni care se ridica) sau inaltari ale structurii podului.

Cat priveste "cea mai mare parte a structurii sale aflandu-se sub apa"...ce vrea sa-nsemne asta?

 

Hai, lasati-nee...a facut si Felu Renechiu o statie de bus......mult

mai faimoasa.la Podul Iloaiei...

 

Poza gresită la "Podul Oresund, Danemarca si Suedia"

Ati postat poza podului-tunel american Monitor-Merrimac Memorial Bridge-Tunnel, dintre orasele Suffolk si Newport News, din statul federal Virginia, SUA, in locului celei a podului european Øresund (danezo-suedez)!
Podul-tunel american trece peste si pe sub estuarul raului james si a fost finalizat in anul 1997 (podul european a fost dat in exploatare in anul 2000).

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor