Castelul Bran, o vacanta de legenda (Galerie foto)

Duminica, 01 Martie 2009, ora 13:25
6707 citiri
Castelul Bran, o vacanta de legenda (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Potrivit legendei, in vremea lui Tepes, daca puneai pe marginea unei fantani un pocal de aur si il lasai acolo peste noapte, nimeni nu indraznea sa se atinga de el. Atat de dure erau pedepsele aplicate de temutul Vlad Dracul.

Prin contrast, o vizita la Castelul Bran in 2009, unde miturile afirma ca ar fi locuit domnitorul roman, incepe trist. Primul exponat ce te intampina la intrarea in castel, un ulcior realizat dintr-un metal mai putin nobil, este legat cu un lant de perete, ca sa transmita un mesaj ferm turistilor.

Astazi, toata lumea stie insa ca Vlad Tepes nu a locuit nicodata la Bran. Iar Contele Dracula nu e decat un personaj de poveste, inventat de scriitorul Bram Stoker, care nu a vizitat Castelul Bran.

Stoker a pierdut insa ocazia unei experiente de neuitat. Situat in apropiere de Brasov, pe drumul national 73, Castelul Bran este unul din cele mai frumoase obiective turistice din Romania. In jurul sau se afla muzeul etnografic al satului.

Intrarea e 12 lei pentru adulti, redus 6 lei pentru studenti si elevi iar taxa pentru fotografii sau video este 10 lei. Taxa pentru fotografii nu o platesc, in genere, decat turistii straini, care nu stiu cum sta treaba - inauntru, personalul nu verifica mai deloc biletele, asa ca telefoanele mobile cu camera foto isi fac de cap.

Bran este locul unde toata lumea isi face poze cu regina Maria, care zambeste binevoitor din tablourile de pe pereti.

Scara interioara secreta, ce face legatura intre etajele doi si trei, cu aspect invechit, sapata in ziduri, face de fiecare data deliciul amatorilor de mistere.

Ceea ce iese in evidenta la modul in care este amenajat castelul Bran astazi este influenta puternica pe care a avut-o regina Maria. Piesele de colectie expuse in muzeu - mobilier, covoare, ceramica - sunt obiecte din vremea reginei si majoritatea sunt obiecte ce arata maiestria mestesugarilor romani.

Nici frumusetea constructiei in sine nu e de trecut cu vederea. Lemnul vechi, lucratura fierului forjat si modul in care trecerea in fiecare camera da senzatia de labirint misterios ademenesc turistii din toate zarile.

Drept dovada, la fiecare vizita vei auzi in castel cel putin trei-patru limbi vorbite, pe langa romana. Si pare ca edificiul, inghetat in timp, nu tine cont nici de discutiile intense ce se poarta pe marginea sa.

Castelul a devenit resedinta regala in 1920 si mostenit de principesa Ileana, dupa care confiscat de regimul comunist in 1948. Acum, ca a fost retrocedat (in mod legal sau nu, aproape ca nu mai conteaza), principalul efort depus este pentru conservarea sa ca muzeu si a exponatelor din interior.

Statul si familia Habsburg, ce detine in prezent castelul, nu reusesc sa se inteleaga in privinta administrarii si depozitarii colectiei de exponate din castel. Pana la rezolvarea disputei, va mai trece o vreme.

Intre timp, fantana din curtea interioara a fost acoperita cu o lespede de fier. Insa turistii nu se lasa - vor sa isi puna o dorinta. Monezile si hartiile sunt lasate pe lespedea de fier.

Vezi mai jos Galeria foto

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Castel Bran vacanta, #vacanta Romania Bran , #Bran
Comentarii