Cele mai ciudate fobii de calatorie (Galerie foto)

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 13:15
5450 citiri
Cele mai ciudate fobii de calatorie (Galerie foto)
Foto: hereandthere.us

A venit vara, au venit temperaturile ridicate si multi dintre noi se afla deja in vacanta. Asa ca planurile de calatorie, daca nu au fost deja facute, se afla in atentia multora.

Atunci cand plecam intr-o vacanta suntem precauti si ne amintim de grijile pe care trebuie sa le avem, precum cele ale bugetului alocat calatoriei, asigurarilor de sanatate, dimensiunea bagajului ori alte lucruri de rezolvat inainte de plecare. Dar foarte putini se gandesc la fobiile pe care le au in legatura cu o vacanta.

Astfel, lacurile, drumurile intinse sau, dupa anotimp, hotelurile de gheata reprezinta cateva dintre fobiile celor care pleaca intr-o calatorie. BBC a facut o lista cu cinci dintre cele mai ciudate astfel de frici.

Limnofobia

Limnofobia este frica de lacuri sau de mlastini, de regula de intinderi mici de apa. Pentru cei care sufera de frica de lacuri, un exemplu de vacanta nereusita este Migis Lodge.

Aflat pe un tarm de peste un kilometru al Lacului Sebago, din sudul statului american Maine, in nord-estul SUA, locul cu pricina nu este deloc o relaxare pentru cei care sufera de limnofobie.

Lacul are 16 kilometri lungime, 14 kilometri latime si o adancime maxima de aproape 100 de metri.

Hodofobia

Hodofobia este frica de drumetie in sine sau, pentru a fi precisi, frica de calatorie pe drum intins.

Un exemplu in acest sens este Autostrada Dalton, din statul american Alaska. Aici exista o portiune de aproape 400 de kilometri fara niciun fel de localitate, magazin, statie de benzina, ci doar drum intins - cel mai lung de acest fel din lume -, care ii face pe cei ce sufera de hodofobie sa tremure si chiar si pe cei mai temerari calatori sa se gandeasca de doua ori inainte de a porni la drum.

Explicatia este simpla: de-a lungul celor 667 de kilometri ai soselei, exista doar trei asezari umane, care au in total o populatie de numai 60 de locuitori permanenti. In plus, pe traseu exista doar trei benzinarii.

Nomofobia

Una dintre cele mai noi frici ale oamenilor din intreaga lume este nomofobia - frica de a ramane fara semnal la telefonul mobil. Cuvantul "Nomophobia" este format din "no-mobile-phone phobia". In Marea Britanie, spre exemplu, peste jumatate din utilizatorii de telefoane mobile devin nelinistiti atunci cand raman fara semnal, baterie ori credit sau cand isi pierd telefonul mobil.

Unul dintre locurile unde nu gasesti semnal pentru telefonul mobil este Treebones Resort, din Big Sur, aflat pe coasta pacifica, in vestul statului american California. Totodata, in aceasta destinatie deconectata de lumea civilizata nu exista nici bai in interior sau copii sub sase ani.

Criofobia

Criofobia, care este teama excesiva si nejustificata de frig, poate aparea la cei care incearca sa doarma intr-un hotel de gheata, cum este Hotelul Lapland din Finlanda, deschis in anul 1989, sau chiar hotelul de gheata din Romania, de la Balea Lac, care este construit in fiecare iarna.

Astfel, cei care sufera de criofobie trebuie sa evite aceste destinatii. Hotelul Lapland, primul hotel din lume construit din gheata, are 40 de camere, un bar si o biserica, toate fiind construite din peste 40.000 de tone de gheata.

Hippopotomonstrosesquipedaliofobia

In primul rand, trebuie spus ca acest cuvant lung reprezinta chiar fobia unor calatori de destinatiile al caror nume este format din foarte multe litere si a caror citire devine aproape imposibila pentru un strain.

Cuvantul este construit astfel incat sa arate lungimea in sine, "sesquipedalian" insemnand "un picior si jumatate lungime", adica aproape o jumatate de metru, iar "hippopoto-monstro" este folosit pentru a indica exagerare a lungimii.

Concret, calatorii care sunt deranjati de cuvintele lungi vor tremura incercand sa pronunte "Krung thep mahanakhon bovorn ratanakosin mahintharayutthaya mahadilok pop noparatratchathani burirom udomratchanivetmahasathan amornpiman avatarnsathit sakkathattiyavisnukarmprasi", numele oficial al orasului Bangkok, capitala Thailandei, nume care are 166 de litere.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#fobii calatorie, #cele mai ciudate fobii, #fobie vacanta, #teama calatorie , #calatorie