Cum sa reduci o vacanta de la 4.000 de euro la mai putin de 1.500 de euro - trucuri de calatorie (Galerie foto)

Autor: Anda Stoian - travelship.ro
Marti, 27 Decembrie 2016, ora 07:31
35266 citiri
Cum sa reduci o vacanta de la 4.000 de euro la mai putin de 1.500 de euro - trucuri de calatorie (Galerie foto)
Foto: Anda Stoian Travelship.ro

Primul gand este ca o destinatie exotica este pentru norocosii care isi permit sa cheltuiasca 3.000-4.000 de euro.

Ei bine, aceeasi vacanta o poti face cu 1.500 de euro pentru doua saptamani daca tii cont de sfaturile Andei si ale lui Ionut, care si-au creat un stil de viata din a calatori cu bani putini si care au creat blogul de calatorii Travelship.ro.

Si cand spunem 1.500 de euro ne referim la toate cheltuielile asociate unei astfel de excursii: transport, cazare, bani de cheltuiala, bomboane pentru sefu', suveniruri pentru familie.

Inca de acum trei ani cand eram angajati pe salarii entry-level, de junior, prietenii se mirau cum de am reusit sa ajungem in paradisul numit Bali si in gigantica piscina aflata in aer liber la 150 m inaltime - Infinity Pool by Marina Bay.

Bilantul: Doua saptamani de neuitat, 1.500 de euro, all in. Nu a fost o simpla intamplare sau un noroc. Pe acelasi model, au urmat in anii urmatori vacantele la care visam. Asa am ajuns in Brazilia, Thailanda si Cambodgia si am vazut o mare parte din Europa.

Piscina Infinity Pool, Bali

Ca sa ne permitem costurile unei vacante exotice, aplicam in general aceeasi reteta, bazata pe urmatoarele principii:

1. Cu ce zburam: Smart hacking pentru zboruri

Alege zilele cele mai ieftine. Daca cineva cauta bilet de avion de joi pana duminica seara, nu-i nimic, cauta tu marti. Companiile aeriene stiu asta si pretul in zilele de weekend este cu aproximativ 20-25% mai mare decat in zilele din timpul saptamanii.

Spre exemplu, vinerea si duminica sunt in general cele mai scumpe zile de zbor, iar cel mai bun pret se gaseste de multe ori marti cu intoarcere marti sau miercuri cu intoarcere miercuri.

Alege din ce aeroport zbori. Bucurestiul nu este un hub aerian important in lume, asa ca si zborurile catre destinatiile externe sunt limitate sau scumpe. Cel mai simplu este sa cauti zboruri catre destinatiile dorite din unul dintre hub-urile importante ale Europei, cum ar fi: Milano, Bruxelles, Londra, Dublin, Madrid. Dupa ce ai cumparat biletul cel mai important, ajungi pe aeroportul de legatura foarte simplu cu un zbor low-cost din Bucuresti.

Foloseste agregatoare de zboruri. Momondo.com si skyscanner.ro sunt site-urile ce realizeaza cea mai complexa agregare si cautare la nivel mondial. Nimic nu le scapa. Cea mai buna perioada de a cauta un bilet ieftin este intre 3 si 6 luni, in functie de destinatie.

Nu ai gasit exact ce cautai? Nicio grija, seteaza o alerta si lasa grijile la ei. In schimb, atunci cand oferta mult asteptata ti-a aparut pe ecran, tine cont ca "alti vanatori" vad si ei prada, asa ca in jocul acesta castiga cel mai rapid. Orele fac diferenta.

Angajeaza un flight hacker pe care il platesti doar la "succes". Ti se pare ca nu esti norocos si nu ti-ai gasit biletul dorit? Australienii de la Flightfox.com au pus la treaba cei mai priceputi oameni de flight hacking. Pe ei ii platesti cu doar 50 de dolari, dar doar la final, dupa ce ti-au gasit zborul dorit. Win-win pentru toata lumea am zice!

2. Unde stam: 2 in 1: cazare si timp petrecut cu localnicii

Daca ar fi sa ne luam dupa ultimele noastre rezervari, pana si Google-ul a renuntat sa ne mai sugereze resort-uri si hoteluri de lux in zone turistice.

Ne plac cazarile cat mai autentice, in general in mijlocul comunitatilor cu localnici, insa intotdeauna aproape de zona de interes, pentru a economisi timp si bani pe transport.

Varianta cea mai des folosita airbnb.com, platforma ce a schimbat industria hoteliera in ultimii ani. Aici, cazati in casele localnicilor si interactionand adesea cu ei, am avut parte de cele mai frumoase experiente.

Seara pe terasa familei de localnici: cambodgiana Sopheap si sotul sau galez

O alternativa este Couchsurfing.com prin care localnicii iti pun la dispozitie chiar gratis casa lor.

Daca preferati totusi varianta unui hotel, exista si aici platforme de rezervari foarte eficiente: Booking.com, agoda.com (foarte bun pe Asia), Kayak.com (care iti ofera optiunea de a compara preturile si pe alte platforme hoteliere).

Apropo de comparat, va sfatuim sa porniti orice cautare de cazare dupa zona dorita si sa cautati inainte de a rezerva pe toate platformele.

In afara de casele localnicilor si hoteluri, mai exista varianta hostel. Nu te speria, multe dintre ele au camere private cu baie si conditii similare celor din hoteluri, dar la preturi mai mici. Aici recomandam site-ul HostelWorld.com.

3. Ce vizitam: Cu ce tooluri iti planifici cele mai tari activitati

Daca printr-o agentie ai programul gata trimis pe email astfel incat sa vezi principalele atractii, atunci cand calatoresti singur, iti raman la indemana doua variante:

Folosesti toolurile potrivite: Daca esti foarte pasionat, rasfoiesti Google-ul pana pe la a 5-a pagina, cauti prin zeci de bloguri, site-uri si carti de travel.

Noi suntem in prima categorie si preferam tool-uri cand vine vorba de planificarea traseului:

  • NomadicMatt.com (pentru ghidurile foarte bine sintetizate)
  • inspirock.com (foarte buna pentru o planificare in timp record a traseului)
  • travel.sygic.com (pentru harta interactiva cu obiective - il folosim des inainte de a lua cazare pentru a ne hotari asupra zonei).

Intr-adevar, pentru experiente si locuri care nu sunt incluse in circuritele turistice citim celelalte patru pagini si jumatate de Google, caci nu am putea spune ca se gasesc intr-un anumit loc. Dar tocmai asta le ajuta sa ramana in afara circuitelor turistice si le fereste de valurile excesive de turisti.

Ai varianta sa rezervi tururi prin agentiile locale, insa aceasta varianta nu ajuta deloc sa te incadrezi in targetul de buget de 1.500 de euro.

Totusi, exista o varianta mai accesibila, WithLocals.com, un fel de platforma al tururilor autentice organizate de localnici, dupa modelul Airbnb sau Uber.

Spre exemplu, cu Withlocals, in Cambodgia am rezervat un tur de jumatate de zi cu o localnica care ne-a plimbat cu propria masina prin toata zona, ne-a aratat cum traiesc oamenii acolo si ne-a asezat la masa la ea pentru a gusta o mancare traditionala gatita de ea. Chiar recomandam o astfel de experienta!

Cum insa cele mai tari lucruri le stiu localnicii, alegem sa ne inspiram putin si sa ne cream dupa modelul lor propriul tur, mergand pe aceleasi urme. Folosim cel mai des site-urile tourradar.com (un fel de Google al tururilor), Virtualtourist.com (un tripadvisor pentru pasionati) si spottedbyLocals.com (foarte bun pentru locuri autentice).

4. Ce mancam: De la street food la osteria de familie

Realitatea e ca nu suntem niste impatimiti ai delicateselor si cum mancarea e o parte importanta din bugetul unei excursii, de aici reusim sa mai facem economii.

Nu, nu stam departe de mancarurile traditionale pe care le incercam de fiecare data din curiozitate, insa suntem constienti de faptul ca un fel traditional de mancare nu il gasesti neaparat mai bun in zona turistica.

De obicei, primul pas este sa cautam tipurile de mancare traditionale si recomandarile de localuri pe Wikitravel.org (la sectiunea Eat, se gasesc recomandari de localuri in functie de buget). Dupa, punem si tripadvisor-ul putin la treaba pentru a citi review-urile restaurantelor alese de pe Wikitravel.

Alti aliati ai nostri sunt Airbnb-ul (aici iti poti prepara singur mic-dejun-ul sau cina), tururile rezervate prin WithLocals si street food-ul (de care nu ne ferim, ci doar suntem atenti sa cumparam din locurile in care mananca si localnicii). Pentru toti ceilalti, exista ghiduri cu restaurantele decorate cu stele Michelin.

5. Cu ce ne plimbam: Economiseste timp si bani cand te deplasezi

Cand vine vorba de transport, regula nr. unu este sa nu plecam de acasa inainte de a ne interesa cum e cu transportul in tara respectiva si care sunt cele mai bune variante.

Nu ne urcam in primul taxi care ne apare in cale (de altfel, asta nu e bine sa o faci nici cand esti acasa), ci stim dinainte aproximativ cam cat face o cursa si daca se negociaza pretul, dar si programul autobuzelor locale.

De multe ori, luam in calcul varianta de a inchiria masina, scuter sau bicicleta in functie de distante.

Apropo de negociere, in Asia e chiar necesar sa intri in negociere. Altfel o calatorie cu tuk-tuk-ul prin Bangkok ajunge sa te coste cat un taxi in Londra sau o plimbare cu barca - asa cum a patit un grup de romani pe care i-am intalnit acolo.

De unde ne informam? In topul nostru este Rome2Rio.com (iti arata variante multiple de transport, preturi, program, dar si site-urile de unde poti rezerva), Wikitravel.org (sectiunile Get in si Get around cuprind toate informatiile de baza legate de transport) si atotstiitorul Google Maps.Ce e important este ca transportul bine organizat ne ajuta sa economisim nu numai bani, dar si mai important, timp.

In incheiere, tinem sa subliniem ca toate aceste secrete pot fi puse in practica de oricine, doar cu cateva ore de research pe internet! Noua ne-a luat ceva timp pana sa ajungem la aceasta selectie de site-uri si tooluri, si ne bucuram sa v-o punem la dispozitie pentru a va salva timp si bani.

Spor la cautari si ramai alaturi de noi in luna decembrie: vom posta live din Cuba si America Centrala, asa ca te invitam sa ne urmaresti pe pagina de Facebook si pe Ziare.com!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#trucuri calatorie, #trucuri calatorie ieftina, #trucuri vacanta ieftina , #calatorie