Craciunul in Europa

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 08:08
5081 citiri
Craciunul in Europa

Magia Sarbatorilor se instaleaza cu vin fiert si dulciuri in centrele marilor orase europene. Cum unii, insa, au chef de duca si in aceasta perioada, Evenimentul Zileiii indruma catre capitalele europene unde spiritul Craciunului e viu chiar si pe strazi sau in piete.

De Craciun, pietele din Praga, Budapesta, Viena, Berlin sau Roma transforma Sarbatorile de Iarna intr-un moment festiv unic.

De la jumatatea lunii noiembrie, odata cu inceperea Adventului, care reprezinta perioada de pregatire pentru marea sarbatoare a Nasterii Domnului, se deschid "pietele Pruncului Iisus".

Aceasta traditie, care a luat nastere in tarile germanice, pe vremea cavalerilor Teutoni, se pastreaza inca vie, oferind tuturor posibilitatea de a trai si de a simti magia sarbatorilor.

Praga. In vechea piata din capitala Cehiei, copiii se pot juca cu oi, capre sau chiar cu o lama si se inghesuie in jurul scenei Nasterii Domnului.

Cel mai impresionant este insa pomul de Craciun, adus direct din muntii Sumava, din sudul Cehiei. Copacul este impodobit, iar instalatiile sunt pornite in fiecare zi, in jurul orei 5.00.

Pietele de Craciun din Praga se deschid, de obicei, in sambata de dinainte de Ajun si functioneaza zilnic, pana la inceputul lunii ianuarie.

Budapesta. Vecinii nostri au prins acest obieci doar de zece ani, dar se tin bine de treaba. Piata Vorosmarty se transforma anual intr-o multime multicolora, animata de concerte de Craciun si piese de teatru pentru copii.

Cele peste 150 de spectacole cuprind teatru de papusi, muzica, dansuri populare. Copiii se intalnesc cu Mos Craciun, venit tocmai din Finlanda pentru a imparti cadouri.

Turistii infometati sunt asteptati cu paine traditionala coapta intr-un cuptor construit special in piata, fripturi la gratar si, la desert, cu strudel si colaci.

Viena. "Locuitorii din capitala Austriei se bucura deja de atmosfera de Craciun. Cele mai cunoscute piete sunt Piata Christkindlmarkt, din fata Primariei, si piata din fata Palatului Schonbrunn, dar mai exista si zece piete mai mici, raspandite prin cartiere. Orasul freamata pana in Ajun deoarece, de Craciun, pietele si magazinele din Viena sunt inchise. De aceea, turistii ar trebui sa aleaga un sejur inainte de 25 decembrie", recomada Mircea Vladu, de la Prestige Tours.

In timp ce parintii isi fac cumparaturile la standurile ce vand vata de zahar si fructe confiate copiii se pot distra facand un tur cu poneii, o plimbare cu trenuletul sau se pot da in carusel.

Punctul de atractie il reprezinta, insa, brazii, care variaza in functie de decoratiuni. Exista, astfel, un brad plin de inimi "Herzelbaum", "Kasperl tree" sau un oficiu postal al lui Mos Craciun.

Berlin. O bautura mai aromata ca vinul fiert obisnuit, care gadila narile trecatorilor, este Feuerzangenbowle, un fel de punch. Dincolo de arome, bautura are o semnificatie aparte - pentru germani, ea trimite la sarbatoare impreuna cu cei dragi.

Asemeni Vienei, Berlinul are piete de Craciun in toate cartierele si mallurile. Cu o adevarata traditie pentru astfel de piete, Germania isi asteapta vizitatorii in straie de sarbatoare in aproape toate orasele, bine cunoscute fiind Nurnberg sau Munchen.

Roma. Magia Craciunului prinde contur in Piazza Navona. "In fiecare an, aici are loc un targ special de Sarbatori, presarat cu Mos Craciuni, scenete cu Nasterea Mantuitorului si nenumarate locuri unde se vand obiecte si bunatati traditionale. Vizitatorii nu pot rata faimoasa Fantana a Zeului Neptun, situata chiar in capatul nordic al pietei", spune Daciana Cojocarescu, director promoturism.ro.

Targul se termina pe 6 ianuarie, de Sarbatoarea Epifaniei, cand vine Befana, o batranica binevoitoare care zboara pe o matura si imparte cadouri copiilor - conform traditiei din tarile Europei Mediteraneene. Cei care au fost cuminti primesc biscotti, torrone si alte delicatese specifice, iar cei mai putin ascultatori se aleg cu carbuni.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
#craciun, #sarbatori, #piete, #Europa, #berlin, #Roma, #Viena, #Budapesta, #praga, #Mos Craciun , #camping europa