Descopera cu Ziare.com: 15 locuri minunate, in pericol de disparitie

Autor: Ana Ilie
Duminica, 30 August 2009, ora 17:29
6832 citiri
Descopera cu Ziare.com: 15 locuri minunate, in pericol de disparitie

Fata lumii este in permanenta schimbare, datorita miscarii placilor tectonice, vulcanilor si altor fenomene naturale.

Din nefericire, mare parte din fata planetei se schimba astazi din cauza actiunilor oamenilor - si se schimba in rau.

Fie ca este vorba despre efectele incalzirii globale, a despaduririlor, a urbanizarii sau a turismului, aceste minuni ale naturii se deterioreaza sub ochii nostri.

Sunt, pe planeta aceasta, o multime de locuri minunate - din dorinta lor de a le vedea si a se bucura de ele, oamenii au reusit insa sa le aduca aproape in pragul disparitiei.

Pentru a incerca sa ne bucuram de aceste minuni ale naturii fara a contribui la distrugerea lor, publicatia online ecosalon publica lista a 15 locuri mirifice pe cale de disparitie.

Kilimanjaro

Crestele "etern" acoperite de zapada ale Muntelui Kilimanjaro din Tanzania se topesc rapid, cel mai probabil din cauza incalzirii globale.

Everglades

Agricultura, irigatiile si constructiile de tot felul seaca apa necesara sustinerii zonei Everglades din sudul Floridei. Cea mai mare rezervatie naturala subtropicala din SUA, mai acopera doar 25% din terenul original al regiunii mlastinoase din sud-vestul Floridei.

A fost declarata Rezervatie a Biosferei, inclusa in parimoniul mondial si una din cele mai importante zone umede din lume, cu scopul de a proteja ecosistemul fragil al zonei, unde traiesc 36 de specii pe cale de disparitie sau protejate. Planurile de conservare si restaurare nu reusesc insa sa aiba efect, iar zona continua sa se micsoreze.

Marea bariera de corali

Cresterea temperaturilor apei, care duce la "albirea" coralilor (moartea lor, in fapt), si cresterea aciditatii omoara, incet, marea bariera de corali de langa coasta Australiei. Zona este formata din aproximativ 3000 de recifuri si 300 de insule, raspandite pe o suprafata de 344.400 kilometri patrati.

Acest extraordinar ecosistem este in acelasi timp extrem de fragil iar pierderea lui ar insemna o tragedie pentru intregul pamant, intrucat joaca un rol important in sanatatea oceanelor.

Alpii elvetieni

Oamenii de stiinta estimeaza ca in perioada 2030- 2050, ultimul ghetar din Alpi se va fi topit complet.

Bazinul Atchafalaya

Padurile de chiparosi din Bazinul Atchafalaya din Louisiana au fost decimate. In fiecare an, 65 de kilometri patrati de padure dispar pentru totdeauna. Cea mai mare mlastina din Statele Unite ale Americii ar putea disparea in perioada urmatoare- unii oamni de stiinta considera ca disparitia deltei ar fi unul din cele mai mari dezastre ecologice care ameninta America.

Insulele Galapagos

Explozia turismului in Insulele Galapagos creeaza probleme mai mari decat poate sustine acest mediu fragil. Cu biodiversitatea sa exceptionala, ecosistemul din Galapagos i-a permis lui Charles Darwin sa ajunga la teoria evolutionista.

Supranumit si "laboratorul natural al evolutiei speciilor", arhipelagul Galapagos se distinge prin faptul ca flora si fauna sunt intr-o perfecta interactiune, asigurandu-i integralitatea.

Insula South Georgia

Datorita temperaturilor in crestere, patura de gheata de pe Insula South Georgia, o regiune bogata in fauna si flora, se topeste.

Monteverde

Despadurirea este cea mai mare amenintare la adresa Padurii Monteverde din Costa Rica, cea mai mare padure acoperita de nori din lume. Norii pentru care este atat de faimoasa incep sa se disipeze ca rezultat al despaduririi, asa ca acest peisaj bogat va ramane in cele din urma fara umiditatea necesara supravietuirii.

Aici traiesc peste 100 de specii de mamifere, peste 400 de specii de pasari, zeci de mii de specii de insecte si 2.500 de specii de plante, printre care 420 de orhidee.

Valea Kathmandu

Poluarea, cresterea populatiei si urbanizarea necontrolata pun in pericol insasi existenta Vaii Kathmandu din Nepal. In ultimele doua decenii, activitatile de dezvoltare a industriei au contribuit la degradarea mediului.

Muntii Michoacan

Muntii Michoacan din Mexic sunt desfigurati de despaduririle ilegale. Acestea ameninta, printe altele, habitatul Fluturelui Monarh, care, pentru localnici, este o reprezentare a sufletului stramosilor.

Parcul national al ghetarilor

Doua treimi din ghetarii din Parcul National al ghetarilor din Montana s-au topit deja, sub efectele incalzirii globale. Daca la mijlocul secolului XX se dovedea ca 150 dintre ghetarii din parc se topisera deja, pana in 2005 mai existau in parc doar 27 de ghetari.

Unii oameni de stiinta sustin ca daca inclazirea globala continua, pana in 2030 nu vor mai fi ghetari in parcul national.

Marea Moarta

Marea Moarta din Israel seaca intr-un ritm alarmant deoarece principala sa sursa de apa, Raul Iordan, este la randul sau secat de populatia care traieste pe malurile sale. In ultimii 50 de ani, Marea s-a micsorat cu o treime si in acest ritm va dspare cu totul pana in secolul urmator.

Insula Fraser

Cresterea nivelului marii poate insemna sfarsitul pentru insula australiana Fraser, care a fost declarata ca facand parte din patrimoniul umanitatii.

Borneo

Padurea tropicala din insula Borneo, un teritoriu impartit intre Brunei, Indonezia si Malaezia, este in pericol din cauza defrisarii si agriculturii.

Fiordurile Kenai

Din 1978, ghetarii din parcul National Fiordurile Kenai din Alaska s-au retras cu aproape un kilometru si continua sa se micsoreze cu fiecare an care trece.

Inainte sa va faceti rezervarea la biletele de avion pentru o destinatie exotica, opriti-va un minut pentru o simpla intrebare: nu cumva acelor locuri le-ar fi mai bine fara picior de turist? Nu cumva, prin prezenta noastra acolo, aducem cu un pas mai aproape sfaristul unei minunatii a naturii?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#locuri pericol de disparitie, #incalzirea globala disparitie, #efecte incalzirea globala , #camping europa