Descopera cu Ziare.com: Peninsula Kamceatka, frumusete in schimbare

Autor: Ana Ilie
Duminica, 10 Mai 2009, ora 23:16
12858 citiri
Descopera cu Ziare.com: Peninsula Kamceatka, frumusete in schimbare

Extremul Orient rus este de o frumusete violenta, brutala, putin cunoscut publicului larg si inca si mai putin calcat de pasul omului.

Devenita accesibila cu adevarat si altor persoane in afara bastinasilor si exploratorilor abia dupa inventarea avioanelor, Peninsula Kamceatka este un taram de poveste, mereu in schimbare, mereu altfel.

Cu cat o vizitezi mai mult, cu atat frumusetea maiestuoasa a acestui capat de lume te prinde mai mult in mrejele sale. Cu cat o descoperi mai mult, cu atat devine mai misterioasa. Oamenii vin aici pentru un an-doi, si ajung sa ramana pana la batranete.

Aici, timpul curge altfel, si multi spun ca o luna petrecuta aici egaleaza o viata traita in alta parte a lumii.

De cate ori o vizitezi, descoperi lucruri noi- geografia insulei se modifica in permanenta, pentru ca fortele naturii actioneaza aici fara incetare.

kamtravel.abdesign.ru

Acest taram a fost descoperit de cazacii rusi in urma cu peste trei sute de ani. Drumul spre Kamceatka dura mai mult de un an si era nevoie de o vointa de fier pentru a ajunge "la capatul lumii".

kamtravel.abdesign.ru

Peninsula misterioasa a fost practic inchisa in timpul Uniunii Sovietice, una din multele regiuni unde nu era permis picior de strain si unde pana si rusii aveau nevoie de aprobare speciala pentru a patrunde.

Acum, Kamceatka este deschisa tuturor celor care vor sa vada cu ochii lor plajele negre de la ocean, vulcanii invaluiti in fum, gheiserele care scuipa apa fierbinte, cararile ursilor si muntii inzapeziti.

Suprafata Kamceatkai este de 472,3 mii de kilometri patrati de salbaticie netulburata, de taiga si tundra nesfarsita. Regiunea cuprinde si insulele Komandorsky si insula Karaginsky.

Coastele Kamceatkai sunt spalate de marea Okhotsk, Marea Bering si oceanul Pacific.

28 din cei 29 de vulcani activi se afla in partea de est a peninsulei, in vreme ce latura vestica se lauda cu splendidul golf Avachinskaya.

Vulcanii din Kamceatka sunt pe cat de frumosi pe atat de pasnici: bastinasii (koriacii, aleutinii, ciucutii, evenii si itelmenii) nu-si amintesc eruptii care sa fi semanat vreodata moartea.

E greu de spus care vulcan este cel mai frumos in Peninsula - insa primii trei la capitolul frumusete sunt Klucevskoy, Koryaksky si Kronotsky (4.750 metri, 3.456 metri si respectiv 3.528 metri in inaltime).

In anul 1966, regiunea vulcanica de pe peninsula a fost declarata patrimoniu mondial UNESCO.

O alta formatiune demna de vizitat este Caldera Uzon (o forma de crater vulcanic care s-a format prin surpare in zona centrala a craterului), aparuta in urma cu 40.000 de ani in urma, pe locul unui urias vulcan distrus de o serie de eruptii violente.

Inauntrul sau (caldera are 10 kilometri in diametru) se afla o adevarata "colectie" a lucrurilor pentru care este faimoasa Kamceatka: izvoare termale si rauri reci, lacuri cu pesti, portiuni de tundra, o padure de mesteceni, vulcani noroiosi.

Kamceatka se mandreste cu izvoarele sale termale, presarate aproape peste tot, in peisaje ca de carte postala.

Izvorul termal Viluchinski, compus de fapt din doua izvoare cu temepraturi de 40 si 60 de grade Celsius, este situat in valea raului Viluch, printre paduri.

Izvoarele Khodutka sunt populare printre turisti, care au ocazia sa se desfete cu bai termale dar si sa inoate intr-o "piscina termala" naturala.

In Valea Gheizerelor se afla peste 20 gheizere mari - izvoare intermitente generate de un vulcan, care, la anumite intervale de timp, arunca in afara apa fierbinte si vapori).

Unele se manifesta la 10-12 minute, altele la 4-5 ore, intr-un spectacol aproape hipnotic.

Pe langa minunile naturale, Kamceatka are o bogatie de flora si fauna - ursi, lupi, vupli polare, rozatoare, vulturi.

Cinci specii de somon vin la Nalychevo pentru a-si depune ouale, si multe alte specii de pesti populeaza raurile.

Kamceatka este la 10.000 de kilometri de Moscova, asa ca drumul pana acolo este cel mai lung zbor comercial fara escala pe care il poate face un avion fara a iesi din spatiul aerian al unei tari.

Aeroflot (www.aeroflot.co.uk) zboara pe ruta Moscova-Petropavlovsk, iar biletul costa 831 de dolari. O camera la hotelul Avachan din Petropavlovsk costa aproximativ 100 de dolari pe noapte.

Se aterizeaza la Petropavlovsk, orasul principal al regiunii, cu 35.000 de locuitori. De acolo, se poate lua un elicopter pana la Nalychevo, cel mai accesibil dintre cele cinci parcuri naturale din Kamceatka- 300.000 de hectare dominate de vulcanii Avachinsky, Koryaksky si "ag.

O saptamana la Nalychevo, inclusiv transportul, costa aproximativ 1000 de dolari de persoana. La Valea Gheizerelor se poate ajunge dupa un zbor de trei ore de la Petropavlovsk, pentru un pret de 300 dolari de persoana.

Cea mai buna perioada de vizitare este vara- iernile sunt aspre si friguroase in Extremul Orient rus.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Peninsula Kamceatka vacanta , #camping europa