Descopera cu Ziare.com: Piramidele din Italia

Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 18:12
7909 citiri
Descopera cu Ziare.com: Piramidele din Italia

Piramide in Italia? Da, nu este o pacaleala - si nici nu sunt create de om, precum cele din Egipt. Italia are onoarea de a se mandri cu o padure de piramide, 100% naturale, rezultat al eroziunii naturale.

Formatiunile bizare cunoscute sub numele de piramide de pamant se gasesc in apropierea satului Ritten, din regiunea Tirolul de Sud.

Cu toate ca se numesc in mod generic "piramide", formatiunile sunt mai degraba coloane sub forma de stalagmita, mai groase la baza si mai subtiri spre varf, cu cate o piatra in echilibru precar chiar in capat.

Complexul de piramide este cea mai interesanta trasatura a platoului Ritten si constituie o ciudatenie geologica.

Bizarele conuri dateaza din partea finala a epocii de gheata, cand un ghetar a adunat o masa de depuneri argiloase in valea raului Eisack.

Argila, o data intarita, este tare ca piatra, insa cand este udata aluneca la vale. Piramidele de pamant de la Ritten s-au format in urma eroziunii argilei.

In acest caz, ploaia a sculptat aceste bizare formatiuni, aflate pe un platou, la 1200 de metri deasupra nivelului marii. Umezirea argilei si alunecarea unor bucati mari de materie a creat "paduri" de piramide de pamant.

Cu cat panta pe care aluneca argila este mai abrupta, cu atat este mai propice nasterii conurilor de argila intarita.

Unele dintre ele au in varf cate un bolovan de piatra, ca si cum natura s-a gandit sa le puna o palarie piramidelor.

Acesti bolovani sunt insa protectia piramidelor- intocmai ca o umbrela.

Pe cat sunt insa de spectaculoase, pe atat sunt de fragile piramidele de pamant. O data cazuta "cusma" de piatra din varful lor, acestea sunt rapid macinate de ploi.

Nu prea tarziu in viitor, lumea ar putea ramane fara aceste minuni ale naturii.

Platoul Ritten are poteci line dar numeroase, totalizand 250 de kilometri, numai bune de strabatut de turisti. In regiune nu sunt de vazut si admirat doar piramidele - peisajul muntilor din Tirolul de Sud este un spectacol in sine.

Pe platou sunt cateva locatii numai bune de observat bizarul fenomen natural in intreaga sa splendoare: cele mai cunoscute sunt la Katzenbachtal, la Finsterbachtal, intre Lengmoos si Mittelberg.

Nu va ganditi ca veti intalni niste grupari de conuri bej de argila: unele piramide ajung pana la 40 de metri in inaltime si sunt spectaculoase si din punct de vedere al culorii, care poate varia intre nuante de rosu, galben si purpuriu.

Aceste minuni naturale nu au putut fi cunoscute de lumea intreaga pana in 1907, cand calea ferata a ajuns la satucul Ritten. Acesta, pitoresc si linistit, are o istorie bogata.

Tirolul de Sud a facut parte din Imperiul Austro-Ungar inainte de primul razboi mondial, asa ca localitatile din regiune au nume austriece si italiene: Ritten este Renon in italiana, Bolzano (principalul oras al regiunii) este Bozen pentru austrieci, iar raul Eisack este Isarco pentru italieni.

Piramidele de pamant nu sunt totusi unice in aceasta parte a lumii: daca in Italia sunt numite si "ciupercile pamantului", in Alpii Francezi poarta denumirea de "domnisoarele coafate".

Ciupercile pamantului de la Ritten primesc anual o multime de turisti, printre care s-au numarat, in trecut, Sigmund Freud si Franz Kafka.

A.I.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....