O speranta pentru turismul din Valea Jiului

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 10:38
1985 citiri
O speranta pentru turismul din Valea Jiului
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Investitorii in turism din statiunile montane Straja si Parang au avut un prim contact cu echipa manageriala a Companiei judeteana de turism Hunedoara.

Intalnirea a fost pe de o parte una de prezentare si informare in ce priveste scopul pentru care a fost infiintata aceasta companie, dar si ca investitorii din turism sa-si prezinte in fata presedintelui Consiliului Judetean, Ioan Mircea Molot, problemele cu care se confrunta in activitate.

Minusuri la publicitate, personal calificat si infrastructura

Lipsa unei publicitati a zonelor turistice din Valea Jiului, a personalului de specialitate sau a infrastructurii sunt doar cateva din problemele majore cu care investitorii in turism se confrunta.

"Va multumim ca v-ati gandit si la noi cei din Valea Jiului, ca ne-ati inclus in aceste programe frumoase si speram sa se si realizeze. Au fost atatea si nu s-a realizat nimic. La capitolul publicitate noi suntem ultimii oameni, iar despre Straja si Parang prea putin se vorbeste pe posturile nationale.

Nici macar stratul de zapada nu il prezinta. Pe de alta parte, noi ne confruntam cu o mare criza de personal calificat in domeniul turistic. Fara ospatari, bucatari, chelneri, receptioneri calificati nu avem cum sa facem turism. Este o problema pe care ar fi bine sa o aveti in vedere in sensul organizarii unor cursuri de calificare", a declarat Nicolae Gui, reprezentantul SC Jiet Comimpex.

La randul sau, omul de afaceri Emil Parau a ridicat problema majora care este acum in Straja si anume lipsa canalizarii si a apei potabile sau a unei linii electrice.

"Noi suntem chiar interesati sa promovam Straja, iar faptul ca acum avem posibilitatea sa participam la Targul de Turism gratis in cadrul standului Companiei de Turism este un lucru extraordinar. Datorita drumului, numarul turistilor a crescut cu 30-40 la suta, dar dupa iarna apar gropile si ar fi de mare ajutor ca sa se dea stratul de uzura.

De asemenea, impreuna cu Consiliul Judetean ne-ar ajuta daca s-ar face un proiect pentru introducerea canalizarii si a apei potabile in Straja. Daca in anii 1996 in Straja erau doar cateva zeci de turisti acum sunt peste 3.000, este o statiune a oamenilor normali, nu a celor cu fite. Stiti bine ca cele mai populate cartiere sunt cele chinezesti, asa este si in Straja daca pe de alta parte ne referim la constructii, insa Straja are viata in ea si nu va muri niciodata", a declarat Parau.

Pe de alta parte, reprezentantii cabanierilor din Parang s-au plans de lipsa unei cai de acces decente, de lipsa parcarilor, dar si de lipsa partiilor.

"Nu avem drum, parcari nu, telescaunul functioneaza doar in baza unui program strict. Poate puneti o vorba buna la primarul nostru sa ne ajute si pe noi", i-au spus reprezentantii cabanierilor din Parang presedintelui CJ Ioan Mircea Molot.

"Vrem sa va aducem turisti"

Presedintele Consiliului Judetean Ioan Mircea Molot le-a transmis oamenilor de afaceri din turism din Valea Jiului ca scopul pentru care a fost infiintata Compania judeteana de turism a fost acela de a veni in sprijinul lor.

"Vreau sa subliniez ca noi nu vrem sa facem concurenta niciunei agentii de turism. Noi nu suntem ca agentiile sa ducem oamenii in Antalia sau Sardinia sau mai stiu eu unde, ci noi vrem sa aducem oameni din Antalia sau Sardinia aici. Am dorit sa ne intalnim fata in fata sa ma credeti ca nu ma intereseaza altceva. Avem tot ce ne trebuie in judet, de la ape termale pana la munte", a afirmat Ioan Mircea Molot.

Compania judeteana de turism Hunedoara a fost infiintata la data de 1 decembrie 2009 cu scopul de a promova turismul in Hunedoara, plus dezvoltarea economica a judetului prin dezvoltarea sectorului turistic, diversificarea si cresterea calitativa a serviciilor turistice si nu in ultimul rand dinamizarea circulatiei turistilor si cresterea numarului de turisti.

In plus, Compania judeteana de turism si-a propus sa dezvolte diferite forme de turism precum turismul de afaceri, cel cultural, istoric, religios, ori turismul de sanatate. De asemenea, turismul ecologic si agroturismul, cel de schi si montan si nu in ultimul rand turismul extern sunt in atentia companiei.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#turism Straja, #turism Valea Jiului, #turisti Parang , #camping europa