Ziare.com

Acces interzis turistilor pe doua insule din Delta

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 23:50

   

Acces interzis turistilor pe doua insule din Delta
Turistii nu vor mai avea acces pe doua insule din Delta Dunarii. Motivul: Executivul a decis ca zonele sa aiba statut de arie naturala protejata.

Este vorba despre Insulele Prundu cu Pasari si Insula Ceaplace, care vor avea regim de arie naturala protejata si vor fi incadrate in categoria rezervatiilor stiintifice, potrivit unei Hotarari de Guvern aprobate miercuri, relateaza Evenimentul Zilei.

Rezervatia stiintifica Insula Ceaplace va avea o suprafata totala, incluzand luciu de apa, de 117 ha, iar suprafata aproximativa a insulei este de 0.6 ha. Aria include insula Ceaplace, respectiv o suprafata inconjuratoare a acesteia constand din luciul de apa a lacului Sinoie, pana la o distanta de aproximativ 1km de centrul ariei. Insula este situata in partea de nord a lacului Sinoie si reprezinta una dintre cele trei zone din Romania care gazduiesc colonii de pelicani creti.

Rezervatia stiintifica Insulele Prundu cu Pasari are o suprafata totala, incluzand luciu de apa, de 187 ha, iar suprafata aproximativa a insulelor este de 1.4 ha. Aria include cele 2 insule, respectiv o suprafata inconjuratoare a acestora, constand din luciul de apa a lacului Sinoie, pana la o distanta de aproximativ 1km de centrul ariei.

Cele doua mici insule sunt situate in partea de sud-vest a lacului Sinoie, aproape de mal. Insulele Prundul cu Pasari gazduiesc o colonie mixta de pasari dintre care de importanta majora este lopatarul (Platalea leucorodia).

De asemenea, locatia este de importanta majora pentru pelicanul cret (Pelecanus crispus), pana in prezent fiind intregistrate mai multe tentative de cuibarit ale acestei specii. Insulele sunt un important loc de popas si pentru pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), respectiv si pentru alte specii (in special pasari acvatice) cu statut de conservare nefavorabil.

Potrivit legii, in cele doua zone nu vor mai avea acces turistii, iar orice explotare economica va fi interzisa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2860 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da !

Dar o vor respecta si lipovenii,guvernantii si oameni lor,braconerii "legali" ?

 

Nu!

Da' aia nu "se pune"!
Doar turistii sunt de vina, lasa peturi si urina!

excelenta decizie !

turismul este doar afacere si se poate face in zone special pregatite si intretinute ,temperind astfel distrugerea uni climat natural, atit de sensibil si unic, cum este delta Dunarii.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor