7 orase din lume fara masini

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 12:04
7533 citiri
7 orase din lume fara masini
Foto: conachair.co.uk

Daca va ganditi ca nu mai exista in lume locuri unde oamenii sa nu fie dependenti de masini si sa nu aibe de suferit din cauza poluarii, va inselati amarnic. Intr-adevar, in plina si rapida evolutie tehnologica, este greu de crezut ca inainte de inceputul secolului XX, nu prea existau masini.

Din pacate, marea problema a acestui secol o reprezinta faptul ca tot mai multe orase din lume sunt sufocate de trafic si sufera de lipsa spatiilor verzi. Putini sunt cei care isi amintesc ca un mijloc de transport mai sanatos este bicicleta.

Mother Nature Network a realizat un top 7 orase din lume unde oamenii au uitat sau nici nu stiu ce inseamna dependenta de masina.

Daca vrei sa le vizitezi nu uita sa iei la pachet incaltaminte cat mai lejera.

Insula Sark

Situata in Marea Manecii, Sark face parte din Insulele Canalului si este o zona fara automobile. Insula este divizata in 40 de parcele - feude si are o populatie de 560 de locuitori. Aici singurele vehicule permise sunt atelajele trase de cai, bicicletele sau tractoarele. In plus, pe strazile din Sark mai poti vedea mici vehicule electrice sau motorete. Daca vrei sa mergi pe aceasta insula, trebuie sa stii ca poti ajunge la destinatie numai cu feribotul. Insula Sark nu dispune de un aeroport.

Insula Mackinac

In timp ce pentru unii plimbarea cu trasura trasa de cai poate fi considerat un lucru romantic, pentru cei 600 de locuitori ai insulei Mackinac din Michigan, Statele Unite este un mod de viata. Micul orasel turistic a interzis inca din 1898 masinile, iar astazi permite accesul doar vehiculelor de urgenta sau snowmobilelor. In rest, locuitorii acestei zone se deplaseaza pe jos, cu bicicleta sau trasura.

Medina Fez el Bali

Medina Fez el Bali reprezinta "acasa" pentru cei 156.000 de locuintori ai sai si este considerat cel mai mare oras din lume fara masini. Situat in Maroc, orasul este impresionant prin stradutele sale foarte inguste, cu unele portini de doar doi metri inaltime. Nu numai masinile sunt in imposibilitatea de a-l traversa ci chiar mersul pe bicicleta este limitat de spatiul ingust.

Insula Hydra

Iata una dintre cele mai frumoase si linistite insule grecesti ale Golfului Saronic. Cu o populatie de 3.000 de locuitori, pe insula Hydra nici vorba sa te poti deplasa cu masina. Traficul motorizat se rezuma doar la vehiculele care asigura curatenia. Tocmai pentru ca nu s-a expus modernizarii excesive, aceasta insula este o atractie aparte pentru cei care cauta relaxare si odihna. Odata ajuns aici poti face plimbari pe magari, cai sau cu taxiul pe apa. Orasul este atat de compact, incat majoritatea zonelor sunt pietonale.

La Cumbrecita

Cei 345 de locuitori ai acestui orasel argentinian, catalogat ca fiind unul "pietonal", au ca principala preocupare eco-turismul. Cine vine aici, cu greu da uitarii aerul curat si linistea strazilor mici, pavate cu piatra. In La Cumbrecita nu poti intra cu masina, pentru ca acest lucru este interzis. Totusi, pentru cei care vor sa ajunga in centru exista special amenajata o parcare, insa aceasta se afla undeva departe de intrarea principala in oras. O alta atractie a micutului oras sunt hotelurile realizate in stil traditional alpin, care ofera cazare turistilor. Cu permisiunea autoritatilor de aici poti campa oriunde in zona.

Insula Lamu

Odata era centru pentru comertul cu sclavi, insa cu timpul a devenit o atractie pentru turistii dornici sa descopere locuri frumoase si unice in lume. Nu exista dubiu de ce se afla pe lista patrimoniului mondial ca "cea mai veche si cea mai bine conservata asezare Swahili din Africa de Est". Cuvantul Swahili a fost folosit de arabii ajunsi aici, insemnand coasta, ulterior fiind aplicat localnicilor si limbii utilizate de acestia. Cum vehiculele sunt interzise, in Lamu cel mai popular mijloc de transport este magarul. In jur de 2.000-3.000 de magari au misiunea de a-i plimba pe cei care vin sa viziteze acest orasel din Kenya.

Venetia

Multi stiu ca odata ajunsi in acest oras fermecator sunt doua optiuni pentru a-l strabate: mersul pe jos sau plimbarea cu barca. Cu alte cuvinte, exact la fel cum se plimbau cu secole in urma venetienii. Venetia este cel mai mare oras din Europa, unde accesul masinilor este intrezis. Cu o populatie de 70.000 de locuitori, Venetia se mandreste cu aproximativ 400 de poduri care fac legatura cu cele 118 insule mici pe care este construita.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#orase fara masini, #insule destinatii turistice , #destinatii