Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Coreea de Nord e depasita? Viziteaza o tara care chiar "nu exista"!

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 18:20
10147 citiri
Coreea de Nord e depasita? Viziteaza o tara care chiar "nu exista"!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Calatoriile in destinatii neobisnuite nu mai reprezinta de multa vreme ceva nou, iar unele au devenit atat de comune incat si-au pierdut farmecul.

Coreea de Nord? Nu mai e asa mare scofala. Bhutan? Nu mai e atat de misterios. Dar sa vizitezi o tara care nici macar nu exista, asta da calatorie iesita din comun, scrie CNN.

Nu vorbim despre Narnia sau Oz, ci despre locuri aflate aici, pe Pamant. Si sunt cel putin 50.

"Toata lumea e familiarizata cu harta politica a lumii", spune Nick Middleton, profesor de geografie la Universitatea Oxford si autorul mai multor lucrari de specialitate.

"Pare ca intreaga suprafata a planetei este impartita, fiecare centimetru patrat apartine cuiva. Insa ce nu iti arata harta este numarul mare al regiunilor care aspira sa devina state, care sunt si ele acolo, dar pe care nu prea le baga nimeni in seama", a continuat el.

Middleton a vorbit despre aceste state nerecunoscute in noua sa carte, "Un atlas al tarilor care nu exista: Compendiul celor 50 de state nerecunoscute si neobservate".

"Fiecare este uluitoare in felul ei", sustine autorul. Fiecare stat are dificultatile sale, insa cert esta ca multe dintre ele sunt destinatii grozave pentru turisti. Deci, unde mergem?

Christiania

Un experiment social inceput in 1971, Christiania a fost fondat in centrul capitalei Copenhaga, de un grup de hipioti danezi, care s-au stabilit in niste foste cazarmi militare.

Reportaj Ziare.com: Tara hipiotilor din toata lumea (Galerie foto)

Au declarat perimetrul de 0,34 kilometri patrati Orasul Liber Christiania, iar cetatenii acestei comunitati ultra-democratice erau cunoscuti in special pentru consumul de droguri.

Ministerul danez al Apararii le-a permis sa stea in zona respectiva, cu conditia sa isi plateasca facturile la utilitati.

Desi in micul stat cu o populatie de 850 de persoane s-au construit scoli, case si s-au infiintat diverse afaceri, acesta se confrunta cu o problema: trebuie sa plateasca guvernului danez pretul terenului pana in 2018 sau risca evacuarea.

Intre timp, turistii pot vizita orasul, iar reprezentantii sai sustin ca in Christiania vin peste un milion de oaspeti in fiecare an. Cum nu exista control la granita, accesul este simplu: oricine poate intra.

Somaliland

Cele 3,5 milioane de persoane din Somaliland si-au declarat independenta fata de Somalia din 1991. Regiunea autonoma este "o insula de liniste in comparatie cu restul tarii", arata Middleton. Exista chiar si zboruri directe de la Nairobi, capitala Kenyei.

Atmosfera din capitala Somaliland, Hargeisa, este mult mai optimista decat in Mogadishu, ceea ce este remarcabil tinand cont ca prima a fost distrusa in mare parte in timpul razboiului civil din anii 1980.

Somaliland are 850 de kilometri de iesire la mare, asa ca nu duce lipsa de plaje, precum si o colectie de picturi rupestre vechi de 5.000 de ani, descoperita abia in 2002.

Tuva

Aflata chiar in inima Asiei Centrale, Tuva a fost candva un stat independent, insa in anii 1940 a fost inglobata in Uniunea Sovietica. Acum, Tuva este o republica din Rusia, insa si-a pastrat multe din propriile obiceiuri.

Cunoscuta pentru padurile si stepele sale, aceasta zona din sudul Siberiei este "un loc de joaca" de vara pentru presedintele rus Vladimir Putin, fotografiat de mai multe ori la vanatoare sau pescuit in salbaticie. Regiunea are o fauna bogata, iar turistii vin aici si pentru centrele SPA.

Groenlanda

"Dintre toate cele 50 de regiuni pe care le-am inclus in carte, Groenlanda are cele mai mari sanse sa isi castige independenta in timpul vietii mele", a precizat Nick Middleton.

Poate fi o surpriza pentru unii ca Groenlanda nu este o tara recunoscuta, ci un teritoriu autonom de 2,23 de milioane de kilometri patrati al Danemarcei, ea insasi de 50 de ori mai mica.

Abia in anul 2008 a fost groenlandeza - vorbita de aproape toti cei 57.000 de locuitori - recunoscuta drept limba oficiala a insulei, odata cu decizia Danemarcei de a permite autoguvernarea (considerata de multi drept ultimul pas catre independenta deplina).

Groenlanda a facut un pas important spre independenta

Seborga

Giorgio Carbone este cel care a descoperit ca orasul Seborga, aflat in apropiere de granita Italiei cu Monaco, nu era mentionat in documentele formarii Italiei. Carbone a devenit print dupa un referendum din 1995 si murit in 2009.

Supusii sai loiali i-au dus mai departe mostenirea, in ciuda faptului ca inca platesc taxe catre guvernul italian. Orasul este cunoscut pentru peisajele sale superbe.

Locuri secrete ale Europei, tinute in taina mult timp

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#destinatii inedite vacanta, #tari nu exista, #state independenta, #regiuni autonome , #destinatii