Fotoreportaj: Asteptand in Gara de Nord. Cine mai merge cu CFR prin Europa?

Joi, 18 August 2016, ora 12:07
11531 citiri
Fotoreportaj: Asteptand in Gara de Nord. Cine mai merge cu CFR prin Europa?
Foto: Ziare.com

CFR a introdus in aceasta vara un tren saptamanal spre Salonic, Grecia, pentru turistii care si-ar dori aceasta alternativa la avion, autocar sau masina personala. Romanii amatori de calatorii cu trenul mai pot ajunge de la Bucuresti la Viena, Budapesta, Sofia, Chisinau si Kiev.

Trenul care pleaca spre Salonic vinerea si se intoarce duminica face 17 ore si 40 de minute si costa 42 de euro (187 de lei) la clasa a doua, iar la vagon de dormit cu trei locuri - 216 lei. Cu masina, distanta de 572 de kilometri se parcurge in 8 ore. Autocarele fac 11.30 - 12 ore si costa intre 174 si 267 de lei.

Acelasi tren merge zilnic pana la Sofia, in 11 ore, pretul unui bilet fiind de 140 de lei la clasa a II-a (nu exista vagon de dormit). Pana la Sofia sunt 357 de kilometri, care pot fi parcursi cu masina in cinci ore si jumatate. Exista o cursa de autocar de la Gara de Nord care face 6 ore si jumatate si costa 156 de lei, dar este numai vinerea.

Trenul "Dacia" care merge la Viena zilnic face 18 ore la dus si 20 la intoarcere si costa 69 de euro (307 lei) la clasa a II-a, iar la vagonul de dormit cu trei locuri - 414 locuri. Autocarul face tot atat pe drum si costa 312 lei. Sunt 1.070 de kilometri intre cele doua orase, distanta care se parcurge teoretic in 11 ore si jumatate cu masina.

Pana la Budapesta, trenul face 15 ore si biletul costa (41,9 euro) 187 de lei la clasa a II-a si 303 lei la vagon de dormit cu trei locuri. Distanta este de 834 de kilometri si se parcurge in 9 ore si jumatate cu masina. Un autocar care face 12 ore costa 190 de lei.

De la Bucuresti la Chisinau trenul face peste 13 ore si jumatate si costa 102 lei la clasa a II-a si 130 de lei la vagon de dormit cu patru locuri. Sunt curse cu microbuzul care fac 8 ore si jumatate si costa 70 - 85 de lei. Distanta este de 460 de kilometri si poate fi parcursa in aproximativ 6 ore si un sfert cu masina.

Iar pana la Kiev trenul, care pleaca duminica din Gara de Nord si revine vineri, face 26 de ore si costa 41 de euro (183 de lei) la clasa a II-a si 308 lei la vagon de dormit cu doua locuri. Sunt 916 kilometri care pot fi parcursi in 11 ore si jumatate cu masina.

Dar cine ar opta sa mearga catre destinatii din afara tarii cu trenul? E din ce in ce mai putin cautat si pentru destinatiile interne pentru ca, in general, e si mai incet si mai scump decat autocarul, iar cu masina personala ajungi oriunde mai repede si in conditii mai bune cheltuind cat pentru un bilet de tren daca mai mergi cu inca o persoana.

Asteptarea din Gara de Nord si trenul tapetat

Am vrut sa vedem ce spun calatorii de pe trenurile internationale ale CFR si am asteptat duminica in Gara de Nord sosirea curselor de Viena si Salonic. Iar acestea s-au lasat asteptate.

Trenul de la Viena trebuia sa soseasca la 15:50. Am ajuns cu cinci minute inainte, la timp sa vad ca are doua ore intarziere.

Foto: Ziare.com

Trenul de Salonic era asteptat la 17:24. Dar tot cel de Viena a ajuns primul, pentru ca cel din Grecia a avut la randul sau intarziere de 95 de minute.

Oricum, aveam ceva de asteptat si in timpul asta am putut vedea cum mai arata trenurile noastre. Unul deosebit a oprit la un moment dat la ultimul peron.

Este un InterRegio (15931) al unei companii feroviare private. Circula pe ruta Brasov - Craiova si retur si poarta reclama campaniei pentru candidatura Craiovei la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.

Arata foarte bine si pe dinauntru si este dotat cu tonomat de cafea.

Trenul "Dacia" care a venit in cele din urma de la Viena arata banal, prin comparatie.

O calatorie in vagonul cu doua paturi - 140 de euro

M-am grabit sa ii intreb pe cei care coborau (vreo 30 de oameni, printre care si straini) daca vin de la Viena sau Budapesta. Mai toti spuneau ca vin de la Sibiu.

Un ultim pasager, care venea din celalalt capat al trenului cu un troller mare dupa el, mi-a raspuns ca vine de la Viena.

Era Adrian, un tanar de 28 de ani, stabilit de 12 ani in Italia. Plecase, tot cu trenul, de la Venetia, se oprise sa viziteze Viena, si dupa aproape o zi de calatorie iata-l ajuns la Bucuresti pentru nunta la care participa sambata aceasta in calitate de cavaler de onoare.

Spune ca a ales sa vina in tara cu trenul "pentru comoditate" si pentru ca are "probleme de sanatate", dar nu vrea sa repete experienta.

"E foarte incet si foarte murdar. Am luat o cuseta cu doua locuri, deci ceva mai sus decat media, si oricum e murdar, nu este niciun serviciu, apa, cafea dimineata - zero. Nu este nimeni daca ai nevoie de ajutor si e foarte scump dupa parerea mea - 140 de euro", spune tanarul.

Prin comparatie, trenul cu care a mers de la Venetia la Viena a costat la jumatate si a fost "mult mai curat", precizeaza el, adaugand ca este dezamagit si ca isi amintea altfel preturile si conditiile trenurilor de la noi.

"La un moment dat, pe la 14:00, au pus un vagon restaurant, la 14:00, cand noi trebuia sa ajungem la 15:50. Spuneti-mi, ce rost are? Au trecut cu cafeaua la 14:30. Ce era? Cafea de dupa-masa probabil", mai spune el.

Cat despre intarzierea de doua ore, nu s-a facut niciun anunt, ci a trebuit sa vada pe Internet, mai spune Adrian.

Cu trenul prin Europa de Est - din 10 trenuri, doua ajung la timp

Dupa inca o ora si ceva a venit si trenul de Salonic.

Mai putini pasageri in el si niciunul care sa vina din Grecia. Erau in schimb cativa calatori de la Sofia.

Un grup de 4 tineri cu rucsacuri mari in spate venisera cu acest tren, insa calatoria lor incepuse tocmai la Viena.

Andrew, de 21 de ani, student ca si ceilalti, imi explica: "Noi mergem cu Interrail. Cu 300 de euro poti lua orice tren in Europa timp de 15 zile".

Este a treia vara cand fac genul acesta de circuit. Acum au mers din Viena la Ljubljana, apoi la Zagreb, Skopje si Sofia, in 10 zile. Mai au cinci zile pe care le vor petrece la Bucuresti si Budapesta si, bineinteles, in tren inapoi la Viena.

"Cred ca, dintre cele 10 - 15 trenuri pe care le-am luat, poate doua au sosit sau plecat la timp. Dar majoritatea au intarziat cam 20 de minute, altele, ca cel de astazi, o ora sau mai mult", spune Andrew.

E vorba de libertate

E incantat insa de calatoriile acestea de care se bucura alaturi de cei trei prieteni ai sai din liceu.

"E vorba de libertate. Poti sa iei ce tren vrei in toata Europa timp de doua saptamani. Si daca dureaza mult calatoria, nu e chiar un lucru rau pentru ca noua ne place sa mergem cu trenul. Avem la noi jocuri, discutam, ascultam muzica", detaliaza el, foarte amabil si dornic sa dea raspunsuri cat mai complete.

Despre trenul Sofia - Bucuresti spune ca nu a fost neconfortabil, dar ar putea avea toalete mai moderne.

"Nu a fost neconfortabil, adica scaunele erau ok. S-a facut cam cald la un moment dat, cand am stat intr-o statie mai mult de o jumatate de ora. Dar in afara de asta... Trenul pare cam uzat, dar nu nesigur. Toaletele ar putea fi mai bine echipate. Dar in afara de asta, a fost ok", arata tanarul.

Fata de celelalte trenuri cu care au mers vara aceasta, nu a vazut mare diferenta la cel romanesc.

"In comparatie cu Austria, e o diferenta, dar fata de toate celelalte trenuri cu care am mers...e cam acelasi lucru. In afara de un tren groaznic din Slovenia, dar cred ca ala a fost ghinion", mai spune Andrew.

Foto: Ziare.com

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#trenuri internationale CFR , #destinatii