Jerusalem Post: Romania e a doua casa pentru israelieni - Ne-au indopat ca pe gaste inainte sa devina foie gras!

Duminica, 11 Decembrie 2016, ora 12:38
21942 citiri
Jerusalem Post: Romania e a doua casa pentru israelieni - Ne-au indopat ca pe gaste inainte sa devina foie gras!
Foto: Instagram/fisherbenb

Un jurnalist din Israel a facut o vizita in Romania si a fost surprins de numarul mare al conationalilor care se afla in tara noastra, pe care o numeste "o a doua casa".

Ben Fisher a facut aceasta calatorie la invitatia Ambasadei Romaniei in Israel si a descris-o intr-un reportaj publicat de Jerusalem Post.

"Israelul apare peste tot unde te duci in Romania. De la cei doi frati din Asdod care flutura aproape 10.000 de euro, pana la turistii batrani care au venit aici pentru tratament si la Mihail Rosenberg, cel care si-a deschis o crama la doar cateva ore distanta de Capitala, in aceasta tara se simte o prezenta puternica a israelienilor", scrie jurnalistul.

El a participat la o intalnire cu oficiali guvernamentali romani, in cadrul careia acestia au prezentat un plan pentru a atrage mai multi turisti israelieni si s-au laudat ca relatiile diplomatice dintre cele doua tari au o istorie de 68 de ani.

"Vrem sa simta ca Romania e ca a doua casa. Si cred ca e usor sa ii facem sa se simta asa. Cele doua natiuni sunt foarte similare, ambele au calitati si defecte", a spus unul dintre oficialii prezenti la intalnire.

Jurnalistii cu care a calatorit Ben Fisher au simtit clar ca sunt bineveniti in tara noastra, caci au fost intampinati cu gustari si tuica, "un coniac de prune extrem de tare, facut dupa reteta autohtona", aproape la fiecare pas.

"Am fost indopati ca gastele alea care sunt gata sa fie taiate si sa fie facute foie gras", arata sursa citata.

Prima impresie pe care Bucurestiul i-a lasat-o lui Ben Fisher a fost aceea a unui oras "cu cerul gri si cu o arhitectura de pe vremea comunismului".

"Insa, odata ce am inaintat spre nord si am oprit la o benzinarie, iar afara se gatea kebap la un gratar cu foc de lemne, norii au inceput sa se rareasca", a povestit jurnalistul.

El mai arata ca a petrecut dupa-amiaza aceea in Sinaia si a stat la un hotel detinut de un israelian, care era foarte dornic sa aiba clienti ce vorbesc ebraica.

Patronul s-a laudat cu aerul curat, cu partiile de schi, dar si cu cazionurile unde israelienii pot juca blackjack. Insa un alt motiv pentru care acestia vin in Romania e ca se simt in siguranta aici.

Cultura vinului

Grupul de jurnalisti a parasit Sinaia si s-a indreptat spre Brasov, unde stratul de zapada, desi destul de mic, a starnit exclamatii in autocar. Iar odata ce s-au "afundat" mai mult in inima Transilvaniei, au descoperit motivul pentru care turistii sunt dornici sa viziteze regiunea: folclorul e imbinat foarte bine cu miturile, precum cel al lui Dracula.

"Vinul e ceva important pentru Romania. Ghidul nostru ne spune ca oamenii care locuiesc in mediul rural cresc vita-de-vita chiar in curtile lor si fac licoarea lui Bahus din strugurii lor", explica jurnalistul.

Pe urma au ajuns la crama lui Mihail Rotenberg, un israelian care a lucrat in IT timp de mai multi ani in tara natala, insa atunci cand s-a saturat de aceasta munca s-a mutat in Romania si si-a deschis o afacere cu vin in 2003. A cumparat primele hectare de pamant cu 2.000 de euro.

Opulenta Palatului Parlamentului

In ultima zi a vizitei in Romania, grupul s-a intors in Bucuresti pentru a vizita Palatul Parlamentului.

"A doua cea mai mare cladire administrativa din lume, dupa Pentagon, reprezinta o dovada a opulentei nenecesare din perioada comunista, care contine cristale, marmura si frunze de aur de productie locala, care sunt insa folosite in exces", potrivit sursei citate.

Ben Fisher s-a intalnit si cu alti turisti straini care vizitau Palatul Parlamentului, iar cam jumatate erau tot israelieni.

In final, el le recomanda conationalilor sa viziteze tara noastra, mai ales ca oamenii sunt dornici sa-i primeasca.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#israelian vizita romania, #romania lauda presa israel, #romania presa israel , #destinatii