Locuri de descoperit in Romania: Piatra Secuiului cu borna vopsita in tricolorul maghiar

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 09:47
15354 citiri
Locuri de descoperit in Romania: Piatra Secuiului cu borna vopsita in tricolorul maghiar
Foto: vacantacumasina.ro

Piatra Secuiului este un masiv calcaros ce domina Depresiunea Trascaului (la sud-vest de Turda). Un masiv cum nu gasesti prea des in Romania, ce ofera o priveliste de vis atat de la poalele sale, cat si din varf. Piatra Secuiului nu este insa un munte stiut de prea multa lume, din simplul motiv ca nu este vizibil de pe niciun drum national. Ceea ce, poate, nu e neaparat rau.

Piatra Secuiului poate fi admirata in toata splendoarea sa de pe DJ 107M, intre Aiud (DN1) si comuna Buru (DN75), potrivit vacantacumasina.ro.

Este un drum judetean in general foarte bun, ce va poarta, pe cei peste 30 de km, in linii drepte pe kilometri intregi de zona plana, dar cu privelisti deosebite spre crestele montane din stanga si din dreapta drumului.

Piatra Secuiului este cea care domina intreaga regiune, dar care isi lasa umbra mai ales peste frumoasa localitate de la poalele sale - Rimetea (ori Rametea, pe unele harti, sau Torocko, in maghiara), acolo unde soarele rasare de doua ori.

Comuna este formata cam 100% din populatie de etnie maghiara, dar care stie sa aprecieze turistul - mai ales ca localitatea se bazeaza foarte mult pe turism.

Si are si de ce. In Rimetea veti intalni unele dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate case traditionale din Romania, datand din secolele 17-19. De altfel, intreaga asezare este aproape un muzeu gratuit in aer liber. Rimetea a fost distinsa, in 1999, cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material, fiind singura localitate din Romania premiata cu aceasta distinctie, iar din anul 2000 Rimetea este declarata zona arhitecturala si urbana protejata.

Piatra Secuiului - Rimetea

Dar nu e obligatoriu sa va cazati aici. O puteti face in oricare din satele din zona ori chiar in Aiud sau Turda, pentru ca oricum aveti ce vedea in regiune (amintim doar Cheile Turzii si Salina Turda, plus ca si Turda este un orasel frumos). Trebuie insa sa urcati pe Piatra Secuiului, daca tot ati ajuns la Rimetea, pentru ca privelistea de sus este si mai spectaculoasa.

Traseul spre varful cu altitudinea de 1.128 metri porneste din Rimetea (marcaj cruce albastra), iar de sus, ca sa fie treaba completa, traseul coboara in satul Coltesti (unde exista si Cetatea Trascaului), la 4 km distanta de Rimetea, la care trebuie sa te intorci pe jos. In total sunt circa 10 km de traseu - 3 la urcat (nici macar foarte dificili), 3 de coborat si 4 de mers in zona plana.

Cheile Valisoarei, Muntii Trascau

Problema maghiara

E clar ca multi s-ar putea simti oarecum inconfortabil intr-o localitate in care toata lumea vorbeste maghiara, dar - cum spuneam - oamenii locului stiu sa aprecieze turistul si vor vorbi si in romana, daca o stiu (si daca nu o vor face - deh, au si ungurii haterii lor).

S-ar putea insa sa te deranjeze mai tare faptul ca sus, in varful Pietrei Secuilor, vei intalni doua mari borne de beton, vopsite in tricolorul Ungariei.

Asta insa nu se intampla tot timpul: alteori, bornele sunt vopsite in tricolorul romanesc - in functie de disponibilitatea pentru urcat si pentru vopsit a reprezentantilor fiecareia dintre cele doua tabere.

Piatra Secuiului

Muntele se cheama Piatra Secuilor pentru ca aici se ascundeau in trecut secuii din sat, cand veneau dusmanii.

Si la final, ca tot esti aproape, da o fuga pana la Blaj si viziteaza Campia Libertatii si Parcul Avram Iancu.

Sa aveti drumuri bune si frumoase!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#destinatii vacanta Romania Rimetea, #Piata Secuiului Rimetea destinatii vacanta , #destinatii